Kinderbetreuungsgeld z Rakúska

miriam05
3. máj 2015

ahojte, chcela by som poprosiť o radu, ak má niekto skúsenosť, manžel pracuje v AT na prac. zmluvu, ja pracujem na SVK, od polovice mája nastupujem na MD. Chcela by som sa opýtať, či máme nárok na Kinderbetreuungsgeld aj keď má manžel so mnou len trvalý pobyt na SVK a v Rakúsku nemá ani prechodný? Alebo si tam musí nahlásiť prechodný pobyt? Zároveň nemá vybavený ani Anmeldebescheiningung..potrebuje ho? dostane ho len ak tam bude prihlásený na pobyt nie?
Ďakujem za každú radu.

mamulka211
4. máj 2015

Ano, ak chcete poberat rodicovsky prispevok, musi mat manzel prechodny pobyt v Rakusku. Ak chce poberat rodicovsky on, musi mat s dietatom spolocny trvaly pobyt na Slovensku, nie je podmienka mat ho v Rakusku.

miskacharly
4. máj 2015

@mamulka211 ahoj,ty tiez poberas rod.prispevok z AT?co vsetko k tomu treba?ake doklady.nieco viem,ale kazdy hovori nieco ine tak uz som z toho zmatena :P.pridavky uz mame.

mamulka211
4. máj 2015

poberala som. Ked mas schvalene prodavky, poziadas SVA o rodicovsky. Potrebujes doklad o poberani pridavkov, potvrdenie o spolocnom pobyte dietata a rodica zo Slovenska, ofotenu tehotensku knizku a ofotenu zdravotnu kartu dietata zo Slovenska, potvrdenie zo slovenskej socialky, ze nepoberas rodicovsky tu, prelozeny rodny list dietata.

mamulka211
4. máj 2015

http://www.opatrovanie-rakusko.sk/opatrovanie-r..., pokial tvoj manzel nepresiahne urcity prijem, mas narok aj na priplatok ku KBG vo vyske 6,06 eur denne.

miriam05
autor
4. máj 2015

ďakujem veľmi pekne @mamulka211 🙂

miskacharly
7. máj 2015

@mamulka211 a nemusi to byt prelozene?to potvrdenie o spol.pobyte moze byt aj najomna zmluva?

hokajdo
10. máj 2015

ahojte dievčatá už ste tento rok dostali dorovnanie rodinných prídavkov za vlanajší rok? aak ano kolko ste cakali od podania papierov dakujem

dasenka1203
10. máj 2015

@hokajdo ahoj, ano uz prisli 🙂 konecne, tentoraz po styroch mesiacoch, inak som stale cakala polroka

hokajdo
10. máj 2015

jaj jak ti zavidim a otravovala si ich alebo bez problemov poslali.? a v ktorej si oblasti

dasenka1203
10. máj 2015

@hokajdo jasne ze som otravovala, som doma na rodicaku a ked nie su pridavky nie je ani rodicovsky... ine to je ked sa pracuje, vtedy peniazky az tak nechybaju... volali mi tam z byvalej rodiny dvakrat, zakazdym ich odpinkali ze sa to spracuva a ze mame cakat... patrim pod Horn

hokajdo
10. máj 2015

dakujem za odpoved moj manzel tam bol uz tri krat a stale slubuju ze uz to bude. podavali sme v januari a my patrime pod bruck leitha

hokajdo
15. máj 2015

Je to neskutočné. Sú to peniaze,ktoré nám vyplácajú spätne, v podstate sú ,,naše,, a stále máme len čakať. Nechápem to, načo to predlžujú, keď nám to nakoniec aj tak musia vyplatit.Človek sa bojí ich otravovať aby ho nakoniec neodložili nakoniec ale tiež od januára je už dlhá doba. A keď sa človek nepripomenie tak naňho úplne kašlú. Fakt neviem čo robiť, či otravovať alebo stále čakať.

