Vopred ďakujem za rady. 😉 3.11.2019 mi končí rodičovská dovolenka.Chcem dať výpoveď,žijem už v inom meste.V októbri nastupujem do novej práce.Mu ktorému dátumu je najvhodnejšie podať výpoveď a ako to je s nevyčerpanou dovolenkou počas materskej a rodičáku?Dovolenku som nečerpala ani rok pred nástupom na materskú(2016) z dôvodu PN.Môžem žiadať o preplatenie dovolenky alebo aká časť z nej prepadla?
ja som davala k poslednu decembrovemu dnu, koncila vo februari, dovolenku mi poslali preplatenu na ucet v case vyplat. preplatili vsetko. 😊
@kubkovamama musis pocitat s vypovednou lehotou. ak das vypoved v auguste, vypovedna 2mesacna sa rata od 1,9. takze urcite nech ti to neujde.
Môžeš dovolenku vyčerpať vo výpovednej lehote resp. ukončiť pomer dohodou bez výpovednej lehoty, samozrejme zamestnávateľ musí súhlasiť. Dovolenka ti neprepadne. Bud vycerpas alebo ti ju preplatia
@ukulela výpovedná lehota plynie aj počas rodičáku? Vďaka
@luliu vyčerpať nemôžem, keďže už cca mesiac budem pracovať v inej firme a ešte mi trvá rodičovský. Chcela by som preplatiť. Len už som po toľkých rokoch úplne mimo co a ako prebieha
@kubkovamama Isto preplatia, neboj 🙂
@kubkovamama pamatam si ta z inej diskusie, drzim palce!
@ukulela ďakujem moc, všetko je dúfam na dobrej ceste
@luliu
Pýtam sa Vás preto, lebo radíte úplne zle. A ešte k tomu sa do mňa navážate, keď sa pýtam, ako ste dospeli k Vašej "rade". Stále platí, že oplatí radiť len vtedy, ak sa vo veci vyznáte, inak zbytočne môžte popliesť zadávateľku.
P.S. Výpoveď môže zamestnanec podať aj počas RD, nemusí nastúpiť do práce ani nemusí čerpať dovolenku; výpovedná doba začne štandardne od nasledujúceho mesiaca. Nepotrebuje teda ani napr. pokrývať žiadne 2 mesiace, ako ste nesprávne uviedli.
@draik a len ma tak zaujíma, že prečo niekto ako ty nepovie hneď svoju radu ale radšej sa bude navazat 5 správami do niekoho iného. Povaha asi. Verím, ze radis dobre, ale nabudúce rad priamo pytajucej a kľudne upozorni, že rada niekoho iného, tentokrát mňa, mienena dobre, nie je najlepšia, lebo to ide aj lahsie
@kubkovamama draik je pravnik a vyzna sa, takze neboj sa, s vypovedou nebude problem, len ju podaj este teraz v auguste.
@luliu ďakujem za radu, ale ja práveže nechcem a ani nemôžem nastúpiť a čerpať dovolenku, už budem pracovať v inej firme
@draik ďakujem
Počas RD vzniká narok na dovolenku v zamestnani?
Baby prosim,viete poradit? Hladam najoptimalmejsie riesenie mojej situacie.
7.sept mala dcera 3r a teda mi skoncila RD. Teraz cerpam staru dovolenku do 7.okt.
Som zamestnana od marca 2015, z viacerych dovodov sa nemozem a nechcem vratit, v praci o tom vedia. Uvazovala som nad tym dlhsie, je rozhodnute, v starej praci podavam vypoved. Predpokladam, ze narok na podporu v nezamestn. nemam, nakolko realne odpracovane mam totiz len cca 14mes, potom som bola 5mes PN na rizikovom a odvtedy MD, RD.
3r dcera teraz nedostala skolku a som s nou doma, planujem teda zostat este nejaky cas s nou na neplatenej RD, kym najdem pracu v mieste momentalneho bydliska.
Moje otazky - je to takto v poriadku urobit? Nie je tam njaky zadrhel, ktory mi unikol? Da sa podat vypoved aj bez vypovednej? AKo je to s narokom na podporu v nezamestnanosti?
Dakujem za akukolvek radu😊
Citala som co ste pisali ale celkom tomu nerozumiem ako moze autorka od neviem kolkeho datumu uz byt v novej praci ked standartne plati, ze ak das v starej praci vypoved plynie podla rokov ktore si u nich odrobila ( menej ako rok 1 mesiac, viac jak 2 roky 2 mesiace). Vtedy by mala tie 2 mesiace este odrobit v starom zamestnani nie? Nemoze predsa od 1 nastupit do inej roboty ked v starej jej plynie vypovedna nie? Ci to len mamicky mozu?
@bielavlcica da sa ukoncit prac.pomer aj bez vypovednej doby, ak sa ukonci dohodou. Vypoved je vzdy jednostranna, jedna strana ju poda a obrazne povedane kasle na to, co na to druha strana. Tam je pootm vypovedna lehota. Pri dohode sa mozu dohodnut na konkretnom datume ukoncenia pp. Aspon tak som sa tu docitala
@kubkovamama pošli žiadosť o ukončenie PP dohodou k tomu dátumu, pochybujem, že by bola nutná výpovedná lehota zo strany zamestnávateľa, keďže na tvojom bývalom mieste zrejme niekto už pracuje.
@jana005 nedá sa s nimi dohodnúť, žeby si dnes skončila dovolenku a zbytok by ti preplatili?
Keďže píšeš, že ju máš až do 7. Októbra, tak možno by ti vyšla aj tak dobrá podpora. Neviem aký máš síce vymeriavací základ, ale na všetkom sa dá dohodnúť. Vypočítaj si, koľko si mala dní dovolenky a ku dňu skončenia v práci potrebuješ na každý deň 62eur.
Len dúfam, že si počas rodičovskej dovolenky nemala žiadnu dohodu, to by ti maximálna podpora nevyšla.
Na tvojom mieste idem do práce sa s nimi dohodnúť na skončení pracovného pomeru dohodou k dnešnému alebo k zajtrajsiemu dňu dohodou
.