Dobrý večer, treba si podávať samostatnú žiadosť na kočíkové alebo sa to posiela automaticky s prvou materskou alebo ako to funguje? A stále platí to že dieťatko sa musí najprv dožiť 28 dní nato aby začali posielať matersku? Lebo niekde je písané že už to neplatí a iní ludia vravia že hej.
Kocikove pride do 60 dní od porodu
Materska chodí zo socialnej poisťovne, kočíkovne (príspevok pri narodení dieťaťa) chodi z úradu práce. Čiže nepríde ti to v jednej platbe. Malo by to už fungovať tak, že si vyžiadajú cez register potvrdenie od lekára atď, čiže ty by si nemala už noc nosiť. Ale samozrejme prezentujú tu tak asi len v TV, pretože mne volala tetuška z úradu práce, že mám priniesť potvrdene dokumenty od gynekológa a pediatra, že si ich nevie vytiahnuť z registra. Pri tom obaja lekári ich poslali.. čiže nefunguje to tak dobre ako to prezentujú, aspoň u mňa to tak bolo.
@lenuska9999 u mňa to napr fungovalo všetko bez problémov a automaticky
@barus26 asi záleží aj od úradu. Pediatricka sa napr sťažovala, že nerozumie už co sa deje na tom úrade, že nie som prvá, čo takto musela prísť pre papier osobne, ze jej chodí veľa mamičiek takto. Ze načo to posiela elektronický keď potom musí dať aj tak papier.
@lenuska9999 určite áno. Nastatie náš úrad šlape celkom dobre a funguje tam všetko ako ma. Keď niekedy čítam po skupinách, ze napr. pri prechode na RD stále vyžadujú papier zo SP, že skončila materská tak sa chytám za hlavu. Lebo pár rokov si to už ma riešiť úrad prace so SP a ty mas byt od toho odbremenena
28 dni plati(lo) na to kocikovne- prispevok pri narodeni dietata, materska zacina chodit este v tehotenstve (zvycajne).