Kedy začne sociálka vyplácať materskú?

mishaella
12. aug 2015

Ak napr nastupujem na matersku k polovičke septembra a zamestnávateľ mi začiatkom mesiaca pošle potrebný papier do poisťovne, kedy mi pride prvá materská? Nasledujúci mesiac?

Lebo kamarátka je na materskej od júna a ze este nedostala nic.

pribinak
12. aug 2015

A prečo kamoska nezavolá do poisťovne?

mishaella
autor
12. aug 2015

Ze jej povedali ze lehota na vyjadrenie k výške MD je 60 dni.

Ale mna to zaujíma aj kvôli sebe, keďže ostat mesiac dva bez príjmu by mi veľmi skomplikovalo život napriek tomu ze to asi spätne doplatia.

pribinak
12. aug 2015

V októbri dostaneš mzdu za september

majusqa77
12. aug 2015

socialka ma pravdu. Skutocne maju na vydanie rozhodnutia 60 dni. Takze zalezi od spracovania podkladov

mishaella
autor
12. aug 2015

@majusqa77 cize žena ma.tie dva mesiace napr zit zo vzduchu? No skvelé. :/ táto krajina ma neprestáva udivovat.

pribinak
12. aug 2015

Ale co sa plasis, ved este dostaneš mzdu, okrem toho, ved minimálne pól roka vieš, ze si tehotná, tak keby si si len odkladala 50e mesačne, tak to nejak vykryjes

majusqa77
12. aug 2015

@mishaella mne vyplatili hned ako mali, ziadne cakanie. Zalezi, ci maju vsetky potrebne podklady a kedy im je ziadost o materske dorucena..

mishaella
autor
12. aug 2015

@pribinak Nemala som si z coho odkladať, ten plat mi ledva vystacil na mesačne náklady ktoré su v tomto meste dost vysoké. Takže si nemôžem dovoliť ostat vo vzduchu. Nemam to čim vykryť, mzdu dostanem len za polku mesiaca co je malinko.

mishaella
autor
12. aug 2015

@majusqa77 co okrem žiadosti este treba? Ja mam nástup 16.9. A firma mi to chce odoslat 7.9. Neviem ci je to vcas.

majusqa77
12. aug 2015

@mishaella ak budes mat matersku iba z prijmu v praci, tak len zdokladovany tvoj prijem. Ja som dostala ziadost o materske 3 tyzdne pred nastupom, mzdarka to obratom poslala do socialky a vyrozumenie mi prislo den po nastupe na md

mishaella
autor
12. aug 2015

@majusqa77 predpokladám ze ten zdokladovany príjem im.posiela zamestnávateľ spolu s papierom od lekara ktorý som im odovzdala.

belllinka
12. aug 2015

@mishaella Tak z coho budes zit, ked si si z normalneho platu nemohla odlozit ani 50 eur a matersku budes mat nizsiu ako plat?

havana_frost
12. aug 2015

@mishaella Zamestnávateľ posiela len potvrdenú žiadosť o materské. Sociálna poisťovna sa pri výpočte riadi vlastnými údajmi, koľko bolo za zamestnankyňu odvádzané.

majusqa77
12. aug 2015

@mishaella ten im posiela zamestnavatel vramci mesacnych vykazov.

mishaella
autor
12. aug 2015

@belllinka tak ako veľa mamiciek v tomto state, z toho co mi poslu. Som zvyknutá na skromnost takže mi iné neostava. Ale toto som sem riesit neprišla.

Podstatne info uz mam, takze zuca stnenym dakujem.

gapa
12. aug 2015

@majusqa77 inak toto je zaujímavé, som myslela, že ani pred nástupom to velmi nechcú (3týž. pred je dosť) napr. z dôvodu, že by niekto mohol porodiť ešte pred nástupom na md, tj. by sa zmenil aj nástup na md. A neviem, či aj niekto tu o tom nepísal, že mal taký prípad. NO asi bežne to nevadí, len ozaj výnimočne by museli zmeniť.

majusqa77
13. aug 2015

@gapa ja som tiez bola prekvapena 🙂 a este viac teraz, ked chcem o 1 den posunut matersku, tak sa ma pytala, ci chcem uz aj papier.. ..a to mam nastup v novembri 🙂