Koniec pracovného pomeru a nárok na tehotenský príspevok

20. máj 2021

Ahojte, vedeli by ste mi prosim poradit, ci mam narok na tehotensky prispevok?
pracovala som vo firme 4 roky, no dostala som vypoved z dovodu zrusenia pracovneho miesta, ku dnu 31.1.2021 mi skoncila PP uz po 2 mesacnej vypovednej lehote .. ja som sa nebola evidovat na urade prace, hned som sla na PN v ochrannej lehote a v marci som otehotnela, teraz som na PN na rizikovom tehu

kratucka
20. máj 2021

pokiaľ si nebola evidovaná na úrade práce ale išla si hneď na PN, tak si myslím, že by si nárok mala dať. isto si vyskúšaj aspoň požiadať, veď za to nič nedáš, že si od gynekológa vypýtaš papier a pôjdeš ho zaniesť na sociálnu poisťovňu.

lucka_ke
20. máj 2021

nemáš nárok, nemáš aktívne nemocenské poistenie ani nie si v ochrannej lehote, musíš sa prihlásiť na dobrovoľné nemocenské poistenie aby ti vznikol nárok

autor
20. máj 2021

@lucka_ke ako to, ze nemam nemocenske poistenie, ved som na PN 🤔 PN mam vypisanu na stareho zamestnavatela, lebo som bola v ochrannej lehote

lucka_ke
20. máj 2021

áno máš plnenie z nemocenského poistenia, lebo si na PN nastúpila v ochrannej lehote 7 dní po skončení pracovného pomeru
ale ochranná lehota už skončila a ty si otehotnela až potom, čiže už v OL nie si a nemáš aktívne nemocenské poistenie - prac. pomer ti skončil a nie si ani dobrovoľne poistená

autor
20. máj 2021

@kratucka urcite skusim 👍 ..co som citala na nete podmienky, tak treba mat odrobenych 270 dni, to ja mam, len uz mi skoncil
PP tak vobec neviem ako to teraz bude

zalka
20. máj 2021

Autor súhlasím s @lucka_ke na to aby si mala nárok na MD alebo tehotenskú dávku potrebuješ obnoviť poistenie.
A máš na to 2 možnosti
1) zamestnať sa tu bude MD aj dávka zo zamestnania
2) dobrovolne sa poistiť tu bude MD cca 400e z min. VZ aj dávka z min. VZ

ivkazba
20. máj 2021

A kto myslíš, že ti akože platí nemocenské poistenie keď si nezamestnaná? A keď už si čítala na nete, mala si si prečítať všetky podmienky, nielen tých 270 dní. Musíš mať 270 dní + zároveň musíš byť aktívne nemocensky poistená (čo nie si, pretože si nezamestnaná a neplatíš si sama nemocenské) alebo ak nemáš aktívne nemocenské poistenie, musela by si byť v ochrannej lehote čo znamená, že by si musela otehotnieť ešte počas trvania pracovného pomeru.

@lucka_ke aj @zalka s tým pracujú, to čo oni napíšu v tomto, na to sa môžeš spoľahnúť na 100%. Dostala si radu platiť si dobrovoľné nemocenské alebo sa zamestnať, inak na MD nárok nebudeš mať. Raď sa radami odborníkov a nie tých, čo ti napíšu čo si myslia (viď kratucka).

adus5656
20. máj 2021

Za posledné dva roky musíš mať spolu odrobene 270 dní. Ja som tiež na rizikovom Np od 25 januára 2021 a normálne som si dala žiadosť ku prvému aprílu a schválili už za apríl mám aj vyplatené. A termín mám 9jula. Treba si podať.

autor
20. máj 2021

@lucka_ke @zalka @ivkazba ved toto, ze tam pise len nemocenske poistenie, ziadne aktivne nem. poistenie, tak som myslela ze ked som PN tak som nemocensky poistena 🤷 v kazdom pripade vam dakujem za radu baby, ja to skusim podat a uvidim 🙂 ..zamestnat sa nemozem, mam rizikove tehu a prisny kludovy rezim na lozku

lucka_ke
20. máj 2021

zbytočne, zamietnu ti to z dôvodu toho, že nie si nemocensky poistená
a takisto nebudeš mať nárok na materské z rovnakého dôvodu, jedine že by si sa dobrovoľne nemocensky poistila

ivkazba
20. máj 2021

Tak si plať dobrovoľné nemocenské. Podávať žiadosť budeš zbytočne. Zamietnu ti ju. Neviem, kde na nete si čítala informácie. Keď už, treba ich čítať na stránke SP. A tam sú písané aj tie ostatné podmienky, nielen 270. Takže ak si nebudeš platiť dobrovoľné, tak proste MP nebudeš mať.
https://www.socpoist.sk/materske/1293s

ivkazba
20. máj 2021

Musí vzniknúť počas trvania nemocenského poistenia alebo v ochrannej lehote. Stačí čítať oficiálne weby. A treba čítať dôsledne.

