Končí mi rodičovská, no nemôžem nastúpiť do práce.

gemelos
20. mar 2020

Ahojte, v pondelok 23.3. mi končí rodičovská dovolenka a od 24.3. by som mala nastúpiť do novej práce. Momentálne je situácia taká, že minimálne celý apríl asi doma ešte budem (mám dve deti), kvôli terajšej situácii aká je. Má zmysel sa teda zamestnať od toho 24.3. alebo až od dátumu kedy naozaj nastúpim? (možno to bude až v máji, júni) Nárok na OČR asi nebudem mať, keďže nemám ani jeden den odpracovaný, či? Aké mám iné možnosti?

pieksamaki
20. mar 2020

@gemelos
Zavisi od zmluvy a podmienok...ako si sa dohodla so zamestnavatelom?.ved to vsetko zavisi od tvojho nadriadeneho....otazka na neho....

gemelos
autor
20. mar 2020

@pieksamaki Budem pracovať u známeho...spýtam sa takto..Má on ako zamestnávateľ povinnosť platiť za mna normálne odvody aj ked by som bola teda cely mesiac od nástupu s deťmi doma? ..na OČR

tanyan
20. mar 2020

môžeš sa napríklad nahlásiť na poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a štát bude za teba platiť aspoň zdravotné poistenie. síce nebudeš mať žiadny príjem, ale ani nebudeš mať výdavky ako samoplatca na povinné poistenie.

pieksamaki
20. mar 2020

@gemelos
Skusobnu dobu v zmluve mas?

gemelos
autor
20. mar 2020

@tanyan presne takto som uvažovala..no bohužial od marca je malá nahlásená už v škôlke, tak asi sa to už vylučuje. Aj keď bola tam len týžden a od vtedy je škôlka zatvorená.

@pieksamaki po pravde až v pondelok zmluvu uvidím, ešte ju nemám, sme len dohodnutí, že ma teda od 24.3. nahlási (23.3. má malá 3 roky) že u neho pracujem (ale to bolo ešte pred tým ako vznikla táto situácia s koronavírusom). Ide o tom, že nechcem aby zbytočne mal on alebo ja výdavky ak bude aj tak asi mesiac, dva doma ešte.

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janinka007
20. mar 2020

@gemelos malá môže chodiť do škôlky na 4 hodiny

evittam
20. mar 2020

@tanyan Nie nemôže nakoľko PP trvá a bola by sprostá aby to urobila.
@gemelos Normálne ukonci RD 23.3., 24.3.normalne nástup a napr.paragraf alebo dovolenka a od 25.3.na OCR. Budes mať platenú. Co bude dalej uvidíš.

evittam
20. mar 2020

@gemelos A zamestnavatel nebude mat ziadne výdavky. Jedine za ten deň dovolenky

evittam
20. mar 2020

@pieksamaki Ten "vycuc" zakona bol k comu? Ked uz v začiatku zle radis? Ale kopírovanie je super.
Ak neobnoví NP ziadna platená OCR musi spraviť co som napisala. A nepotrebuje povolenie šéfa ist na OCR.

tanyan
20. mar 2020

@evittam písala, že má nastúpiť do novej práce. z toho som logicky vyvodila, že pracovný pomer netrvá, ale len má začať.

@gemelos pri neplatenom rodičáku môže byť maximálne na 4 hodiny v škôlke, ale to treba so škôlkou dohodnúť.

pieksamaki
20. mar 2020

@evittam
Nemala som cas to pozriet....preto som len v rychlosti kopirovala.

evittam
20. mar 2020

@tanyan Prepac. To som si vobec nevsimla. 😊 Dik za upozornenie.

@gemelos Takze v tvojom prípade nemas narok na OCR.

gemelos
autor
21. mar 2020

dievčatá, ďakujem, že ste mi to vysvetlili tuto 🙂. Ešte sa spýtam... ak by som sa ja zaregistrovala na úrad práce od toho 24.3. (trvalo by to monžo mesiac, dva), mohol by manžel SZČO byť na OČR s našou 3-ročnou dcérou, ktorá má škôlku zatvorenú? Pýtam sa preto, že keďže ja teda nemám nárok na OČR, tak aspon on keby nemusel odvody platiť alebo teda neviem aké iné úlavy sú s tým spojené.

evittam
21. mar 2020

@gemelos Ano mohol.

fatimuska
24. mar 2020

@gemelos nevylučuje, môže byt zapísaná v škôlke, presne dnes som to konzultoval s Dôverou, len ak by sa obnovili škôlky, môže byt max. 4 hodiny denne

fatimuska
24. mar 2020

@gemelos keď sa predlžuje rodičovský, ešte inde sa to na hlasuje ako na zdravotnú poisťovňu?

evittam
24. mar 2020

@fatimuska Nie.

fatimuska
24. mar 2020

@evittam
@evittam ďakujem

gemelos
autor
30. mar 2020

@evittam prepáč..opäť obnovujem svoju otázku... Teraz "po novom" ..myslíš že stále nemám nárok na OČR? Pre istotu zopakujem.. 24.3. som nastúpila po RD na TPP do práce. Ale hneď 24.3. som zaslala na soc. poist. OČR, že som pre zatvorenú škôlku doma. TEraz keď čítam pokyny na soc. poist, píše sa že iba dobrovoľne poistená osoba musí splňať konkrétne dni poistenia predtým. Tiež som sa nikde nedočítala, že zamestnanec musí byť "aktívne" poistený.
Pýtam sa toto preto, lebo OČR mám iba do dnes a mala by som znova zaslať ďalšiu s tým že do neurčite...ale ak by mi ozaj nemali nič preplácať, tak by radšej na OČR išiel manžel.

evittam
30. mar 2020

@gemelos Ak sa ti obnovilo NP t.j. mzdarka nahlásila koniec RD 23.3., nástup 24.3.tak by mal byt nárok.
@zalka
@majusqa77

gemelos
autor
30. mar 2020

@evittam áno, tak to chápem aj ja. Veď uvidím. Nahlásila ma dňa 22.3. (cez víkend) do soc. poisťovne ako zamestnanca. Ja som 24.3. poslala do poisťovne OČR. Vtedy bol môj prvý pracovný deň.