Kedy nastúpiť na materskú?

8. mar 2023

Dobrý deň, chcela by som sa tu poradiť pretože sa v tom veľmi dobre neorientujem.
Je pre mna z finančného hľadiska lepšie nastupit na materskú 8 týždňov pred pôrodom, alebo 6 ? Alebo je to v prípade mojich dátumov jedno?
Ak nastúpim 6 týždňov, na rodičák budem prechádzať 3. decembra. Ak to bude 8 týždňov, na rodicak prejdem 19. Novembra.

dominikagier
8. mar 2023

Skorší nástup na materskú dovolenku znamená, že si žena vyčerpá pred pôrodom 8 týždňov z materskej dovolenky a zostane jej 26 týždňov po pôrode. Pri nástupe na materskú dovolenku šesť týždňov pred pôrodom, zostáva po pôrode ešte 28 týždňov, dokopy 34 týždňov materskej dovolenky.

Po skončení nároku na materské si môže žena požiadať o rodičovský príspevok. V prípade skoršieho nástupu na materskú dovolenku – a jej skoršieho skončenia, to môže znamenať jeden rodičovský príspevok navyše, v porovnaní s neskorším nástupom na materskú dovolenku.

lenuska9999
8. mar 2023

Matersku budeš mat aj tak len 34 týždňov nech nqstupis 6 alebo 8 týždňov. Neviem koľko ti vyšla materská na deň, to si musíš už ty spočítať, čo je pre teba výhodnejšie. Ak budeš napríklad pristupovať 3. Decembra, dostaneš za december ešte natersku za 3 dní a celý rodičovský príspevok. Ak nastupis v novembri dostaneš mqtersku za 19 dní v novembri + celý rodičovský príspevok, ale v decembri už len rodičovský

autor
8. mar 2023

@lenuska9999 ďakujem, čiže mne sa tam neprelina mesiac tým pádom neprídem o časť rodicaku, pretože niekde som tu čítala že ak ženám vychádzal prestup na rodicak na koniec mesiaca, tak logicky za ten mesiac už rodicak nedostali, ak by to bolo pár dni pred koncom mesiaca, dostali by materskú za dane dni plus rodicak za cely mesiac, výšku materskej mam vyrátanú 🙂

sense
8. mar 2023

Práveže aj keď nástupiš na rodičak posledný deň kalendárneho mesiaca, mala by si dostať rodičak za celý mesiac

autor
8. mar 2023

@sense super, ďakujem vam za odpovede 😇

queen_mary
8. mar 2023

Daj si tych 8 tyzdnov. Dostanes rodicak aj za november.