Končí mi RD a som tehotná. Na čo mám nárok?

wera_ga
21. aug 2023

Ahojte potrebovala by som poradiť na čom som kým začnem obiehať úrady, nech aspoň približne viem podľa skúseností iných.
Pred nástupom na materskú mi skončil pracovný pomer, končí mi rodičovský príspevok začiatkom novembra a som znova tehotná v 13. týždni tehotenstva. Na tehotenský príspevok nemám nárok, to už viem. Lenže čo po skončení rodičovského príspevku? Mám sa prihlásiť na úrade práce alebo pokúsiť sa nájsť prácu? Neviem či ma niekto zamestná, keď zistí, že tam budem ledva pol roka, navyše som sa rizikovom.. do bývalej práce sa nemôžem vrátiť, je to fyzicky náročná práca (opatrovateľka v DSS). Mám nárok aspoň na podporu v nezamestnanosti, keď som dva roky pred nástupom na MD pracovala? Prípadne nejaký iný príspevok? Ďakujem 😊

sibrez
21. aug 2023

Myslim, ze budes musiet pockat do porodu a po porode vybavit rodicovsky prispevok na novorodenca. Na matersku narok tiez mat nebudes kedze ti pracovny pomer netrva. Tiez som bola v tejto situacii. Drzim palce.

wera_ga
autor
21. aug 2023

@wera_ga myslím si že ani na platenú PN do pôrodu nebudem mať nárok, ani na druhú materskú...

wera_ga
autor
21. aug 2023

@sibrez veď práve len čo dovtedy, asi predsa budem musieť ísť zistiť na úrad, takto neviem či mám splnených tých 720 dní za posledné 4 roky..

sibrez
21. aug 2023

@wera_ga hej hej jedine ist na urad prace a dufat ze aspon ta podpora by vysla, Rozmyslam preco som ja vtedy nesla na podporu, tusim by mi nevysla,

anjelicek26
21. aug 2023

Prihlasis sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov veku, aby za teba boli platene odvody. Dieta moze do skolky len na 4h... Alebo nastupis do prace aj ked Len na Par mesiacov . PN predsa nie Si,to je irelevantne pri zdravom tehotenstve

wera_ga
autor
21. aug 2023

@sibrez tuším som niekde čítala že aj materská sa ráta do tohto výpočtu a keď si bola na rodičovskej, započítavajú ešte dva roky pred nástupom na MD.. toto som fakt nikdy neriešila.. ako ja by som aj išla do práce už som sa aj tešila ale ďalšia vec, ešte to tehotenstvo na mne nie je vidno.. zatajiť zamestnávateľovi mi nepríde fér veď sa to za mesiac ak tak dozvie.. no neviem

wera_ga
autor
21. aug 2023

@anjelicek26 aha toto som nevedela, to mi akoby predĺžia rodičovský a budem mať rovnako alebo menej? No to by bolo super lebo malá asi aj tak pôjde len na 4 h nakoľko nevie spať bezomňa..
Písala som vyššie že som na rizikovom ale aj tak zrejme nebudem mať nárok na platenú PN pretože nemám dva roky nemocenské odvody.. aspoň tak som to pochopila na stránke sociálnej poisťovne

lucka_ke
21. aug 2023

na podporu už nárok nemáš, na tú bolo treba nastúpiť do 2 rokov od skončenia pracovného pomeru, rovnako nemáš nárok na tehotenské a ani materské... na úrad práce sa zaevidovať môžeš, ale len kvôli tomu, že ti budú platiť zdravotné poistenie

sibrez
21. aug 2023

@wera_ga to je len predlzeny neplateny rodicak, len preto aby za teba stat platil odvody, inak ti nebudu chodit ziadne peniaze. Plateny predlzeny rodicovsky je ked ma dieta nepriaznivy zdravotny stav

wera_ga
autor
21. aug 2023

Aha už chápem ďakujem, no to som dopadla teda 😂🤦 tak veď pri najhoršom to do pôrodu utiahneme z manželovej výplaty ale je fajn zistiť, že vlastne na nič nemám nárok 😭😂😂

lucka_ke
21. aug 2023

a čo čakáš, keď si v podstate nezamestnaná už tri roky? tehotenské aj materské sú dávky nemocenského poistenia, ktoré si neplatíš a na podporu ti nárok uplynul

sibrez
21. aug 2023

@lucka_ke len stat by mohol mysliet presne na toto obdobie ze zeny ked maju jedno dieta asi rovno chcu dve aby si odvychovali a mohli sa vratit do prace, chcu aby sa zvysila porodnost ale akosi stale nie je vidiet ta istota ktoru by ta tehotna zena chcela mat. nechceme mat vsetko zadarmo ale ak uz raz clovek daco odpracoval tak by sa to na to malo vztahovat.

