Koniec materskej a PN v ochrannej lehote

19. júl 2024

Ahojte, som trosku v pomykove, tak mi tu mozno budete niektora vediet poradit, ktora mate podobnu skusenost. V maji mi skoncila materska a nastupila som na rodicovsku, s tym, ze odkedy som nastupila na matersku, tak mi pracovny pomer stale trva. Tu mi poradkyna povedala, ze po skonceni materskej som 7 dni v ochrannej lehote a mozem nastupit na PN bez toho aby som cerpala dovolenku alebo nastupila do prace. Vcera mi od maja prisla prva vyplata PN a oni mi uhradili az od 11. dna. Ze ziadna ochranna lehota sa na mna nevztahuje, kedze moj pracovny pomer stale trva a neskoncil vypovedou. Povedzte mi zle som tomu ja porozumela, alebo na SP nevedia zakony?

alenah31
19. júl 2024

Keďže PP trvá nemá prečo SP vyplácať nemocenské od prvého dňa - to sa vzťahuje na nemocenské z OL pri skončení PP. Tebe má prvých 10 dní náhradu pri PN vyplatiť zamestnávateľ.

majusqa77
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
klarissa25
19. júl 2024

Však ti to správne vyplatila sociálna...aká OL keď si stále zamestnaná?

autor
19. júl 2024

@alenah31
@klarissa25 Lebo medzi ukončením materskej a nástupom na rodičovskú si v ochrannej lehote 7 dní, počas ktorých môžeš nastúpiť na PN. Vtedy ti od prvého dňa všetko platí SP. Tak mi to aj dnes povedali na sociálnej. U mňa nastal problém zo strany zamestnávateľa, kedy mi na jeden deň obnovili sociálne poistenie a tým pádom nespadám do ochrannej lehoty.

maciatkolulu
19. júl 2024

Jejda a čo ti je,v tomto teple byť chorá,to je des,plus sedieť doma a vychádzky možno ziadne. Dúfam,že nič dlhodobé,či len tých 7 dní a potom zázračné vyzdravie s🤣🤣🤣🙃...alebo ďalší pokus o odrb,či PN neznamená práceneschopnosť,ktorá sa teda dáva pri chorobách,teda ja si to myslím,či som naivná?

alenah31
19. júl 2024

Zamestnávateľ ťa svojvoľne prihlásiť a aktivovať ti poistenie nemôže - oznámila si oficiálne zamestnávateľovi nástup na RD po skončení MD?

1. Ak si zamestnávateľovi oznámila nástup na rodičovskú dovolenku v deň nástupu na PN, tak jeho sa PN nebude týkať. Od prvého dňa PN ti nemocenské bude vyplácať Sociálna poisťovňa (z ochrannej lehoty).

2. Ak si neoznámila zamestnávateľovi nástup na rodičovskú dovolenku, ale nástup na PN, tak prvých 10 dní platí PN zamestnávateľ (pokiaľ stále neohlásiš RD) a ostatné dni Sociálna poisťovňa. Vlastne nie si na PN z ochrannej lehoty - len si to myslíš.

autor
19. júl 2024

@alenah31 Jasné, že som oznámila. Chybu urobili vo firme, ktorá nám robí účtovníctvo. Prípadne sa nedorozumeli so sociálnou poisťovňou, keď preverovali moju situáciu.

@maciatkolulu Jejda, ty buď rada, že si zdravá... A nie si napríklad na mieste môjho manžela, ktorý ma v noci otáča kvôli bolestiam. Neochorela som dobrovoľne, ale ak mám na niečo nárok, tak si to uplatním, ako kopec iných ľudí. Mimochodom problémy mám už asi od 15 r. A teraz po pôrode sa to zhoršilo.

alenah31
19. júl 2024

V takom pripade ale prvych 10 dni musi zo zakona vyplatit zamestnavatel. Cize neries SP, ale oslov zamestnavatela nech ti vyplatia nahradu prijmu pri PN za prvych 10 dni oni. Inak budes kontaktovat IP.

autor
19. júl 2024

@alenah31 Veď práve som to riešila dnes aj so zamestnávateľom.