Koľko mesiacov vopred možem dať dieťa do školky?

dadka28
22. feb 2011

ahojte kocky,chcela by som sa opytat,kolko mesiacov vopred mozem dat dieta do skolky pred ukoncenim 3roku zivota...aby som nestratila rodicovsky prispevok?neviem presne,ci su to 2-3mesiace?ak dam skor ako tie urcite mesiace,je mozne davat dieta napr len do 12hod denne aby mi nezobrali RP?dakujem

dadka28
autor
22. feb 2011

nevie mi nikto poradit?alebo som napisala do zlej kategorie... ☹

bambusko
23. feb 2011

@dadka28 od 1.1.2011 sa zmenili zakony, pri poberani rp moze dieta navstevovat zariadenie a ty mozes zaroven pracovat, prispevok dostanes do 3 rokov veku

http://blog.etrend.sk/mihalblog/2011/01/04/rodi...

mata222
23. feb 2011

tak to by aj mna zaujimalo, tiez by som chcela dat maleho do skolky 2-3 mesiace predtym ako dovrsi 3 roky, aspon na pol dna, aby si zvykol a taktiez aj ja, aby som z toho nemala traumu, ked pojdem do prace, aby sme boli ako tak zabehnuti..

dadka28
autor
23. feb 2011

kocky ja viem ze ked idem do prace tak hocikolko..ale ci to plati aj pre mamicky co nenastupuju do prace...??

dadka28
autor
23. feb 2011

OTÁZKA

Mám dieťa, poberám RP. Ak by moje dieťa nastúpilo do materskej škôlky (štátnej) napríklad ako 2,5 ročné, budem dostávať RP aj naďalej do veku 3 rokov alebo nástupom do MŠ nárok na RP zaniká?

Odpoveď

Od januára 2011 platí, že nárok na RP oprávnenej osobe (rodičovi) zostáva aj v prípade, ak starostlivosť o dieťa rieši prostredníctvom inej fyzickej alebo právnickej osoby. Inými slovami, ak dáte dieťa do materskej škôlky alebo jaslí – jedno či súkromnej alebo štátnej – alebo ho zveríte opatrovateľke alebo sa o dieťa staráte s výpomocou iných členov rodiny – nárok na RP vám vždy zostane.

Ak však viete vydokladovať vaše výdavky na starostlivosť o dieťa – napríklad platby materskej škôlke – a vy sa vrátite do zamestnania, respektíve sa zamestnáte a budete povinne dôchodkovo poistená osoba v Sociálnej poisťovni, respektíve budete povinne dôchodkovo poistená v Sociálnej poisťovni ako samostatne zárobkovo činná osoba alebo budete študovať v dennej forme štúdia na stredneh alebo vysokej škole – tak namiesto poberania RP sa môžete rozhodnúť poberať príspevok na starostlivosť o dieťa.

Ten sa poskytuje vo výške preukázaných výdavkov na starostlivosť o dieťa, maximálne vo výške 230 eur mesačne.

-cize ak som to dobre pochopila tak tym padom mozem dat dieta do skolky hocikedy??AJ KED NEPRACUJEM?

gapa
23. feb 2011

áno, presne tak.

dadka28
autor
24. feb 2011

@gapa díki za odpoved... 😀 😀

bmmz
24. feb 2011

no ak ti ho vezmu tak ho mozes dat tak od dvoch rokov, aspon tu v presove otvaraju aj adaptacne pobyty na max 4 hod denne, predpoklada sa ze dieta je bez plienok a ako tak samostatne 😎