lucka_ke
21. aug 2023

@sibrez však dostávala materskú aj rodičovský za odpracované obdobie, keby jej stále trval pracovný pomer mala by nárok na ďalšie nemocenské dávky

sibrez
21. aug 2023

@lucka_ke ved toto zeny sa maju nahanat za pracovnou zmluvou na dobu neurcitu inak im pomaly nic nevyjde, len teda nie kazdy zamestnavatel da zmluvu na dobu neurcitu hned.

mondolina
21. aug 2023

@sibrez
treba veci plánovať, a nie otehotnieť pred koncom RD🙈 že? hlavne keď nie som ani zamestnaná ani nič,
či štát už má rozmýšľať za ostatných?

sibrez
21. aug 2023

@mondolina hej no, niekto si vie naplanovat, niekomu sa pritrafi ze jo. nie vsetko vzdy ide naplanovat. ale tak o tom tu polemizovat nema zmysel.

wera_ga
autor
21. aug 2023

Ako všetci vieme nie všetko sa dá naplánovať ale ja nič neľutujem, chceli sme, zvládneme len je smutné že odpracujem xy rokov a nemám nárok prakticky na nič.. čo už aj tak ďakujem za odpovede ❤️😊

mondolina
21. aug 2023

@wera_ga
čo je smutné? veď si 3 roky bola doma a štát ti dával peniaze🙈

wera_ga
autor
21. aug 2023

@mondolina to áno ale v tomto "hluchom" období som myslela.. po RD na čas do pôrodu..
Takéto situácie sú úplne bežné že ženám počas Materskej skončí zmluva a keď chcú ďalšie dieťa, nemajú nárok na nič len to je smutné..

zmrzlinka2021
21. aug 2023

@wera_ga platíme ti odvody, nestačí? Či nejaká zbierka?

mondolina
21. aug 2023

@wera_ga
áno je to veľmi " smutné" že budeš vkuse doma a nebudú ti chodiť dávky.

ropucha6
21. aug 2023

@wera_ga no zle si si to vyratala. Preco si nesla na podporu skor, este ked sa ti skoncila materka? Ved rodicak mohol poberat otec.

mogaa
21. aug 2023

@wera_ga materskú nedostaneš ani platenú PN.....jedine tá podpora a aj to len v prípade ak od ukončenia PP neubehlo viac ako 2roky.....

mogaa
21. aug 2023

@wera_ga no smutné to nie je....väčšina žien neotehotnie náhodne, ale ak nechce otehotnieť používa antikoncepciu....takže ak chcú následne tehotenské a materské tak si tehotenstvo naplánujú....

peter0123
21. aug 2023

@wera_ga ok že sa do ťažkej práce nemôžeš vrátiť, ale pracovnú pomer ti stále trvá či nie?

olimuc
21. aug 2023

@wera_ga ale to, ze Ti skoncil pracovny pomer si vedela .. aj to, do akeho casu je narok na podporu. Kde je Problem napisat RP na manzela a vybrat podporu … tam su presne napisane lehoty. To sa da vybavit, len treba mysliet … PP skoncil tak na co cakat ak je narok na podporu … Statu je to jedno vyberes alebo nie

mondolina
21. aug 2023

@peter0123
netrvá

wera_ga
autor
21. aug 2023

@mogaa nežiješ môj život tak ma nekritizuj, slušne som sa spýtala na čo mám nárok.. takých anonymných mudrlantiek tu je ako maku.. 🤦🤦🤦

wera_ga
autor
21. aug 2023

@ropucha6 pravdu povediac to mi ani nenapadlo, riešim to teraz ale nevadí..

n820p
Autor odpoveď zmazal
Zobraz