Kedy sa vybavuje rodičovský príspevok?

lennusska
28. nov 2011

Ahojte, veľmi by ma zaujímalo....v septembri som prerušila štúdium na VŠ, a evidovala som sa na úrade práce, keď sa mi narodí bábo, aby som sa mu mohla venovať...pokiaľ viem, nemám nárok na materskú, ale len na rodičovský prispevok...čo to pre mňa znamená? Kedy sa príspevok vybavuje? Čo všetko na to potrebujem...a vlastne ked ste niektorá v podobnej situácii, tak poradiť jak čo vybaviť...ďakujem :P

monr
28. nov 2011

@lennusska keďže nemáš nárok na materský príspevok, ale len na rodičovský, tak po narodení pôjdeš na úrad práce a dáš si žiadosť o rodičovský príspevok a príspevok pri narodení. Treba rodný list a tlačivo z matriky (stačí keď pôjde iný člen rodiny, nemusíš ty).
A po dovŕšení 28 dní dieťatka si podáš žiadosť na prídavok k príspevku pri narodení, tiež na UP.

lennusska
autor
28. nov 2011

@monr ďakujem za info...a aké tlačivo z matriky mi treba? Na úrade práce sa ale hlásiť nemusím, či? A kto bude za bábo platiť zdravotnú? Štát?

monr
28. nov 2011

@lennusska na matrike ti dajú k rodnému listu tlačivá, ktoré budeš musieť vyplniť a odovzdať.
potom treba skočiť aj do zdravotnej poisťovne s rodným listom a prihlásiť. za dieťa bude platiť zdravotné poistenie štát.

monr
28. nov 2011

na úrad práce môžeš nahlásiť telefonicky, že sa ti narodilo dieťa 😉

lennusska
autor
28. nov 2011

@monr ďakujem pekne :D

monr
28. nov 2011

@lennusska rado sa stalo 🙂

milacik0106
4. jan 2012

@monr Ahoj, a ak som na plnom inv.dôchodku, tiež mám ísť na UP ohľadom rodičovského alebo na Sociálnu poisťovňu?

monr
4. jan 2012

@milacik0106 rodičovský príspevok vždy vypláca Úrad práce. Materskú vypláca Soc.poisťovňa. Takže ak ohľadom rodičáku, isto na ÚPSVaR. 😉

milacik0106
4. jan 2012

@monr Ďakujem Ti veľmi pekne 😉 A ešte jeden dotaz mám - papiere potrebné k vypísaniu predpokladám dostanem tam .. treba k tomu nejaké potvrdenia ešte?

monr
4. jan 2012

@milacik0106 papiere si vypýtaš tam, a k tomu ešte budeš potrebovať papier z matriky, ten ti dajú po pôrode a doložíš ho k žiadostiam.

milacik0106
4. jan 2012

@monr super si zlatá ... veľmi pekne Ti ďakujem .... ak ma niečo napadne môžem ti ešte napísať?

monr
4. jan 2012

@milacik0106 ak budem vedieť, rada poradím 😉

sustik
4. jan 2012

K tejto teme by som sa aj ja chcela nieco opytat, ak mozem
vedel by mi niekto poradit, teraz som na materskej, ktora mi onedlho konci, teda ten pol rok, co mi plati socialka.... musim ist znova na urad prace a rodiny aby som poberala prispevok do doby, kedy dietatko dosiahne treti rok zivota??? alebo mi to daju automaticky, kedze vsetky papiere uz maju od narodenia dietetka? dakujem

ootaznik
8. jan 2012

@sustik matersku ti plati socialka, RP a pridavky musis poziadat na UPSVaR, su na to tlaciva, ktore im vypisane donesies

glee
18. jan 2012

@monr Prosim ta, mohla by si poradit aj mne? Som presne na tom tak isto, ako zakladatelka prispevku. Kedze som len teraz koncila VS a nepracovala som, nemam narok na materske... teda vedela som, ze mam ziadat rodicovsky prispevok. Mala sa nam narodila 10.12.2011. Manzel este koncom decembra odniesol na urad prace ziadost o rodicovsky prispevok, tam ho vsak odbili, ze nech to donesie az naraz s tymi tlacivami, ktore sa odovzdavaju po 28 dnoch. Minuly tyzden tam teda vsetky tie ziadosti odniesol a bolo mu povedane, ze peniaze pridu na ucet vo februari.