xlucia
24. feb 2011

@gapa prosim ta, ja som volala na UPSV a tvrdili mi, ze ak by som dala mladsieho od septembra 2011do skolky, (tri roky bude mat az v januari 2012), ak okamzite v ten den musim nastupit aj ja do prace a prispevok mi ostane. a ze musim do prace aj keby bol len na pol dna
tiez som sa pytala na druhu moznost, ze ak ho dam na zacvik az v januari, ked dovrsi tri roky, ak by mi ho teda prijali, tak tiez musim v ten den nastupit do prace. tu sa chcem opytat, ze ak je on narodeny 21.1, tak ved ja bysom mala ist normalne do prace az 22.1, a on moze cely jaunar chodit na ten zacvik,nie???
no dufam ze si pochopila
dik

tintinka
24. feb 2011

@xlucia mne na urade povedali, ze nemusim hned nastupit do prace..ak mala nastupi do skolky na dva roky napr. (v septembri), tak ja nemusim hned do prace..mozem ju davat do skolky a ja byt doma a nepridem o RP..

dadka28
autor
24. feb 2011

@xlucia aj ja som volala u nas na urad...tiez mozme dat dieta do skolky a nemusime pracovat...moj maly sa narodil 4.1.2009 a nastupuje od septembra do skolky...a RP budem poberat klasika do 3rokov maleho
tak nechapem ako ti to mohla povedat..ked zakony su rovnake na slovensku...skus sa zastavit osobne...ale podla mna ti povedala blbost...

gapa
24. feb 2011

@xlucia
skús si zavolať inde. Dali ti zlú info. Nárok na RP nie je ovplyvnený návšetovu dieťaťa škôlke. Len do roku 2009 to tak bolo, ale dieťa vtedy mohlo chodiť len do súkromnej škylky. Tá pani v tom má hokej.

ak poberáš RP, nie je to problém, ak chocí do škôlky. Ale je to problém po ukončení poberania RP, ak chodí do škôlky viac ako 4hod. a ty nepracuješ. Vtedy je to problém so zdr. poistením, ak mamička nie je evidovaná na UP: Ak nie je z iného dôvodu zdr. postená štátom (napr. nepoberá ošetrovné, nemocenské, hmot. núdzu...), tak by si ho musela platiť sama.

dadka28
autor
24. feb 2011

@gapa fuuuha a teraz som z toho jeleň.. 😉 😉
cize ked chcem dat dieta do skolky na viac ako 4hod...to znam co?proste som na rodicovskom,nie som zamestnana....mam si zaplatit nej.poistenie?????

macka23
24. feb 2011

@dadka28
myslim ze gapa to myslela tak, ze do januara ked tvoj drobec dovrsi 3 roky mozes poberat RP, ale hned po bud musis natupoit do prace alebo sa evidivat na UP, lebo pokial si na RP, nemusis platit do zdrav. poistovne.

dadka28
autor
24. feb 2011

@macka23 ahaaa no ved pre istotu si to radsej overujem...neznasam tie urady a co vsetko by mal clovek vediet...lebo fakt ti nic nepovedia a potom len cvakame...oki diik krasne

marka85
25. feb 2011

neviete mi niektora poradit??? mala mala v januari 2 roky a chcela by som ju dat do skoly a ja ist do prace. Len som pocula, ze u nas mi ju nezoberu skor ako donesiem papier, ze pracujem... !!! len ja osobne si myslim, ze mala potrebuje aj trocha casu aby si zvykla na skolku, vstavanie,deti a pod...a co ak ja si najdem pracu a malu mi nezoberu do skolky? ako je to stym aby mi ju zobrali skorsie do skolky????

gapa
25. feb 2011

@marka85
podla mna, toto už sú interné veci danej škôlky. Každá to môže mať inak. Napr. majú málo miesta a majú uvedené, že upradnostnujú pracujúce mamičky, ktoré inak by nemohli nastúpiť. Môžeš si napr. čerpať dovolenku. Alebo sa proste s nimi dohodnúť. Myslím, že nebudeš jediná, len treba priamo s kompetentnými komunikovať. Alebo sa spýtať mamičiek v tvojom okolí, čo nastupovali skôr, ako to riešili vo vašej škôlke.

