Kedy oznámiť zamestnávateľovi, že som tehotná?

larosabigi
1. dec 2017

Ahojte, momentálne som na RD,ktorá mi končí 1.3.2018. pred tým som pracovala v banke. Ale celé predchádzajúce som bola PN. Ostala mi aj dovolenka. V našej práci určite budú začiatkom roka volať ohľadom čo a ako. Určite mi neponúknu to isté pracovné miesto. Tehotenstvo mám rizikové. Moja otázka kedy mám oznámiť zamestnávateľovi že som opäť tehotná ? Mám to urobiť skorej ako má oslovia z personálneho ?ako to mám urobiť? Poštou? A potom je aký postup? Kedy mám ísť na PN? Má niekto takúto skúsenosť? Chcela by som si vybrať aj dovolenku čo mi ostala ešte počas PN 9 dní plus čo sa mi nahromadili cez MD a RD. Termín pôrodu 2.8.2018

1bambinko1
1. dec 2017

Tak oznamuj to isto písomne, najlepšie poštou doporučene aby si mala dôkazo o tom, že si to poslala a neviem spravila by som to asi najskôr. Môžeš sa s nimi dohodnúť, že pôjdeš na dovolenku aby si si ju minula ale iba v tom prípade, že si si istá, že ťa z dovolenky nestiahnu do práce lebo to môžu. Prinajhoršom ak by sa to stalo tak sa môžeš prehodiť na PNku keďže si na rizikovom..

larosabigi
autor
1. dec 2017

@1bambinko1 ďakujem za odpoveď, asi ma neodvolajú lebo som už vyše troch rokov doma, pracovala som s klientmi, a musela by som prejsť znovu školeniami. ale určite im to asi oznámim tento mesiac lebo viem že vždy dostávajú na personálnom začiatkom roka zoznam žien ktorým konci RD. A keďže mne konci 1.3.ocakavam telefonát.

klaudiaden
1. dec 2017

Tiež ma napadlo, že by bolo asi najlepšie oznámiť to neosobne teda písomnou formou. Vyhneš sa tým možnému konfliktu. A čo sa týka toho, že kedy, tak podľa mňa najlepší čas na to bude tesne pred skončením RD.

fednaja
1. dec 2017

To si myslím, že už je neskoro tesne pred skončením rodičáku, teda aspoň z toho etického hľadiska. Keď je mám skončiť v marci tak aspoň v januári by som to oznámila nech vedia.

xxxxxnnnnn
1. dec 2017
larosabigi
autor
1. dec 2017

@fednaja tiež si myslím že neskoro tesne pred 1.3. 2018 (to mi končí RD) tiež mi ide o tú ochrannú lehotu. Lebo teraz má nemôžu vyhodiť, ak by chceli (čo by asi a neurobili) ale asi by mi mohli ponúknuť iné pracovné a miesto mimo bydliska a ďaleko a a tak by ma a mohli donútiť dať výpoveď. Bežná prax v banke. A teraz k neviem či ísť na PN alebo vybrať dovolenku ? Určite by som si chcela aj vyčerpať dovolenku.