Koniec materskej dovolenky a výpoveď v práci

zdeman
24. jún 2024

Dobrý deň, 26.6.2024 mi konci materska dovolenka, prechádzam na rodičovskú dovolenku, po skončení materskej budem čerpať 2 dni dovolenku a následne výpoveď dohodou, kedy je pre mňa najvýhodnejšie sa zaevidovat na úrade práce a využiť tým davku v nezamestnanosti, po skončení RD alebo aj skor, poberanie RP by som prehodila na manžela, ale nepoberal materske (koli vyššiemu RP), bol len na otcovskej dovolenke, ráta sa táto dovolenka ako materska dovolenka?

domka222
24. jún 2024

Do dvoch rokov po ukončení PP

klarissa25
24. jún 2024

A prečo neskončis pracovný pomer až po rodicovskej ? Véd takto sa pripravis o rodicak

melanta
24. jún 2024

@zdeman výpoveď dohodou neexistuje. Takže dávaš dohodu, nie výpoveď, pozor na to, čo píšeš na papier do práce. Podporu môžeš čerpať do 2 rokov po ukončení PP. Otázka je, prečo ideš končiť PP teraz, prečo nie až po skončení rodičovskej. Ak náhodou otehotnieš za rok a budeš popri rodičovskom nezamestnaná, nebudeš mať pri ďalšom dieťati nárok na materské, ani na tehotenské, ani na vyšší rodičovský. Možno ďalšie neplánujete, ale po svete chodí veľa neplánovaných detí. 😉

zdeman
autor
24. jún 2024

@klarissa25 výpoveď mam z dôvodu ukončenia firmy, rodicovky príspevok by poberal otec.

melanta
24. jún 2024

@klarissa25 nepripraví. Rodičák bude poberať naďalej a podporu môže vyčerpať za 2 roky. Ale pripraví sa o tehotenské, materské a vyšší rodičák v prípade ďalšieho dieťaťa.

melanta
24. jún 2024

@zdeman okej, zrušenie firmy, potom beriem späť prečo nepočkáš až do skončenia RD.

zdeman
autor
24. jún 2024

@melanta v podstate ide o výšku odstupného, bude oveľa vyššie, ako keď by ma prepustili z organizačných dôvodov.

melanta
24. jún 2024

@zdeman nechápem, zrušenie firmy a organizačné dôvody - to je ten istý § v zákone (§63). Takže odstupné je stále rovnaké, nech ide o akýkoľvek dôvod v rámci daného §. Rozdiel je, či ide o výpoveď zo strany zamestnávateľa alebo o dohodu zo strany zamestnávateľa. V druhom prípade je odstupné o jeden mesiac vyššie. Len si daj pozor, aby v dohode bolo uvedené, že ide o dohodu o ukončení PP z dôvodov uvedených v §63 a ideálne nech je tam napísaná výška odstupného. Ak by totiž bolo na dohode napísané iba to, že dohoda v zmysle §60 (pretože dohoda je §60), tak na odstupné nebude nárok.