Prosím vás ako idete riešiť mamičky koniec materskej počas vírusu ? V máji mi bude končiť a však neviem či vôbec deti pôjdu v septembri do škôlky a už vôbec neviem ako to bude s pracou.
Rozmýšľala som nad predĺženou ale neviem či je to postačujúci dôvod pre lekára.
Alebo jedina možnosť je hlásiť sa na úrad a dostávat sociálne dávky ?
@nina562018 myslíš prdpokladám skončenie rodičovského príspevku, nie materskej. Predlžený platený môžeš mať, len ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdr. stav. Má Tvoje dieťa zdr. problémy? A sociálne dávky nárok máš akurát tak na 6 mesiacov po skončení, aj to v prípade, že na to máš nárok
Ak si zamestnaná tak nemôžeš ísť normálne na očr s dieťaťom ak ešte vtedy nepôjdu do školy?
Mne tiež bude končiť. Ale podávame prihlášky do škôlok a uvidíme. Ak ju vezmú idem do roboty a ak nie tak na úrade musím byť či chcem alebo nie. Len som zvedavá ako to bude lebo ak si na úrade tak ťa chcú čím skôr zamestnať. A je im všetko jedno. Keby som nemala pred 3 rokmi že som tehotná tak by ma šupli za pás 😁😒
Áno myslela som rodicovsku, dávky ktoré sú počítane z hrubej mzdy podľa zamestnávateľa platia tuším len 5 mesiacov potom prichádzajú sociálne dávky ktoré sú úplne minimálne a samozrejme ti záleží od okolností koľko je rodinných členov, bývanie a tak ďalej to je tuším pomoc hmotnej núdzi ale to by sme museli byť nezamestnaný obaja a to našťastie nie sme. Ja len potrebujem poradiť ako postupovať v ďalšom kroku mala som vybavenú na september prácu aj škôlku ale nakoľko prišiel vírus všetko sa zmenilo. Momentálne neviem načo mám po rodičovskej nárok v tejto neľahkej situácii pretože to nieje lenivosť alebo neschopnosť ísť do práce.. rovnako ako u dieťaťa to nieje neschopnosť zo zdravotných dôvodov nastúpiť do škôlky. Nieje známe ako dlho táto situácia potrvá o to je zložitejšie hľadať riešenie..
@rinsh aj ja to chcem urobiť tak že dám normálne prihlášku a uvidí sa ale úprimne si myslím že v septembri ešte nebude všetko fungovať tak ako má a neviem či to nebude aj riskantné dať dieťa do skolky ..ale predstava že mám byť do ďalšieho roka septembra na úrade sa mi moc nepáči :/
@nina562018 a si zamestnaná teraz?pracovný pomer trvá?
@marryen nie, zamestnávateľ mi dal pri nástupe na materskú prerušenie pracovného pomeru. Momentálne mám od toho istého zamestnávateľa dohodu o pracovnej činnosti, chodievala som príležitostne cez víkendy na brigádu
@marryen a v septembri som sa mala vrátiť do práce k tomu istému zamestnávateľovi, ale zmluvu o trvalom pracovnom pomere by mi dal až od septembra a dohodu by zrušil
@nina562018 tak v tom prípade nárok na podporu nemáš.Dohoda sa neráta z dohody sa nedá čerpať nemocenské dávka.
@marryen Pozor co tvrdís. Ak je to dohoda na pravidelný príjem a splna podmienky nároku tak ma nárok na podporu ci dokonca OCR, PN.
@nina562018
@marryen ale ja nechcem nemocenskú dávku
@evittam ak bol pracovný pomer ukončený počas materskej tak nemám vôbec nárok na podporu ?
Ak aj nie tak koľko by som na úrade dostávala ?
@nina562018 Ak nemáš nárok na podporu a zijes v spoločnej domácnosti s partnerom ci manželom co zaraba nemas na nič nárok.
Co bolo za posledné dva roky?
