Kedy zaniesť na sociálku žiadosť o materskú dávku?

matazlata
23. okt 2015

Ahojte kedy ste zaniesli na sociálku papier o materské a ukončenie PN (tie ktoré ste nezamestnané a zároveň na PN)? mne sestrička povedala že to môžem zaniesť až v deň ukončenia PN. PN mi konči 26.10. a od toho istého dňa mi u lekára vypísali materské. Nie je to neskoro zaniesť to tam v deˇnástupu na materské? ďakujem

havana_frost
23. okt 2015

@matazlata Nie je lehota, kedy to môžeš zaniesť najskôr. Kľudne hneď ako máš všetko pripravené. V žiadosti o materské bude nejaký dátum (predpokladám že 6 tt pred termínom - nedávaj si 8 kvôli tomu že si PN, nie je to povinnosť), zanesieš to napríklad mesiac dopredu. Čiže ten mesiac ešte budeš PN a po ukončení PN lekár zašle hlásenie SP, kedy si ukončila PN. Oni si to tam majú utriasť už aj sami. Keď zanesieš žiadosť o materské až v deň nástupu na materské, tak rozhodnutie dostaneš až o 2 mesiace a tým pádom budeš mesiac bez peňazí, nelogické.

dena1973
23. okt 2015

@matazlata Ak zanesies PN a ziadost o materske do 5.11., tak obe davky dostanes (ak bude vsetko O.K.) este v priebehu novembra.

matazlata
autor
23. okt 2015

@havana_frost ahoj dakujem za odpoved,

tak teraz som v soku, lebo sestricka mi dala oba papiere- aj papier ,,ziadost o materske,, aj papier o ukončeni PN a vyslovene mi povedala ze mam zaniest oba papiere spolu na socialku az 26.10. cize v den ked mi konci PN a zacina materske.

Ty pises ze mi musi este prist rozhodnutie o poberani materskeho a ze to trva aj dva mesiace? Ja som si myslela ze ked im to zanesiem 26. 10. , tak ze aj tak sa materske vyplaca az niekedy 15. novembra a ze budu mat dost casu vypocitat kolko materskej dostanem (samozrejme len alikvotnu ciastku- za tych 6dni od 26.-31. októbra).

Nerada by som teda prišla o nejake peniaze z materskej len kvoli datumom....

simca06022011
23. okt 2015

@matazlata o ziadne peniaze neprides, ak by nestihli vypocitat do terminu vyplaty, v dalsom termine ti uhradia oba "mesiace"... o com ale pochybujem, ja som to mala tak, ze k datumu som to niesla a vsetko stihli ;) odnes to ked budes mat cestu a nestresuj sa 🙂 ukoncenie PN by sa malo samozrejme niest po ukonceni pn a nie hocijako...

dena1973
23. okt 2015

@matazlata Ak všetky doklady k PN a materskej donesieš do 5.11. a bude všetko v poriadku (nič nebude chýbať), tak to ešte vypočítajú a peniaze aj za PN aj za materskú dostaneš ešte v novembri...
Nepanikár, ale hneď ako budeš mať papiere v ruke odnes na SP a čakaj...

matazlata
autor
24. okt 2015

@dena1973
@simca06022011

ďakujem baby 🙂

gapa
24. okt 2015

@matazlata súhlas s napísaným a len výrazne zdôrazním, že tebe, ak netrvá prac.pomer, tak nárok na mateské vzniká PRESNE!!! 6týždnov pred termínom, čo napísal lekár, tj. nemôžeš sa rozhodovať nastúpiť medzi 6 a 8týž. pred termínom, lebo ak dáš iný dátum ako presne 6týž. pred termínom, tak by ti nárok nevznikol!!! a ak by ti pn ukončili 8týž. pred, tak by si mala 2týž. bez zdravotného poistenia, lebo si nepoberala ani nemocnské ani materské (asi by vystavili nanovo pn, no nemám skúsenost a treba sa tomu radšej vyhnúť), tj. dobre rátaj!!! Ak máš termín v pondelok, tak 6týž, je presne v pondelok 6týž. predtým!