majly11
5. jún 2018

Zdravim . Tiez by som potrebovala poradit .ja uz teda vybavujem a prisiel mi papier no uz druhy krat ten isty a neviem co s nim. Asi bol predtym zle vyplneny nemate niekto skusennost?

majly11
5. jún 2018
majly11
5. jún 2018

@majly11 uz mi to pripada ako by to natahovali

bluka2
5. jún 2018

@majly11 A co si tam predtym zaskrtla?

bluka2
5. jún 2018

A nemozes im tam do OOE gebietskrankenkasy zavolat a spytat sa, co presne chcu? Napriklad do 2. tehotenske vysetrenie zo Slovenska: chcu nieco ine ako peciatku v Mutter Kind Passe?

majly11
5. jún 2018

Ja som posielala tehu knizku maleho preukaz ockovaci a komplet navstevy od lekara orazene to bolo vsetko ok ale toto mi vybavovala teda skrkala pani co mi robila papiere . Viem ze sme skrkali 851 dni ale ostatne neviem . Vsetko som rusila na SVK a teraz ako som vsetko uz dolozila som cakala na rozhodnutie ....a tot pride ten isty papier ...teda uz len ten vtedy tam toho bolo viac .

majly11
5. jún 2018

@bluka2 prave ze ja po nemecky neviem asi by som im rozumela ako tomu papieru😂 ten som si prelozila prekladacom😀

bluka2
5. jún 2018

@majly11 Mala si v tehotenskej knizke nejake vysetrenie v 17.-22. tyzdni tehotenstva? Lebo to je druhe vysetrenie v Rakusku.

bluka2
5. jún 2018

Co sa tyka 5a a 5b, myslim, ze si mas vybrat jedno z toho. 5a je varianta, co sa vypocita z prijmu, nejake percento. Ak ma manzel nizsi prijem, potom si volis to 5b, co je urcita suma penazi a mozes si ju rozratat na hocijaku dobu medzi 365 dnami a 851 dnami. Treba si spocitat, co sa vam viac oplati. Nemoze byt chyba, ze ste zaskrtli nieco aj v 5a a aj v 5b?

majly11
5. jún 2018

Urcite ano ved ale vsetko sa im poslalo uplne vsetky vysetrenia dokonca aj vysledky a co ja viem co...normalne na porodnici som si vyziadala v Archive co som mala knizku a tu mi celu prefotili za poplatok ...

majly11
5. jún 2018

@bluka2 vobec neviem podla mna len to vyplnenie asi bolo zle myslim.

bluka2
5. jún 2018

@majly11 Si si ista, ze si jedno z tych vysetreni padlo na ten cas v 17-22.tt? A nie povedzme jedno vysetrenie si mala v 16tt a dalsie v 24 tt? Lebo to je jedine vyusvetlenie, co mi napadlo, nic ine mi bohuzial nenapada, ze preco chcu to druhe vysterenie

bluka2
5. jún 2018

@majly11 Teraz ked to znova vyplnis, urob si kopiu alebo foto, aby si vedela, co im posielas

bluka2
5. jún 2018
majly11
5. jún 2018

@bluka2 no asi budes mat pravdu budem tam.musiet zajst a musi mi vypisat jednotlive tyzdne ako oni chcu a potvrdit ze som tam.v tom obd.bola .potom zbytocne som vyberqlq z archivu 😒mna trafiii

majly11
5. jún 2018
majly11
5. jún 2018

Asi som to mala zobrqt na gynu a riesit to len datumom a peciatku presne podla vypisu...och

bluka2
5. jún 2018

Vypocitaj si podla tehotenskej kalkulacky na nete, v ktorom datume ti presne padlo vysetrenie v rozmedzi 17-20 tt. A skontroluj, ci mas niekde podpis a peciatku s takym datumom. Ak nie, pokus sa vybavit u gyn. dodatocne. Inak vam podelia tie peniaze, co vam priznaju tusim o polovicu