Ahojte, dúfam že bude vedieť niekto ochotný poradiť, pretože v tomto som stratená.
Zamestnaná som od 3.2.2020 na dobu určitú do 31.1.2022.
Momentálne som tehotná 1 trimester, termín mám začiatkom januára 2022.
Chcem sa len uistiť, či mám určité nárok na materské - toto som ako tak pochopila na nete že by som mala mať.
Zároveň má zaujíma, akým spôsobom sa dá doplatiť dobrovoľné poistenie nemocenské, aby som mala potom nárok na podporu - chýbajú mi presne 2 dni podľa mojich výpočtov.
Tiež ma pletie odpoveď SP nižšie v screenshote, že pri platení dobrovoľného nemocenského sa materské potom počíta len z toho. Toto už nerozumiem vôbec. Ďakujem za každú radu 🙏
Autorka:
- Ano, narok na matersku mat budes.
- Dobrovolne poistenie si mozes doplatit kedykolvek, tych par dni co ti chyba
- Ten screenshot neviem precitat, je to strasne malicke, cize neviem co ti k tomu povedat, ale na to aby sa ti materska pocitala z DNP, tak to by muselo trvat aspon 26 tyzdnov
@kkovacovak Nehnevaj sa, ale ocividne sa nevyznas, preco pises take hluposti?
To, ze si doplati par dni DNP jej absolutne nijak neovplyvni vysku materskej. Materska sa nerata zo mzdy ale z vymeriavacieho zakladu a je jeho ci je VZ zo zamestnania alebo z DNP, tak co to tu pises?
Nebudu jej brat ziadne konkretne dni DNP, kedze materska sa pocita z roku, ktory predchadza tomu, ked sa nastupuje na MD. Cize nastupi na MD v 2021, berie sa do uvahy rok 2020. Nic jej materske neponizi.
Prosim ta, nerozdavaj rady, ked sama nevies, uz som ta viackrat v inych diskusiach opravila.
@nafka0483 ďakujem ti veľmi pekne za rady 🙏 cením si to.
Ešte mám zopár veci čo by som si rada vyjasnila, to dobrovoľné poistenie sa v realite ako dopláca? To nahlásim na sociálnu?
A ešte by ma zaujímalo, v čase keď mi skončí pomer už budem na materskej, to sa potom treba evidovať na úrade práce ako nezamestnaná alebo to sa robí až keď budem na rodicaku? Alebo až po rodicaku? 😊
Na DNP sa normalne prihlasis v socialnej poistovni - vyplnis tlacivo, zvolis si vymeriavaci zaklad, vypocitaju ti tu sumu ktoru budes platit.
Po skonceni PP si nie som ista, pre istotu daj vediet na UPSVaR, ze ti skoncil PP, ale nie som si ista ci nebudes automaticky vedena ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.
Predovšetkým počas trvania PP sa nemôžete prihlásiť na dobrovoľné poistenie. To môžte uzatvoriť napr. ako nezamestnaná, primárne nie DNP ale DPvN v balíku s ostatnými, aby Vám vyšla dávka v nezamestnanosti.
@nafka0483
Tak trochu bludy píšete aj Vy.
Jednak nie je možné uzatvoriť DP hocikedy, jednak pri DNP sa neberie do úvahy vždy predchádzajúci rok, hlavne sa však berie do úvahy iba toto DNP.
Čítajte, prosím, poriadne. Počas trvania PP je DNP vylúčené.
@draik Vdaka za opravu, zle som sa to asi napisala - mala som na mysli, ze ked uz nebude povinne nemocensky poistena, teda po skonceni zmluvy sa moze na dobrovolne poistenie (na cely balicek) prihlasit hocikedy - cize pocas trvania jej RD uz bez PP. Ale ano, bolo to jasne len mne ako som to mala v hlave.
A ako sa berie do uvahy iba toto DNP? Ved ked trva napr. len tie 2 dni, alebo tyzden...? Na to aby sa materske pocitalo z neho tak musi trvat aspon 26 tyzdnov, cize tomu nerozumiem - ale vysvetli prosim, nech nepisem ani ja bludy a nech viem ako to je.
@draik Fuha, tak v tomto som potom mala riadne rezervy. To som vedela tak, ze sa pocita z minuleho roku a z DNP sa pocita az ked bude trvat aspon 26 tyzdnov. A v pripade, ze by minuly rok nebol ziadny prijem, cize ziadny VZ, tak by sa bralo minimum. Viem, ze zeny to tak robili, ze sa prihlasili na DNP kvoli chybajucim dnom, ale kedze nestihli 26 tyzdnov, tak sa im bral VZ z minuleho roku cize napr. z predchadzajucej prace... ale asi v tom teda bol nejaky hacik alebo nieco a pocitalo sa im to vsetkym z minima?
Budem si tie veci asi musiet znova prestudovat.
No čítala som dnes knihu Materská 2021 od Mihala a dočítala som sa takú zaujímavú vec neviem či s tým máte skúsenosť 🤷🏻♀️ keby skončím pracovný pomer hneď dohodou (mám malú mzdu) a prihlásim sa na dobrovoľné poistenie maximálnej výšky tak by som mohla mať nárok na maximálnu matersku. Zároveň ak by som išla na PN (čo aj tak idem na rizikove) tak by som toto poistenie ani nemusela platiť ale na tú maximálnu materskú by som nárok mala.
Ano, ak stihnes 26 tyzdnov mat DNP a budes tam mat max. VZ, tak to znamena maximalnu matersku.
@nafka0483 dnes som 6+0 tak reálne by som to snáď mohla stihnúť 😊 zmluva mi aj tak konci budúci január tak by sa mi to možno oplatilo keby v práci súhlasia s dohodou
Áno mate nárok na materskú. Čo sa týka doplácania najlepšie je kontaktovať konkrétnu pobočku a popýtať sa na vás konkrétny prípad.
Materská sa ráta z vašej mzdy. Tým že si tie dni doplatíte tak ste len doplatili konkrétne poistenie ale mzdu ste nedostali. Takže do priemeru mzda nepôjde a preto budú za tie konkrétne dni brať len to dobrovoľné zaplatenie. Takže vám to trochu poníži materskú keďže priemer bude menší. Ale keďže je to len pár dní tak by to nemalo byť niečo hrozné