Oteckovia a Mamičky 😉 Prosim Vás,kolko Vám schválili prispevok na auto,nakolko máme syna autistu.Ďakujem každému,kto sa zapojí.
@denkaajejdeti
no zakon vravi (presnu citaciu neviem, tak skusim ako som to pochopila), ze na auto ma narok osoba ktora sa nemoze presuvat hromadnou dopravou, a to bud teda z "fyzickych" dovodov, alebo ak to nie je mozne z dovodu spravania pri zachovania jej dostojnosti (tato skutocnost vsak nie je asi zrejma vsetkym pracovnikom uradu 😠 ). takze zakon umoznuje schvalit aj ludom s PAS prispevok na auto, samozrejme ak maju splnene aj ostatne podmienky.
@muzicek82
my sme ziadali nedavno, cakame na vyjadrenie. ta vyska sa odvyja od podmienok uvedenych v zakone a ktore splna konkretny ziadatel.
v tejto diskusii https://www.modrykonik.sk/group/2003/ najdes urcite vsetky info, je tam vela takych mamiciek.
http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna...
ja mam maminu zťp,ale to je asi iný prípad našla som niečo na nete
@saurian To závisí od toho ako to posúdia, či je niekto schopný presunu aj inak ako osobným mot. vozidlom. Známej neuznali príspevok, má syna autistu, pre ktorého je cesta busom nenormálny stres a to nehovorím o nej,...niektorí ľudia si v MHD či prímestskej myslia, že je nevychovaný a ona už nemá silu každému vysvetľovať, že to je diagnózou a nie nesprávnou výchovou.
@muzicek82 Skutočnosti na určenie výšky peňažného príspevku na kúpu osobného motorového vozidla
a na kúpu osobného motorového vozidla s automatickou prevodovkou
Cena osobného
motorového vozidla
Príjem fyzickej osoby s tažkým zdravotným
postihnutím vyjadrený v násobkoch sumy
životného minima pre jednu plnoletú fyzickú
osobu ustanoveného osobitným predpisom30)
do 2 do 3 do 4 do 5
85 % 80 % 70 % 55 %
Výška príspevku v % z ceny
osobného motorového vozidla,
najviac zo sumy 13 277,57 eura
(7) Peňažný príspevok na kúpu osobnéhomotorového
vozidla je najviac 6 638,79 eura. Výška peňažného
príspevku na kúpu osobného motorového vozidla
s automatickou prevodovkou je najviac 8 298,48 eura,
a ak fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím je
podľa komplexného posudku vypracovaného podľa
§ 15 ods. 1 odkázaná na úpravu osobného motorového
vozidla, ktorou je automatická prevodovka. Peňažný
príspevok na kúpu osobného motorového vozidla
s automatickou prevodovkou možno poskytnúť, ak má
fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím oprávnenie
na vedenie osobného motorového vozidla.
(8) Výška peňažného príspevku na kúpu osobného
motorového vozidla a na kúpu osobného motorového
vozidla s automatickou prevodovkou sa určí percentuálnou
sadzbou v závislosti od ceny osobnéhomotorového
vozidla a príjmu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným
postihnutím uvedených v prílohe č. 13. Cena osobného
motorového vozidla sa zohľadňuje najviac v sume
13 277,57 eura.
Zákon 447/2008 §34 - informácie
Držím palce pri vybavovaní! nie každý autista dostane príspevok na kúpu osobného motorového vozidla, prípadne ani s inou duševnou poruchov. Je to zlý systém, ja by som každej lekárke čo vypracováva lekársky posudok doporučila cestu s takýmto dieťaťom v autobuse, električke, vo vlaku a podobne! Potom by možno pochopila....
@lalinko2010 Ďakujem za info.
@denkaajejdeti Ďakujeme
Deniska.
@denkaajejdeti Presne ako náš.Kto nemá take dieťa,tak tažko to niekto pochopí.Bohužial.
@muzicek82 to nie je rozhodujúce či si biologický otec alebo nie si.
Ja vám držím palce, aby to vyšlo.
Ďakujem krasne,potom dam vediet.Prajem pekny den.
@lalinko2010 Ďakujem krasne,potom napišem,ako sme dopadli...
@denkaajejdeti
reagujem trocha neskor, ale predsa. ono by podla spravnosti nemali posudzovat len to, ci je schopny sa k tomu dorp.prostriedku premiestnit, ale aj ci zvlada samotnu situaciu v dopravnom prostriedku, co je prave u auti deticiek velmi caste, bohuzial, casto sa stava, ze na toto neprihliadaju, co je smutne. skutocne zalezi od konkretneho posudkara. nam nastastie schvalili.
@saurian Ahoj, je to žiaľ tak, asi závisí veľa od posudkového lekára a taktiež od toho aký stupeň autizmu uznajú - aj keď v tomto prípade je to neopodstatnené, keďže drvivá väčšina cestu MHD nezvláda a je úplne jedno, aký stupeň má na papieri.