ivkazba
20. máj 2021

@adus5656 ale buď si zamestnaná (aj keď PN) alebo si v ochrannej lehote. Ona nie je ani jedno, nebude mať nárok na nič, len na nižší rodičovský. Zbytočne jej dávaš zavádzajúce informácie.

adus5656
20. máj 2021

To som si nevšimla že dala výpoveď. Ak máš niekoho známeho v sociálnej poisťovni skús sa opýtať nech ti poradí. Poprípade ak máš niekoho známeho nech ťa skúsi dať na dohodu. Ale to by si musela ukončiť PN dať dohodu a potom zas na PN. Treba sa poradiť s niekým kto v Tom vie chodiť. Predsa každá korunka je dobrá.

zalka
20. máj 2021

https://www.socpoist.sk/tehotenske/69383s
Kto má nárok

Na tehotenské má nárok:

zamestnankyňa
povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba
dobrovoľne nemocensky poistená osoba
poistenka, ktorej vznikol nárok na tehotenské po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote
poistenka, ktorá má prerušené povinné poistenie z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky (zamestnankyňa) alebo poberania rodičovského príspevku (SZČO)

autorka ty nie si nič z toho .. takže nárok ti nevznikne .. rob ako myslíš, prešvihneš termín a si nahraná, a do konca tehu bez peňazí za tehu dávku, a potom ak nič nespravíš tak ani MD nedostaneš. Až po pôrode nižší rodičák.

adus5656
20. máj 2021

@ivkazba áno nevšimla som si že už nepracuje.

ivkazba
20. máj 2021

@adus5656 v pohode, stáva sa. 😉 A autorka dostala v tomto príspevku rady od fundovaných osôb, nepotrebuje sa pýtať na SP, lucka aj zalka sú odborníčky na túto problematiku.

adus5656
20. máj 2021

@ivkazba vždy je dobré skúsiť nejako to vymyslieť buď sa dobrovoľne poistiť alebo zamestnať aspoň na dohodu niekde u známeho predsa viac dostane ako stratí. Už len na Tom tehotenskom príspevku získa.

zalka
20. máj 2021

@adus5656 no osobne dohodu neodporúčam, lebo ak sa zamestná na dohodu za 100e mesačne tak jej dávky budú rátať z tejto dohody .
Ak tak zamestnanie sa na plný úväzok s platom cca ako predtým rok, a ísť na PN po pár dnoch .. alebo dobrovolné poistenie tak na týždeň. Lebo aj ked je PN zo zamestnania tak by si dobrovolné musela platiť. Čiže preto len na 7 dní dobrovolné poistenie. A PN bude mať ako má dalej. ale tehotenské a MD jej bude rátané už z OL z dobrovolného poistenia tj. MD bude 400e a tehotenské cca 80 eur mesačne.

adus5656
20. máj 2021

@zalka a tehotenské nieje minimálne cca 207 € na mesiac ? Som myslela že pod tu hranicu nemôže ísť.

autor
20. máj 2021

za podanie ziadosti nedam nic, tak to chcem skusit .. mozno mi to schvalia, ked niesom evidovana ako nezamestnana na UP ..nadej umiera posledna 😂 skusim, ked zamietnu tak zamietnu

autor
20. máj 2021

a ano, citala som na stranke SP https://www.socpoist.sk/aktuality-buduce-mamick...
rozumies, ze som myslela ze ja som nemocensky poistena, kedze som PN? uz som to tu vysvetlila ..myslis ze ked viem, ze nesplnam podmienky tam sa tu pytam?

lucka_ke
20. máj 2021

lenže keď prejde 13. týždeň tehotenstva a ty nesplníš podmienky tak o tehotenskú dávku definitívne prídeš... ja osobne nechápem, zalka ti to aj v číslach rozpísala a ty si ideš svoje

lucka_ke
20. máj 2021

nemocensky poistená nie si, BOLA si kým ti trval pracovný pomer (plus i mala ochrannú lehotu 7 dní), PNka je niečo úplne iné ako nemocenské poistenie

autor
20. máj 2021

dakujem vsetkym za rady a nazory, odborne aj neodborne, ze ste si dali tu namahu mi vsetko vysvetlit a poradit 🙂🙏

autor
20. máj 2021

@lucka_ke na PNke mam zaskrtnute, ze som zamestnanec ..a vypoved som nikde nedokladovala, niesom evidovana ako nezamestnana, nic sa tym nemeni?

lucka_ke
20. máj 2021

zamestnávateľ ťa odhlásil zo Sociálnej poisťovne ku dňu skončenia PP, myslíš si, že oni to v systéme nevedia skontrolovať?

autor
20. máj 2021

@zalka ved toto, ze som na PN ako zamestnanec, tak to mam zaskrtnute a niesom evidovana ako nezamestnana ..preto si stale davam nadej, ze to mozno schvalia 😄 no ked nie, tak nie to nic

autor
20. máj 2021

@lucka_ke tiez pravda 🤔😆 tak nic no

autor
20. máj 2021

@zalka
@lucka_ke baby, a kto za mna teda odvadza dan?? ked niesom evidovana na urade prace, skoncil mi pracovny pomer ale som na PN?