Kedy si mám požiadať o neplatenú rodičovskú dovolenku?

zuzankamalikova
23. okt 2014

Po niekolko mesačnom neuspešnom hladani prace som sa rozhodla,že po dovršení 3 roku dieťaťa požiadam o predlženu rod.dovolenku,dieťa mam zdravé,tak,že mne prichadza do uvahy len neplatená.Viete mi prosím poradiť ako dlho pred skončenim riadnej rodičovskej do 3 rokov si mam zažiadať o predlženu?Kam mam isť?Kde všade sa mam nahlasiť a odhlásiť?dakujem za každu odpoved 🙂

gapa
23. okt 2014

@zuzankamalikova ak nie si zamestnaná ani evidovaná na up, nežiadaš nikoho o tzv. neplatenú rodičovskú dovolenku (aj ked podla zákona tento pojem neexistuje).
-Zdravotné poistenie (je jediné povinné poistenie) - Ak dieťa nechodí do škôlky alebo chodí maximálne na 4hod denne, tak môžeš byť zdravotne poistená štátom ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov, po ukončení poberania RP si vybav z upsvar potvrdenie o tom, a zájdi na svoju zdr.poistovnu to nahlásiť a podpísať prehlásenie.
-Dôchodkové poistenie - Ak si si po pôrode dala prihlášku na sociálnu poistovnu ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, nedávala si odhlášku a nepracuješ ani na dohodu (ani si nepracovala), tak ti nadalej trvá dôchodkové poistenie štátom a môže ti trvať až do dovršenia jeho 6rokov. Potom treba dať odhlášku, tiež ak by si začala pracovať na prac.pomer či dohodu. Teraz nevadí, ak by aj dieťa bolo v škôlke, ale občas sa zákon mení aj v tomto (kedysi platilo, že dieťa nemohlo byť v skôlke ani 1hod).
- Ale treba vedieť, že ak nebudeš poberať rodič.príspevok, tak za mesiac v ktorom nebudeš k 1vému v evidencii uchádzačov o zamestnanie si manžel na teba nemôže uplatniť odpočítatelnú položku v ročnom zúčtovaní dane/danovom priznaní, čo je tiež dosť, ak platí dane (samozrejme ak neodvádza, tak nemá z čoho znížiť).

zuzankamalikova
autor
23. okt 2014

@gapa dakujem za odpoved