Ahojte potrebovala by som poradiť na čom som kým začnem obiehať úrady, nech aspoň približne viem podľa skúseností iných.
Pred nástupom na materskú mi skončil pracovný pomer, končí mi rodičovský príspevok začiatkom novembra a som znova tehotná v 13. týždni tehotenstva. Na tehotenský príspevok nemám nárok, to už viem. Lenže čo po skončení rodičovského príspevku? Mám sa prihlásiť na úrade práce alebo pokúsiť sa nájsť prácu? Neviem či ma niekto zamestná, keď zistí, že tam budem ledva pol roka, navyše som sa rizikovom.. do bývalej práce sa nemôžem vrátiť, je to fyzicky náročná práca (opatrovateľka v DSS). Mám nárok aspoň na podporu v nezamestnanosti, keď som dva roky pred nástupom na MD pracovala? Prípadne nejaký iný príspevok? Ďakujem 😊
Prihlasis sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov veku, aby za teba boli platene odvody. Dieta moze do skolky len na 4h... Alebo nastupis do prace aj ked Len na Par mesiacov . PN predsa nie Si,to je irelevantne pri zdravom tehotenstve
@sibrez tuším som niekde čítala že aj materská sa ráta do tohto výpočtu a keď si bola na rodičovskej, započítavajú ešte dva roky pred nástupom na MD.. toto som fakt nikdy neriešila.. ako ja by som aj išla do práce už som sa aj tešila ale ďalšia vec, ešte to tehotenstvo na mne nie je vidno.. zatajiť zamestnávateľovi mi nepríde fér veď sa to za mesiac ak tak dozvie.. no neviem
@anjelicek26 aha toto som nevedela, to mi akoby predĺžia rodičovský a budem mať rovnako alebo menej? No to by bolo super lebo malá asi aj tak pôjde len na 4 h nakoľko nevie spať bezomňa..
Písala som vyššie že som na rizikovom ale aj tak zrejme nebudem mať nárok na platenú PN pretože nemám dva roky nemocenské odvody.. aspoň tak som to pochopila na stránke sociálnej poisťovne
na podporu už nárok nemáš, na tú bolo treba nastúpiť do 2 rokov od skončenia pracovného pomeru, rovnako nemáš nárok na tehotenské a ani materské... na úrad práce sa zaevidovať môžeš, ale len kvôli tomu, že ti budú platiť zdravotné poistenie
Aha už chápem ďakujem, no to som dopadla teda 😂🤦 tak veď pri najhoršom to do pôrodu utiahneme z manželovej výplaty ale je fajn zistiť, že vlastne na nič nemám nárok 😭😂😂
a čo čakáš, keď si v podstate nezamestnaná už tri roky? tehotenské aj materské sú dávky nemocenského poistenia, ktoré si neplatíš a na podporu ti nárok uplynul
@lucka_ke len stat by mohol mysliet presne na toto obdobie ze zeny ked maju jedno dieta asi rovno chcu dve aby si odvychovali a mohli sa vratit do prace, chcu aby sa zvysila porodnost ale akosi stale nie je vidiet ta istota ktoru by ta tehotna zena chcela mat. nechceme mat vsetko zadarmo ale ak uz raz clovek daco odpracoval tak by sa to na to malo vztahovat.
Ako všetci vieme nie všetko sa dá naplánovať ale ja nič neľutujem, chceli sme, zvládneme len je smutné že odpracujem xy rokov a nemám nárok prakticky na nič.. čo už aj tak ďakujem za odpovede ❤️😊
@wera_ga platíme ti odvody, nestačí? Či nejaká zbierka?
@wera_ga ale to, ze Ti skoncil pracovny pomer si vedela .. aj to, do akeho casu je narok na podporu. Kde je Problem napisat RP na manzela a vybrat podporu … tam su presne napisane lehoty. To sa da vybavit, len treba mysliet … PP skoncil tak na co cakat ak je narok na podporu … Statu je to jedno vyberes alebo nie
Myslim, ze budes musiet pockat do porodu a po porode vybavit rodicovsky prispevok na novorodenca. Na matersku narok tiez mat nebudes kedze ti pracovny pomer netrva. Tiez som bola v tejto situacii. Drzim palce.