katrin21
24. okt 2015

@gapa ako je to v pripade, ze zena je nezamestnana na PN v ochrannej lehote , ale napr. nebude na PN uz v case nastupu na MD, ale bola by PN dajme tomu predtym ukoncena a zena by bola na urade prace apoberala nezamestnecku.... 6t pred porodom by mala nastupit v ochrannej lehote na MD. Narok na materske jej vznikne, nie?
podla mojich info, pocitane by malo byt z posledneho platu, odpracovane tych 270dni ma....
Nerozumiem tomu co pises "a ak by ti pn ukončili 8týž. pred, tak by si mala 2týž. bez zdravotného poistenia, lebo si nepoberala ani nemocnské ani materské (asi by vystavili nanovo pn, no nemám skúsenost a treba sa tomu radšej vyhnúť), tj. dobre rátaj!!!"

to znamena, ze ak zena nie je PN do nastupu na MD, tak nema narok na materske? ved moze vtedy docerpavat nezamestnanecku davku.. takze to je blbost nie?
ci ty si myslela, ze za tie 2 tyzdne by nemala peniaze? medzi 8 a 6 tyzdnom, ci vobec celkovo materske??

gapa
24. okt 2015

@katrin21 asi som to nenapísala príliž podrobne a zrozumitelne. Ak by ukončila pn 8týž. pred a dala nástup na md 8týž. pred, odovzdala to na soc.poistovni a nikto jej nič nepovie, neupozorní a že nárok na materské nemá 8týž. pred by sa dozvedela neskôr, tak neviem iste, no predpokladám, že snád pracovníčka soc.poistovne jej povie, že to má zmeniť a dá jej možnosť to prepísať. Ale o takom čase sa už spätne nazaeviduje na urade práce a aj s PN možno môže byť problém. Tak som to myslela. Myslím, že som počula taký prípad a tej asi vystavili pn potom ešte na tie 2týždne, no radšej sa do toho nedostať, lebo tie pn tiež býva problém vypisovať spätne, aj ked možno tento prípad? by problém nebol, no ako viete, vždy je to o lekárovi a o pracovníkoch soc.poistovne. Niektorí lekári robia problém aj s inými vecami. tj. tak.
Ak si bola tehotná v čase ukončenia nem.poistenia, potom pn, potom na úrade práce, tak nie je problém získať nárok na materské 6týž. pred termínom, ak je splnených aj 270dní nem.poistenia v obd. 2roky pred pôrodom.

matazlata
autor
25. okt 2015

@gapa ahoj, dakujem. áno napísal mi koniec PN a začiatok materskej to presne 6 týždňov pred termínom, tak som rada.

katrin21
25. okt 2015

@gapa poviem to inak... aj ked je zena nezamestnana, zisti ze je tehotna ( bola uz v case ukoncenia prac. pomeru), neskor ide na PN v ochrannej lehote,ale stale je evidovana aj na urade praace, len berie nie podporu , ale PNku, ale dajme tomu ze nie az do terminu porodu, ze len nejaky cas... Tak je narok vznikne, ano?? pocet dni je splneny , tych 270 za dva roky... na MD musi ist 6t pred porodom, aj ked uz nebude PN, ano?

gapa
25. okt 2015

@katrin21 áno, tak. Ak si evidovaná na up, tak si zdravotne poistená ako uchádzač o zamestnanie, tj. vtedy nie je problém so zdravotným poistením (lebo ak by to bolo spätne zistené, tak sa už nezaeviduje). Ten prípad, čo píšeš, je ok. Niekedy na soc.poistovni žiadajú potvrdenie od lekára, že v poslendý den trvania nem.poistenia (obvykle posledný den prac.pomeru, ak nebolo nem.poistenie prerušené napr. z dôvodu čerpania RD) bola tehotná,- treba uviesť dátum, ak to nie je úplne isté.

katrin21
25. okt 2015

@gapa dakujem .