Ahojte, v pondelok 23.3. mi končí rodičovská dovolenka a od 24.3. by som mala nastúpiť do novej práce. Momentálne je situácia taká, že minimálne celý apríl asi doma ešte budem (mám dve deti), kvôli terajšej situácii aká je. Má zmysel sa teda zamestnať od toho 24.3. alebo až od dátumu kedy naozaj nastúpim? (možno to bude až v máji, júni) Nárok na OČR asi nebudem mať, keďže nemám ani jeden den odpracovaný, či? Aké mám iné možnosti?
@pieksamaki Budem pracovať u známeho...spýtam sa takto..Má on ako zamestnávateľ povinnosť platiť za mna normálne odvody aj ked by som bola teda cely mesiac od nástupu s deťmi doma? ..na OČR
môžeš sa napríklad nahlásiť na poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a štát bude za teba platiť aspoň zdravotné poistenie. síce nebudeš mať žiadny príjem, ale ani nebudeš mať výdavky ako samoplatca na povinné poistenie.
@gemelos
Skusobnu dobu v zmluve mas?
@tanyan presne takto som uvažovala..no bohužial od marca je malá nahlásená už v škôlke, tak asi sa to už vylučuje. Aj keď bola tam len týžden a od vtedy je škôlka zatvorená.
@pieksamaki po pravde až v pondelok zmluvu uvidím, ešte ju nemám, sme len dohodnutí, že ma teda od 24.3. nahlási (23.3. má malá 3 roky) že u neho pracujem (ale to bolo ešte pred tým ako vznikla táto situácia s koronavírusom). Ide o tom, že nechcem aby zbytočne mal on alebo ja výdavky ak bude aj tak asi mesiac, dva doma ešte.
@gemelos malá môže chodiť do škôlky na 4 hodiny
@pieksamaki Ten "vycuc" zakona bol k comu? Ked uz v začiatku zle radis? Ale kopírovanie je super.
Ak neobnoví NP ziadna platená OCR musi spraviť co som napisala. A nepotrebuje povolenie šéfa ist na OCR.
@evittam
Nemala som cas to pozriet....preto som len v rychlosti kopirovala.
dievčatá, ďakujem, že ste mi to vysvetlili tuto 🙂. Ešte sa spýtam... ak by som sa ja zaregistrovala na úrad práce od toho 24.3. (trvalo by to monžo mesiac, dva), mohol by manžel SZČO byť na OČR s našou 3-ročnou dcérou, ktorá má škôlku zatvorenú? Pýtam sa preto, že keďže ja teda nemám nárok na OČR, tak aspon on keby nemusel odvody platiť alebo teda neviem aké iné úlavy sú s tým spojené.
@evittam prepáč..opäť obnovujem svoju otázku... Teraz "po novom" ..myslíš že stále nemám nárok na OČR? Pre istotu zopakujem.. 24.3. som nastúpila po RD na TPP do práce. Ale hneď 24.3. som zaslala na soc. poist. OČR, že som pre zatvorenú škôlku doma. TEraz keď čítam pokyny na soc. poist, píše sa že iba dobrovoľne poistená osoba musí splňať konkrétne dni poistenia predtým. Tiež som sa nikde nedočítala, že zamestnanec musí byť "aktívne" poistený.
Pýtam sa toto preto, lebo OČR mám iba do dnes a mala by som znova zaslať ďalšiu s tým že do neurčite...ale ak by mi ozaj nemali nič preplácať, tak by radšej na OČR išiel manžel.
@gemelos
Zavisi od zmluvy a podmienok...ako si sa dohodla so zamestnavatelom?.ved to vsetko zavisi od tvojho nadriadeneho....otazka na neho....