@nina562018 mala som na mysli dávku v nezamestnanosti😊sa mi to splietlo,lebo som rozmýšľala,či si bola nemocensky poistená,prepáč😊
Ja som to dnes riesila.Maly bude mat 6.maja 3 roky.
Kedze mi skoncil pracovny pomer pocas materskej nemozem čerpať OČR ktoru teraz parlament schvalil.
Mozem si poziadat na urade o davku v nezamestnanosti pokial budem splnat podmienky, ale pani na urade mi povedala aby som si zavolala zaciatkom maja pretoze mozno sa bude predlzovat rodicovky prispevok, ale asi len tie ktore sa do zamestnania nemaju kde vratit.
@ alexandra1905
Aj ja som to dnes riešila. Moj malý mal 2.4. 3 roky. Volala som na SP- nárok na OCR nemám, pretoze dieťa nemám evidované v ziadnom predskolskom zariadeni (chcela som to riesit par tyzdnov pred narodeninami, no uz v tom čase boli zatvorené skolky)
Volala a pisala som tiez na UPSVAR, o predlzenej platenej rodičovskej dovolenke nepočuli, povedali mi, ze by som mohla požiadať o neplatenu predĺženu RD do veku 6 rokov, ale aj to len vtedy, ak by som nebola zamestnana..
Ja zamestnana som, 3.4. som mala nastupit do prace, z ktorej som sla na materskú, ale prevádzka je zatvorená.
Takže ako mi dnes v telefone povedali, som vo vzduchoprazdne...
Nevedeli by ste, prosím, zaslat link na článok, v ktorom sa pise o predlzenej platenej RD v case koronakrizy prave pre tých, ktorým počas pandemie konci RD? Aj ja som to niekde počula, ze to maju zaviesť, no neviem sa k tomu nikde dopátrať.
@moelka neschvalili to
@moelka tak to sa cudujem.Pretoze ak ste zamestnana a nemozte sa vratit do zamestnania lebo nemate kde dieta nechat mali by ste mat narok na OCR?
Volali ste si priamo na hlavnu pobocku?
Ja som necitala o predlzenej RD mne to povedala pani na urade prace telefonicky
@alexandra1905 Áno, volala som najprv na moju miestnu pobočku a tam mi dali číslo, kam mam zavolať..bola to bratislavská pobočka..povedali mi, ze narok na OCR ma len ten, komu dieta zostalo doma z dôvodu, ze zariadenie, kt dieta navštevuje, zostalo pre nariadenia vlady zatvorene..
Kedze moje dieťa nie je evidované v žiadnej škôlke, nemám nárok.. na SP mi povedali, ze oni sparuju rodne číslo dieťaťa so zoznamom, ktory im povinne mali zaslať vsetky skoly/škôlky, a tak si overujú, ci ozaj dieta ostalo doma z dôvodu zatvorenia skoly/škôlky..
Nie som uplne presvedčená, ze je to tak, pretoze potom co všetky tie mamičky, ktorym na dieta dozerá stará mama, opatrovateľka, atd. Nie každý sa dostane hned do skolky a vela mamičiek si to aspon ten prvy rok musi vyriesit inak..
A o tej predloženej PLATENEJ RD (pretoze na neplatenu sa bezne da ist) Vam co presne povedali na UPSVAR?
@veronikaszabova kde ste sa to dočítali? Viete, prosím, dať link na nejaky článok?
Baby nasla som článok o tom, na blogu ex ministra prace soc veci a rodiny, Jozefa Mihala..jeho blog stranka je www.relia.sk a tu v aktuálnych článkoch sa o tom presne pise:
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=314
@moelka nemá ti ako dať článok nakoľko toto bol len návrh a ten nikde nefiguruje - až keby bol návrh schválený a išiel na podpis. @alexandra1905 na SP jej povedali pravdu - nárok nemá. Jednou podmienkou bolo mať trvajúci PP, ale druhou podmienkou je, aby dieťa, na ktoré bude poberať očr bolo už prijaté do škôlky/jasiel/školy, ktorá je ale momentálne zatvorená. ak jej dieťa do takéhoto zariadenia nahlásené nebolo ako môže poberať karanténnu očr? @moelka ty si sa mala 3.4. vrátiť do práce - zo zákona si mala min. mesiac pred nástupom o tejto skutočnosti informovať zamestnávateľa. On je povinný ťa ako zamestnanca aktívne prihlásiť hoci je prevádzka zatvorená - na základe toho by si mala nárok na mzdu hoci si doma - prekážka na strane zamestnávateľa. Teraz máš vlastne čo? Si len tak doma?
