Zdravím, potrebovala by som poradiť. V skratke popíšem moju situáciu; Počas štúdia som otehotnela, posledný ročník som mala externe, zmaturovala som. Ostala som doma s malou na materskej (teda neviem či sa tomu dá takto hovoriť). Nepracovala som nikde. Malá ide do škôlky od septembra 2024. Ale 3 roky bude mat až v októbri 2024. Akú mám ja povinnosť voči sociálke ? Treba tam ísť niečo nahlásiť ? Kedy mi koncí materská ? Mám sa hlásiť na úrade práce ? Z čoho mi vypočítajú dávku v nezamestnanosti ak som ešte nepracovala ? Ďakujem
Máš nárok na dávku v "zamestnanosti" hovorí sa tomu výplata 😉
@klarissa25 aj keď nepracovala?
@ptvw v pohode 🤣🤣😉
@krivjancanka si na rodičovskej, nie na materskej. Končí ti dňom, kedy dieťa dovŕši 3 roky. Máš nasledovné možnosti:
1. Pôjdeš na úrad práce, nárok na podporu nemáš. Ale budú za teba platiť zdravotné poistenie. Ide však o evidenciu uchádzačov o zamestnanie, čiže budeš povinná si hľadať zamestnanie, prípade ísť na pohovory, na ktoré ťa pošle úrad.
2. Nepôjdeš sa hlásiť na úrad práce, budeš si sama platiť mesačne cca 90 eur zdravotné poistenie a budeš dobrovoľne nezamestnaná.
3. Nepôjdeš sa hlásiť na úrad práce, pôjdeš sa zahlásiť do svojej zdravotnej poisťovne ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Štát za teba bude platiť zdravotné poistenie, ty nemôžeš vôbec pracovať popri tom, ani len brigáda a dieťa môže byť prihlásené do škôlky maximálne na 4 hodiny denne.
4. Nájdeš si prácu a začneš pracovať.
Takže vyber si, ktorá alternatíva je pre teba najlepšia.