Dobrý deň, 26.6.2024 mi konci materska dovolenka, prechádzam na rodičovskú dovolenku, po skončení materskej budem čerpať 2 dni dovolenku a následne výpoveď dohodou, kedy je pre mňa najvýhodnejšie sa zaevidovat na úrade práce a využiť tým davku v nezamestnanosti, po skončení RD alebo aj skor, poberanie RP by som prehodila na manžela, ale nepoberal materske (koli vyššiemu RP), bol len na otcovskej dovolenke, ráta sa táto dovolenka ako materska dovolenka?
A prečo neskončis pracovný pomer až po rodicovskej ? Véd takto sa pripravis o rodicak
@zdeman výpoveď dohodou neexistuje. Takže dávaš dohodu, nie výpoveď, pozor na to, čo píšeš na papier do práce. Podporu môžeš čerpať do 2 rokov po ukončení PP. Otázka je, prečo ideš končiť PP teraz, prečo nie až po skončení rodičovskej. Ak náhodou otehotnieš za rok a budeš popri rodičovskom nezamestnaná, nebudeš mať pri ďalšom dieťati nárok na materské, ani na tehotenské, ani na vyšší rodičovský. Možno ďalšie neplánujete, ale po svete chodí veľa neplánovaných detí. 😉
@klarissa25 výpoveď mam z dôvodu ukončenia firmy, rodicovky príspevok by poberal otec.
@klarissa25 nepripraví. Rodičák bude poberať naďalej a podporu môže vyčerpať za 2 roky. Ale pripraví sa o tehotenské, materské a vyšší rodičák v prípade ďalšieho dieťaťa.
@zdeman nechápem, zrušenie firmy a organizačné dôvody - to je ten istý § v zákone (§63). Takže odstupné je stále rovnaké, nech ide o akýkoľvek dôvod v rámci daného §. Rozdiel je, či ide o výpoveď zo strany zamestnávateľa alebo o dohodu zo strany zamestnávateľa. V druhom prípade je odstupné o jeden mesiac vyššie. Len si daj pozor, aby v dohode bolo uvedené, že ide o dohodu o ukončení PP z dôvodov uvedených v §63 a ideálne nech je tam napísaná výška odstupného. Ak by totiž bolo na dohode napísané iba to, že dohoda v zmysle §60 (pretože dohoda je §60), tak na odstupné nebude nárok.
Do dvoch rokov po ukončení PP