Komu neuznali tehotenskú dávku?

lilla23
28. jan 2022

Ahojte. Je tu niekto komu neuznali tehotensku dávku? A prečo? Mne neuznali lebo ze som nebola poistená 270dni,a ja som dostala výpoveď počas PN. A kto je DPN to sa nepocita?

katulienocka999
28. jan 2022

@lilla23 tak tam jasne uvadzaju, ze musíš byt 270dni poistena, ine neriesia... Mne napr tiez neuznaju, lebo k 13tt nebudem 270 poistena.. Ale zas do odchodu na materskú by som mala byt... Platím si dobrovoľne poistenie

lilla23
autor
28. jan 2022

@katulienocka999 mne práve chýbajú tie dni keď som bola DPN v ochrannej lehote ale to sa asi nepocita

judit47
28. jan 2022

Pocas PN ti nemozu dat vypoved-ci za akych okolnosti si ju dostala ?

barus26
28. jan 2022

@judit47 môžu pokial je v skúšobnej dobe napr.

lilla23
autor
28. jan 2022

Tak tych 270dni počítajú dokým si bola na prac. zmluve. Ale keď uz dostanes výpoveď a si v ochrannej lehote tak to sa uz nepočíta. Ja som momentálne na PN

elanor
28. jan 2022

@lilla23 nepocita, lebo v ochrannej lehote nemas aktivne poistenie. Takze nieje dovod aby sa pocitali. Ochranna lehota je v tomto pripade myslena uplne inak, nez to ty chapes...
To su nebe a dudy...

petamich
28. jan 2022

@lilla23 jasne, ze ked dostanes vypoved tak uz sa dni nemocenskeho poistenia nepocitaju, lebo ho nikto za teba neplati = neexistuje 🤷‍♀️ a ochranna lehota je cisto statut chraniaci tehotne zeny, ktore uz su tehotne pocas trvania pracovneho pomeru a napr. im skonci zmluva alebo ukoncia pracovny pomer v skusobnej dobe atd. ale stale treba splnat 270 dni to su dve nezavisle podmienky

to by bolo potom velmi jednoduche 🙂 odrobit par dni, ist na rok na PN a potom otehotniet, v zasade si do systemu takmer nic neodviedla, len si z neho cerpala a tak to zial (alebo nastastie) nefunguje

lilla23
autor
28. jan 2022

@petamich tak kto platí štát ak dostavam nemocenské davky

petamich
28. jan 2022

@lilla23 nie neplati, to mas odkial? nemocenske poistenie zanika a nie je aktivne ak nie si SZCO (a platis si odvody) alebo zamestnana alebo si platis dobrovolne nemocenske

si zober prakticku rovinu - stat za teba bude nieco platit a este ti aj bude vyplacat davku? no to asi nie 🙂

katulienocka999
28. jan 2022

@lilla23 ak nespĺňas tehotensku dávku tak by som sa na to aai uz aj vykaslala a zamerala sa na to, aby si spĺňala podmienky materskej a neskôr vyssej rodicovskej 😊 ohľadom tohto budeš spĺňať ci este je to vo faze zistovania? 😊

lilla23
autor
30. jan 2022

@katulienocka999 to ešte neviem. Vedeli by ste mi poradiť ze co by som mala spĺňať?

katulienocka999
30. jan 2022

@lilla23 tu žiaľ veľmi nepodarím 😕, mozno skúsenejší zeny v tomto.. Viem, ze tiež treba spĺňať 270 do dna nástupu na materskú takze tu by som sa osobne bola opýtať na socialku kedze to nesplnate ci stihate sa dovtedy este nahlaait a platiť si dobrovoľne poistenie, aby ste mali nárok 😊

petamich
30. jan 2022

@lilla23 musis splnat dve podmienky v case porodu (treba si to ale vypocitat s rezervou, ak by si porodila skor, aby ti nechybali napr. tri dni) - musis mat aktivne NP alebo ochranna lehota a zaroven za posledne dva roky musis mat minimalne 270 dni nemocenskeho poistenia - kedy mas termin porodu? a od terminu porodu minus dva roky si kolko pracovala resp. mala aktivne NP? idealne sa informovat v SocialnejPoistovni kolko dni NP ti chyba a nasledne sa bud zamestnat alebo si platit DNP, aby si ich nazbierala a obnovila NP

miris666
9. feb 2022

@lilla23 ahoj.prosim tá som v podobnej situácii ako ty...som PN v ochrannej lehote a zároveň zbieram tých 270 dni...ako vieš že sa.nerataju????

petamich
9. feb 2022

@miris666 zalezi od toho, ci si PN a pracovny pomer trva, ak si PN a stale zamestnana, tak zamestnavatel za teba nadalej plati nemocenske = pocita sa to do 270 dni, ak si PN a nezamestnana = pracovny pomer zanikol pocas PN alebo si sla na PN v ochrannej lehote do 7 dni po ukonceni pracovneho pomeru vtedy sa samozrejme nepocitaju, lebo nikto za teba nemocenske poistenie neplati

pises, ze si na PN v ochrannej lehote - ak mas na mysli tych 7 dni, tak nie ziadne dni sa ti nenapocitavaju, kedze nemocenske poistenie nie je aktivne (kto by ho teraz za teba platil, ked nemas zamestnavatela, nie si SZCO a ani si neplatis dobrovolne sama)

miris666
9. feb 2022

@petamich áno .ale rátala som si to a bola som aj na rodicaku,malo by mi to vyjsť.Lenze prosím ešte jedna otázka..ak nastúpim z pn na materskú t pádom nemám na ňu nárok..budem sa teda musieť na pár dní zamestnať...lenže v predošlom roku som odrobila len. 5 dní..budú mi z toho rátat materskú?ešte pred tým rok som bola na rodicaku🙄

petamich
9. feb 2022

@miris666 ano, vymeriavaci zaklad sa ti bude pocitat z minuleho roku, jedine ak by si sa zamestnala u noveho zamestnavatela, odrobila minimalne 90 dni bez PN a OCR a vtedy by sa to pocitalo z novej zmluvy, inak z minuleho roku

miris666
9. feb 2022

@petamich lenže tam je ešte to že v ochrannej lehote sa nedá ísť na materskú ...neuznajú mi ju.takze.uvazujwm odrobiť deň aby sa mi spustilo poistenie?a potom ísť?

petamich
9. feb 2022

@miris666 tak to nefunguje 🙂 odrobit den nestaci, nemocenske poistenie musi byt aktivne ku dnu porodu - vsetky podmienky treba splnat ku dnu porodu, cize ak chces ist normalne na matersku, 6tyzdnov pred porodom, tak v case odchodu na matersku az do porodu musi byt aktivne a tych 270 dni splnenych tiez

miris666
9. feb 2022

@petamich jasne.napr.tyzden pred nástupom na materskú sa zamestnam...a budem zamestnaná celý čas...

lilla23
autor
9. feb 2022

@miris666 keď si pod pracovnou zmluvou tak sa ráta ale ja som uz nebola pod zmluvou takže mne sa už neráta ju tie dni co som na PN

lilla23
autor
9. feb 2022

@miris666 budeš dostávať rodičovský príspevok ak nebudeš spĺňať 270dni do odchodu na materskú

miris666
9. feb 2022

@lilla23 ale ja mám 270 dni,lebo som bola na rodicaku