marka85
25. feb 2011

uz som tam bola 3x a nic som nevybavila. Nikdy tam nebola riaditelka a ucitelka len zastupovala a ta nic nevedela. No nic budem skusat stastie dalej...ale aj tak dakujem

dadka28
autor
26. feb 2011

@marka85 u nas je to napr tak,ze ak nahlasis dieta do skolky do 15septembra,je povinna riaditelka dieta zobrat...no jasne ze zalezi od poctu nahlasenych...to potom preberaju..najskor musia vziat deti ktore dovrsili 3roky,pripravkarov a deti s nastupom do toho 15eho ako som pisala-bez ohladu na vek...u nas je to tak..

marka85
6. mar 2011

tak bola som v teh nasej skolke teras mi malu nezoberu, zevraj maju plo...tak sa mozem rozlucit s pracou a este uvidime ci mi ju zoberu v septembry :(((

kisska
6. mar 2011

marka neviem ako u vas, ale v tomto obdobi bezia zapisy do skolok na buduci rok. Ak chces, aby ti malu zobrali, urcite ju prihlas (bez toho ti ju nevezmu ani keby mali miesto) a v septembri uvidis, ci budes mat pracu a podla toho ju tam das alebo nie. Drzim palce, mne nastastie maleho vzali ako 2,5rocneho v septembri na pol dna aj ked som s mladsou na RD, od januara chodi na cely den a tri roky mal az minuly tyzden. U nas bolo hlavne, aby bol bez plienok a vedel sa sam najest. S ostatnym mu zlate ucitelky pomohli 😉

viki81
5. jún 2012

Dobrý deň, vie mi niekto poradiť, neviem presne či tento môj dotaz tu bol už rozoberaný, ale radšej sa opýtam, keď dám malého do škôlky skôr (na 2 a pol roka) musím ja hneď v ten istý deň nastúpiť tiež do práce? alebo môžem byť napr. doma do času kým malý nedovŕši 3 rok? ďakujem pekne za odpovede a rady..

xlucia
5. jún 2012

@viki81 doma mozes byt do jeho tretich narodenin

gapa
5. jún 2012

@viki81
súhlasím s lucia, rodič.dovolenku môžeš čerpať až do 3rokov dieťaťa aj ked chodí dieťa do škôlky

michala1104
21. feb 2014

Ahojte 🙂moj syn bude mat 14.2.2015 .....3ročky-a chcem mu dat prihlašku teraz do školky..aby mi ho vzali v decembri ale ešte tento rok .(teraz ma 2roky)a v decembri bude mat 2roky a 10mesiacov .ja nastupim vlastne naspet do zamestnania az ked dovrši 3roky ...chcem sa vlastne spytat že ak mi ho zoberu od decembra musim hned aj ja vtedy nastupit do prace?alebo mozem az vtedy ked dovrši 3roky (koniec rodičovskej ).alebo či viete či je vlastne možne nastupit v decembri ...do skolky .

danielita111
21. feb 2014

Zdravim,moja mala nastupuje teraz od marca do skolky.Tri rocky bude mat az v aprili,do skolky mi ju vzali ale s tym ze ja tiez uz nastupujem od marca do prace.Ak by som nesla do prace tak mi ju do skolky nezoberu,je to zo zakona.Tak mi to povedala riaditelka,ze ak dieta nedovrsilo 3 roky a matka nenastupuje do zamestnania,dieta nesmu zobrat,co sa mi zda aj normalne 🙂

michala1104
21. feb 2014

@danielita111 aha ..takze akonahle ked mi maleho vezmu do školky .povecme napriklad aj vdecembri .tak ja hned v decembri musim nastupit do prace ..aj ked mi rodičovska konči vo february..(vtedy mali dovrši 3roky)..a prakticky by som mala nastupit az po dovršeni 3och rookov dietata...ale neviem ako to je teraz 🙂 😉