Ahojte, potrebujem prosim radu. Na MD sa nastupuje 6 alebo 8tyzdnov pred porodom a ja by som chcela vediet, ci je mozne nastupit aj medzi tym? Napr. 7tyzdnov pred porodom? Dakujem
@klarissa25 určite sa neukrati, materská je fixne daná počtom týždňov, podľa toho ci je vydatá, ci slobodná, či má dieťa jedno ci viacej. Kedy na ňu nastúpi je jej vec, štandardne sa nastupuje od 6 do 8 týždňov pred pôrodom, hocikedy medzi týmito týždňami.
@monika_mt vdaka
@monika_mt je úplne jedno či je vydatá alebo slobodná. Nepleť si pojmy slobodná a osamelá. Dlhší materský patrí iba osamelej, čo znamená že nemá partnera a žije sama v domácnosti, len ona a dieťa, žiadny partner, rodičia či ktokoľvek. Proste úplne sama. To je osamelá matka. Ak je slobodná ale má partnera, tak má rovnakú materskú ako vydatá.
@deniskap ale jasne ze krati.. To znamená ze o to co nejskor nastupi na MD sa jej ta MD potom nepredlzi..
@deniskap dlhsia materská ta sa mi zda 38 tyzdnova patri len osamelej matke.. Nie slobodnej matke
@ivkazba No, na papieri je to možno tak uvedené, ale poznam xyz slobodných žien, ktoré jednoducho uviedli že su osamelé, hoc aj žili s partnerom a neboli vydaté, a poberali normálne tú dlhšiu materskú. Samozrejme nie je to legálne, ale nikto toto nekontroluje, jedná sa len o ich čestné prehlásenie že sú osamelé /hoci v skutočnosti nie sú/.
@monika_mt ano nie je to legalne a socialka lahko na to pride...
@klarissa25 No asi ani nie, keďže tým zienkam sa nič nestalo, a normálne poberali dlhšiu materskú bez toho aby ich socialka kontrolovala... Samozrejme ja s tým nesúhlasím, ale poznám viacero takých prípadov.
Jasne, mozes nastupit na MD aj dnom porodu.. Ale ukratis sa o matersku..