Ahojte. Je tu niekto komu neuznali tehotensku dávku? A prečo? Mne neuznali lebo ze som nebola poistená 270dni,a ja som dostala výpoveď počas PN. A kto je DPN to sa nepocita?
@katulienocka999 mne práve chýbajú tie dni keď som bola DPN v ochrannej lehote ale to sa asi nepocita
Pocas PN ti nemozu dat vypoved-ci za akych okolnosti si ju dostala ?
Tak tych 270dni počítajú dokým si bola na prac. zmluve. Ale keď uz dostanes výpoveď a si v ochrannej lehote tak to sa uz nepočíta. Ja som momentálne na PN
@lilla23 jasne, ze ked dostanes vypoved tak uz sa dni nemocenskeho poistenia nepocitaju, lebo ho nikto za teba neplati = neexistuje 🤷♀️ a ochranna lehota je cisto statut chraniaci tehotne zeny, ktore uz su tehotne pocas trvania pracovneho pomeru a napr. im skonci zmluva alebo ukoncia pracovny pomer v skusobnej dobe atd. ale stale treba splnat 270 dni to su dve nezavisle podmienky
to by bolo potom velmi jednoduche 🙂 odrobit par dni, ist na rok na PN a potom otehotniet, v zasade si do systemu takmer nic neodviedla, len si z neho cerpala a tak to zial (alebo nastastie) nefunguje
@lilla23 nie neplati, to mas odkial? nemocenske poistenie zanika a nie je aktivne ak nie si SZCO (a platis si odvody) alebo zamestnana alebo si platis dobrovolne nemocenske
si zober prakticku rovinu - stat za teba bude nieco platit a este ti aj bude vyplacat davku? no to asi nie 🙂
@lilla23 ak nespĺňas tehotensku dávku tak by som sa na to aai uz aj vykaslala a zamerala sa na to, aby si spĺňala podmienky materskej a neskôr vyssej rodicovskej 😊 ohľadom tohto budeš spĺňať ci este je to vo faze zistovania? 😊
@katulienocka999 to ešte neviem. Vedeli by ste mi poradiť ze co by som mala spĺňať?
@lilla23 tu žiaľ veľmi nepodarím 😕, mozno skúsenejší zeny v tomto.. Viem, ze tiež treba spĺňať 270 do dna nástupu na materskú takze tu by som sa osobne bola opýtať na socialku kedze to nesplnate ci stihate sa dovtedy este nahlaait a platiť si dobrovoľne poistenie, aby ste mali nárok 😊
@lilla23 musis splnat dve podmienky v case porodu (treba si to ale vypocitat s rezervou, ak by si porodila skor, aby ti nechybali napr. tri dni) - musis mat aktivne NP alebo ochranna lehota a zaroven za posledne dva roky musis mat minimalne 270 dni nemocenskeho poistenia - kedy mas termin porodu? a od terminu porodu minus dva roky si kolko pracovala resp. mala aktivne NP? idealne sa informovat v SocialnejPoistovni kolko dni NP ti chyba a nasledne sa bud zamestnat alebo si platit DNP, aby si ich nazbierala a obnovila NP
@miris666 zalezi od toho, ci si PN a pracovny pomer trva, ak si PN a stale zamestnana, tak zamestnavatel za teba nadalej plati nemocenske = pocita sa to do 270 dni, ak si PN a nezamestnana = pracovny pomer zanikol pocas PN alebo si sla na PN v ochrannej lehote do 7 dni po ukonceni pracovneho pomeru vtedy sa samozrejme nepocitaju, lebo nikto za teba nemocenske poistenie neplati
pises, ze si na PN v ochrannej lehote - ak mas na mysli tych 7 dni, tak nie ziadne dni sa ti nenapocitavaju, kedze nemocenske poistenie nie je aktivne (kto by ho teraz za teba platil, ked nemas zamestnavatela, nie si SZCO a ani si neplatis dobrovolne sama)
@petamich áno .ale rátala som si to a bola som aj na rodicaku,malo by mi to vyjsť.Lenze prosím ešte jedna otázka..ak nastúpim z pn na materskú t pádom nemám na ňu nárok..budem sa teda musieť na pár dní zamestnať...lenže v predošlom roku som odrobila len. 5 dní..budú mi z toho rátat materskú?ešte pred tým rok som bola na rodicaku🙄
@miris666 tak to nefunguje 🙂 odrobit den nestaci, nemocenske poistenie musi byt aktivne ku dnu porodu - vsetky podmienky treba splnat ku dnu porodu, cize ak chces ist normalne na matersku, 6tyzdnov pred porodom, tak v case odchodu na matersku az do porodu musi byt aktivne a tych 270 dni splnenych tiez
@lilla23 tak tam jasne uvadzaju, ze musíš byt 270dni poistena, ine neriesia... Mne napr tiez neuznaju, lebo k 13tt nebudem 270 poistena.. Ale zas do odchodu na materskú by som mala byt... Platím si dobrovoľne poistenie