@alenah31 jej si riadne ustipacna, trochu sa krot :D ano som doma, lebo do práce z dôvodu prekazky na strane zamestnavatela nastupit nemôžem, okrem toho je zákaz vychádzať, tak kde by som podla teba mala byť? Najprv si nastuduj novely a potom tu vykrikuj.
@alexandra1905 prave som opat volala na SP a mam nárok na OCR podla novely, ktorá rieši prípady ako my, na ktoré predtým zákon nemyslel
@moelka nie som uštipačná, ale vecná - ja s tým totiž pracujem takže mi neraď nech si čosi naštudujem - kde by si mala byť? Doma - ale nastúpiť si mala normálne aj keď je zatvorená prevádzka - nenahlasuje sa to osobne, ale cez net. Ak si momentálne doma, do práce si nenastúpila - resp. nie si prihlásená ako zamestnanec neplatí za teba nikto zdravotné poistenie - si vlastne na neplatenom voľne už to chápeš? Ty nemusíš nastúpiť do práce, ale musia ťa zasa evidovať v práci ako zamestnanca. A nie - nemáš nárok ani podľa novely - PP ti síce trvá, áno nenastúpila si - ale aby si nárok mala musela by si mať dieťa prijaté do zariadenia, ktoré je kvôli karanténe zatvorené - na tú očr totiž píšeš názov škôlky - ak nie je nikde prijaté nemáš nárok na karanténnu očr. Výnimkou sú deti, ktoré chodili do súkr. jasiel, dieťa odhlásili a nemali možnosť umiestniť ho do štátnej škôlky - v tom prípade na očr napíšu názov posledného súkr. zariadenia. Ak si mala dieťa doteraz doma - do žiadnej škôlky prihlásené nebolo čo tam chceš napísať? Tu máš tú novelu zákona priamo zo stránky SP:
07.04.2020
"Sociálna poisťovňa v čase koronakrízy rozšíri okruh rodičov, ktorým vznikne nárok na dávku ošetrovné na deti v rôznych životných situáciách. K dávke ošetrovné (OČR) sa tak dostanú sa aj rodičia, ktorí by inak nárok nemali. Ide o rodičov, ktorým sa končí obdobie rodičovskej dovolenky a nemajú možnosť umiestniť dieťa do predškolského zariadenia, ako aj o rodičov, ktorí dieťa odhlásili zo súkromných zariadení a teraz rovnako nemajú možnosť umiestniť ho do iného zariadenia alebo nájsť opatrovateľku, ktorá by sa mohla o dieťa postarať."
@evittam pomooooc
@alenah31 tiez som nepochopila, cim si ju tak "nasrdila" 🙈
@veronikaszabova radšej nekomentujem. Snažila som sa zistiť či vôbec nastúpila do práce - lebo však ak nenastúpila a neprihlásili ju späť tak vlastne "visí vo vzduchu", dokonca nie je zdr. poistená.
@alenah31 vo vzduchoprazdne - bude to mat dane ako neplatene volno
@veronikaszabova veď práve. Lenže aj neplatené voľno ti musí odsúhlasiť zamestnávateľ.
@nina562018 tak ti asi konci rodičovská dovolenka, nie materská, to sú dve rozdielne veci.
Máš trvajúci pracovný pomer alebo nie? A predĺženú RD žiadajú rodičia kvôli nepriaznivému zdravotnému stavu dieťaťa, má ho tvoje dieťa? Ak nie tak korona určite nebude dôvod, to by na ňu išli všetky.