Koľko potrebujem mať odrobené, aby mi vyšla materská?

Včera o 07:36

Zdravim, som momentalne v ochrannej lehote, po skonceni zamestnania od 9/24(odrobene za min.rok 2024 od 1/24-8/24). Momentalne som po missed abort a planujeme opat po case babatko. Uz to v ochrannej lehote urcite nestiham, a ak by som nastúpila do nového zamestnania, kolko potrebujem mat v nom odrobene aby mi vysla materska? Ak by som dajme tomu otehotnela v marci, aprily, a zamestnam sa od februara, tak sa mi spatne bude pocitat k materskej (k 270 dnom) aj to co mam odrobene? Vdaka

aliziana
Včera o 07:54

V období predchádzajúcich dvoch rokov (sleduje sa obdobie dvoch rokov dozadu ku dňu pôrodu dieťaťa) musíš byť nemocensky poistená najmenej 270 kalendárnych dní.
To je jedno, z ktorého zamestnania Ti to výjde, môže byť kombinácia.
+ musíš mať aktívne poistenie alebo ochrannú lehotu

marusia674
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nynia
Včera o 08:13

@aliziana ešte doplním nemusí byť zamestnaná ale môže si to aj sama platiť ako samoplatca od 16rokov (ja som si tak začala platiť počas VŠ)

autor
Včera o 08:29

@nynia a kolko to vychadza mesacne? Potom by bol narok aj na materske a aj tehotensky?
@aliziana tak to potom fajn, som myslela ze 270 dni musim opat dosiahnut u noveho zamestnavatela.

nynia
Včera o 08:53

Na materske ano tehotenske nie som si ista a kazdy rok od januara sa to zvysuje takze neviem kolko je to tento rok. Ked si to stihnes vybavit uz dnes tak od dnesneho dna sa ti to rata (nie je to tak ze v mesiaci v ktorom to vybavis platis cely ako som si ja myslela pri vybavovani 🤣), plati sa mesiac spatne. A je uplne jedno ci mas 270 dni od zamestnavatela, ako samoplatca alebo kombinaciou.

majulino
Včera o 10:51

Polopate za posledné dva roky musíš mať dokopy odrobeny rok (365dni) aby ti vyšla materská.