Chcem sa opytat, ak vies poradit - pride mi vo februari rodicovsky prispevok za 2 mesiace? Teda za december aj za januar? - kedze mala sa narodila v decembri.
dakujem

monr
18. jan 2012

@glee rodicovsky sa vyplaca spatne, takze vo februari dostanes za december aj januar. a k tomu by mal dojst prispevok pri narodeni aj pridavok k prispevku. a gratulujem k drobatku. 😉

glee
18. jan 2012

@monr jeeej, ty si expresne rychla 🙂 dakujem krasne aj za radu, aj za gratulaciu 🙂

monr
18. jan 2012

@glee akurat som sadla za PC 😉 nemas zac. 🙂

stanka77777
10. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke, tu sú na ne linky: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka......, a druhý: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka....... V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí. V druhom z nich je samostatná kapitola venovaná rodičovskému príspevku.

stanka77777
10. feb 2012

Keďže som dostala pár upozornení, že mnou uvádzané linky nefungujú, uvediem ich ešte raz.

Tu sú:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

slniecko_nr
15. máj 2012

Ahojte, chcela by som sa spýtať, čo a ako mám postupovať keď pracujem na polovičný úväzok a od 25.6 2012 idem na materskú, ktorá mi vychádza na niečo okolo 170€ /mesačne a dočítala som sa, že by som to mala doplniť rodičovským príspevkom, aby som mala celkovú sumu cca 194€. Kedy mám začať riešiť ten rodičovský príspevok? A ako? ďakujem za odpovede 🙂))

31majka12
15. máj 2012

@slniecko_nr Ahoj pokial viem ja...tak mne minuly rok na Socialke povedali,ze pokial ti nevyjde materske automaticky dostane rodicovsky prispevok.
To znamena ze gynekollog ta vypise na matersku,dostanes papiere ktore musis poslat do socialnej poistovne.
Na zaklade tych papierov ti pride do 30 dni rozhodnutie o matrskej.
A na zaklade toho rozhodnutia sa pohnes dalej.
Ak ti matersku schvalia v plnej vyske na ktore mas narok tak ok,ale ked ti dojde ze na mtersku narok nemas...tak s tym rozhodnutim treba ist na prislusny urad prace socialnych veci a rodiny a tam si vybavit ten rodicovsky.
Ale zaujimavostou je to ze ten komu vyjde materska,ju dostane od toho datumu kedy na nu nastupil.
Ale komu vyjde len rodicovsky ,tak to dostane len od datumu narodenia dietata.

slniecko_nr
15. máj 2012

a v tom prípade, že mi bude priznaná materská tak nemám podať žiadosť o rodičovský príspevok na úrade práce? Tam by som mala vyplňať niečo ako Potvrdenie o nároku na materské na účely poskytovania rodičovského príspevku. Ja som z toho úplne mimo, neviem čo mám robiť.

tortelinka
16. máj 2012

baby, chcem sa opytat, ako to je, o chvilu mi konci materska a nastupim na rodicak...mam si nieco ziadat na urade, alebo je to automaticke?

marcela510
4. okt 2012

chcem sa spytat kedze som nerobila pred porodom ze kedy sa vybavuje rodic.prispevok a kde dostanem tlacivo nam..dakujem za poradenie

ivetka1981
16. okt 2012

@monr ahoj moja..chcem Ťa poprosiť o radu..na materskú som nastúpila 1.3.2012...poberám najvyššiu materskú aneviem.kedy mi to končí a ani to,čo mám dalej robiť,resp.kam sa ísť zaregistrovať po skončení materskej...vraj budem dalej poberať rodičovský príspevok...ako to je..prosím Ťa vieš mi poradiť??

monr
16. okt 2012

@ivetka1981 ideálne by bolo zastaviť sa na sociálnej poisťovni opýtať sa, kedy ti končí materská. (teraz po novom neviem koľko trvá) a tam ti povedia. Podľa toho treba skočiť na úpsvar sa prihlásiť na poberanie rodičovského. isto budeš potrebovať rodný list a potvrdenie zo soc.poisť. o dľlžke trvania materskej. (to ti dajú na upsvar tlačivo, čo poisť. potvrdí).

trnka77
16. okt 2012

@marcela510 choď na úrad práce,dajú ti tlačivá a povedia presne čo si máš pred tým vybaviť
1.papier od sociálky,že nepoberáš materskú
2.rodný list dieťaťa(RD dostávaš odo dňa narodenia)
3.OP
Pred pôrodom si nachystaj papiere,ktoré môžeš a tvoj partner hneď keď budete mať rodný list ich zanesie na úrad 🙂 🙂 🙂

ivetka1981
16. okt 2012

@monr dakujem Ti krásne

monyccka
16. okt 2012

@monr Ahoj, mozem sa opytat na rodicovsku? Treba to niekde nahlasit, ked mi konci? ze teda dietatko uz ma tri roky? Konkretne dnes ma dcera tri roky a od zajtra by som mala nastupit na matersku, ktoru mi ma schvalit socialka (z DNP) do 60dni. Ako to je? Treba ist na UPSVaR a nahlasit ukoncenie rodicaku? Vopred dakujem krasne za pomoc a ochotu..