Dostali sme srdiečko 🙂 Ďakujemééé.Potešilo 😉
@denkaajejdeti neda mi nezareagoat na to ze pri diagnoze autizmus sa neprisudzuje príspevok na motorové vozidlo, nakoľko postihnutá osoba nie je imobilná a relatívne jej nič nebráni v presúvaní sa hromadnými prostriedkami. VVy ste asi tazkeho autistu este asi nevideli! a zakon o poskytnuti prispevku necitali tak najrv si ho treba precitat a potom pisat. Inac je to psychicka az psychiatricka choroba porucha...a vacsina autistou nenavidi kontakt a ostatnymi ludmi ba salie ked ma byt v pritomnosti s viacerimi ludmi a moj napriklad je taky ze vidi autobus a uteka ze nieje mozne ho tam dostat kope krici reve bije a je takych ovela viac tak neviem ako take dieta sa ma prepravit do skoly ked rodicia nemaju auto a pri takejto starostlivosti o autistu co je velmi nakladne aj financne si nemozu dovolit. A hlavne autisti si vyzaduju individualnu prepravu.
Osoba s ŤZP je odkázaná podľa komplexného posudku na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom, ak nie je schopná:
premiestniť sa k vozidlu verejnej hromadnej dopravy osôb (napríklad autobus ,električka, vlak, trolejbus) a späť,
nastupovať do vozidla verejnej hromadnej dopravy osôb a udržať sa v ňom počas jazdy a vystupovať z takéhoto vozidla alebo
zvládnuť z dôvodu ŤZP inú situáciu vo vozidle verejnej hromadnej dopravy osôb najmä z dôvodu PORUCHY SPRAVANIA PRI DUSEVNYCH OCHORENIACH, vertebrobasilárnej insuficiencie s ťažkými závratmi, straty dvoch končatín, kardiopulmonálnej nedostatočnosti ťažkého stupňa alebo ťažkej poruchy sfinkterov.
@janka7911 Milá Janka, najskôr si prečítaj moje príspevky v tejto téme a potom reaguj 😉 . Písala som presne o tom čo ty.....Prajem krásny zvyšok letných prázdnin.
Denisa
Zdravím! 🙂 Je to síce dievčenska stránka,ale nedalo mi,nereagovať. Popíšem svoju vlastnú skúsenosť. Som invalidný od narodenia,od malička až do dnes mám za sebou 12 operácií,no na auto som nikdy nedostal nič,hoci sa o to snažím už od roku 1996!!! Po každé,keď som si požiadal o príspevok na kúpu auta,UPSVaR zo mňa spravil papierovo zdravého a všetko mi odňali, kompenzačné príspevky,preukaz ZŤP a aj parkovaciu kartu. A to sa mi stalo viac krát!!! Po každé,keď som žiadal o auto,záhadne som papierovo vyzdravel,tak že sfalšovali lekársky posudok,že som vraj zdravý!!! Po dlhých šiestich rokoch naťahovania sa s UPSVaR,som už na UPSVaR podal trestné oznámenie a až po tom,čo sa mojim prípadom začiatkom roka 2020 začala zaoberať polícia,preukaz ZŤP a parkovacia karta,mi boli vrátené. Ale,s cirkusom samozrejme. Nepáčilo sa im,že som šiel na políciu. Ale čo ine mi zostavalo? Mám totiž podozrenie,že, keď že som nedal úplatok,tak za to na nič nemám nárok. Inak,čo sa dávam do reči s ľuďmi,tak mi aj viacerí potvrdili,že dali úplatky od 1000 do 2000 eur,aby im auto schválili. No,úplatky sú ťažko dokázatelné. Po vrátení preukazov ZŤP a parkovacieho preukazu,po mojom trestnom oznámení, na kompenzacie nemám nárok a ani na auto mi nechcú dať. Tak vec som podal na súd. A z donútenia tak jazdím naďalej na rozpadajúcej sa Škode 120L,ktorú som si kúpil pred x rokmi,za 250 eur,ktorá má už dávno po životnosti a drží po kope už len silou vôle. Tak že,už len čakať,kedy budem mať súd a uvidím,či sa vôbec domôžem spravodlivosti. Mám veľmi ťažké srdce na UPSVaR. A už len taká poznámka na záver.Keď vidím ozajstného invalida,tak má 30 ročný vrak,ako ja,alebo max Fabiu z roku 2000 a ak vidím ako že invalida,tak že zdraveho,tak má milionove nóbl auto!!! Ako je to možné??? ... S pozdravom Jozef z Košíc.
@jozefmg ako to dopadlo? Myslím súd?
@beezmeenaa Čakám na súdne pojednávanie. Teraz kôli tej korone sa to preťahuje. I tak na auto príspevok v živote nedostanem.
@jozefmg držím palce
@muzicek82 Pokiaľ mám správne informácie, tak pri tejto diagnóze (autizmus) sa neprisudzuje príspevok na motorové vozidlo, nakoľko postihnutá osoba nie je imobilná a relatívne jej nič nebráni v presúvaní sa hromadnými prostriedkami. Žiaľ, viem, že autisti veľmi neradi zdieľajú svoj priestor s cudzími a neustále sa meniacimi osobami, ale na toto zákon nemyslel. Moja informácia je stará cca pol roka, možno sa už odvtedy niečo k lepšiemu zmenilo.
Držím palce.
Denisa