Ahojte, potrebujem trocha poradit ak niekto bude vedieť.
S mužom sa snažíme o 2 bábo, 1.9.2024by som mala nastúpiť do práce po rodicovskej a mňa by zaujimalo ako je to s materskou... Musim nastúpiť na materskú pred tymto datumom (1.9.2024) aby som mala nárok na ďalšiu keby sa nam zadari?
Pripadne ked by som nastupo ala po tomto datume tak nemam narok na matersku? A musela by som odpracovat urcite dni, aby som mala platene poistné zamestnavatelom? Som z toho jeleň... Pracovny pomer mam na dobu neurčitú
Dakujem vopred za vaše rady ☺️
@e1i aha to som nevedela, cize keby nastupim do práce v oktobri ked bude mat malý 3 roky a v decembri by som musela na matersku rata sa to z 2 mesiacov? Prepacte ak sa hlupo pytam, ale naozaj neviem 😃 dufam aj tak ze sa nam zadari skor ❤️❤️
@luciferka93 kamoska napr nastupila medzi 2 md na 1 tyzden do prace a vymer jej urobil -1e na den,cize mesacne -30e oproti prvej md. Pri retazovej by ste mali min taku vysoku ako prvu alebo vyssiu.
@e1i nepočíta za z toho čo odrobi od nástupu, počíta sa z predchádzajúceho roka, čiže u autorky ak by nastúpila na MD ešte tento rok, bolo by to z pravdepodobného vymeriavacieho základu, ktorý by je nahlásil zamestnávateľ.
Ak by nastúpila ešte vramci RD, platí čo si písala o reťazeni materského
@e1i dakujem velmi pekne za vysvetlenie ☺️
@e1i ak ten tyzden odrobila na konci roka, a dieta sa narodilo v novom kalendarnom roku, tak je to mozne
@pondelok01 predstav si nemala
@e1i výpočty dávok sa riadia zákonom, keď sa jej to nezdalo, mala možnosť sa odvolať.
Tým,že odrobila, nešlo už o retazenu materskú, čiže buď ten odrobene týždeň mala v rozhodnom období pre výpočet alebo ak rozhodné obdobie mala predchádzajúci rok a tam nemala žiaden vymeriavací základ, počítalo sa jej z pravdepodobneho vymeriavacieho základu od zamestnávateľa a ten jej ho nahlásil taký,že jej materská proste vyšla nižšia. Keďže nešlo o retazenu, nemohla byť v rovnakej výške ako predchádzajúca.
@luciferka93 ak stihnete nastupit na MD do 3r veku prveho dietata,tak pojde o retazovu matersku. Inak narok budete mat ale bude sa pocitat z toho co zarobite v obdobi ked nastupite do prace