Kedy musí muž nahlásiť nástup na materskú?

havana_frost
6. jún 2013

Môj manžel nastúpi na materskú 6 týždňov po narodení dieťaťa. To je legálne v poriadku, dostane aj materskú, až po dobu 28 týždňov spolu aj s mojim čerpaním MD. Keďže však v zamestnaní nenahlasuje tehotenstvo, kedy má oznámiť, že nastúpi na MD? Ide mi čisto iba o právnu povinnosť, nie kedy "by mal", ale kedy musí. Máte skúsenosť s mužmi na materskej (nie rodičovskej) ?

jasminet
6. jún 2013

podla mna nie je legalne ok a ani sa neda, aby v SR poberali matersku obaja rodicia na jedno dieta... 😅 😕

matozazzo
6. jún 2013

Ty budes cerpat matersku do 6 t po porode a potom sa tebe stopne a budu ju vyplacat manzelovi. Na socialnej poistovni by malo stacit dat vediet aj v den nastupu, ale asi by som sa poinformovala, aby nemusel cakat napr. 30 dni na vybavenie, ale aby to preslo plynule na neho. V zamestnani je to o sefovi, ale malo by to byt aspon mesiac vopred, ak nie je dohodnute v kolektivnej zmluve inak.

havana_frost
autor
6. jún 2013

Asi som sa zle vyjadrila, samozrejme nebudeme poberať materskú obaja zároveň 🙂 Do 6 týždňov ja, potom nastupujem do zamestnania a manžel na MD. Dávku môže poberať len jeden človek v tom čase, pravdaže.

bimba01
3. júl 2013

ahojte, cize je taka moznost, ze zena pobera matersku 6t po porode, potom moze matersku poberat muz? (kolko tyzdnov)? a potom sa muz alebo zena rozhodnu pre poberanie rodicovskej? dakujem za vysvetlenie.
@havana_frost
@matozazzo

8853
3. júl 2013

nie je materska len pre zeny? a muz moze ist jedine na rodicovsku?

dena1973
6. júl 2013

@8853 Nie na materské môže nastúpiť aj manžel, ak má 270 dní nem. poistenia v posledných dvoch rokoch.

@bimba01 Nárok na materské manželovi môže vzniknúť najskôr po uplynutí 6 týždňov odo dňa pôrodu manželky. ale . Ak si manžel uplatní nárok na materské manželka nesmie poberať rodičovký príspevok a manžel nesmie vykonávať zárobkovú činnosť v zamestnaní, z ktorého nastúpi na materské, Aby manžel mohol nastúpiť na materské musí byť nemocensky poistený - zamestnaný - to je jedna z podmienok . Dráhá základná podmienka je 270 dní nem. poistenia. Po splnení všetkých podmienok má manžel nárok na materské do konca 28. týždňa vzniku nároku na materské.

8853
6. júl 2013

@dena1973 aha, tak uz viem viac, dakujem 🙂

igor2013
27. aug 2013

Odbornici zo socialnej poistovne asi nevedia co cinia, pretoze:
chcel som po dohode s matkou (samozrejme) nastupiť ako otec na matersku dovolenku a kedze najprv mi bolo povedane, ze je to po siestich tyzdnoch od narodenia dietata (ako je aj vsade na internete), tak som si vybralskoro vsetku dovolenku, nahlasil zamestnavatelovi nastup na MD, dal si potvrdit ziadost a vybral sa do soc.poistovne povybavovat ostatne papierovacky.Tam mi pracovnicka socialnej poistovne po odovzdani a potvrdeni tlaciv oznamila, ze mozem nastupit MD az po 14 tyzdnoch a po otazke ako to mame teraz riesit - vraj si mam vziat neplatene volno a tlaciva stornovat (o mesiac znovu ten isty kolotoc vybavovaciek). Samozrejme manzelka ma uz na september tiez svoje povinnosti, ja som bez dovolenky, takze maleho asi odnesiem do soc.poistovne nech sa o neho postaraju 🙂.

Manzelka nastupila na MD 24.6.2013, maly sa narodil 7.7.2013. Ja som ju chcel vymenit na MD od 1.9.2013.Bolo mi povedane, ze je to mozne az od 29.9

Aj odpovede soc.poistovne na stranke http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi..., a aj inde na internete som cital, ze je to po 6 tyzdnoch,14 tyzdnov sa nikde nespomina,
takze babo rad 🙂
S pozdravom

albao
27. aug 2013

@igor2013 v zakone sa pise, ze zena musi poberat aspon 14 tyzdnov ... a teda ak ma 8 tyzdnov pred porodom a 6 tyzdnov po porode, muzovi to vychadza najskor 6 tyzdnov po porode, Ale ak nastupila neskor (moze 6-8 tyzdnov pred terminom porodu, plus porod moze byt skor/neskor), tak muz nastupuje neskor. Ich odpovede su zavadzajuce, ale termin 30.9 vypocitali spravne.
Tiez sme zvazovali, ze nastupi muz

igor2013
27. aug 2013

preco potom vsade pisu, ze je to 6 tyzdnov po porode?Tu druhu podmienku nikde nespominaju....

igor2013
27. aug 2013

Takže bratanec volal do soc. poistovne v Roznave: tam plati min. 6 tyzdnov a den, zaujimave v Nitre maju ine zakony asi ako inde na SK, Este keby mi tak niekto odpisal na moje mail spravy do soc. poist, tak by som bol vdacny 🙂

igor2013
28. aug 2013

@albao takže soc.poistovna sa ozvala az ked som napisal riaditelovi komunikacneho centra - a to uz boli fukoty 😉 .
Tiez mi potvrdili, ze je to 6 tyzdnov od porodu, takze idem znovu behat po uradoch 😖
S pozdravom

albao
28. aug 2013

@igor2013 tak daj potom vediet 😉 Asi ich myli ten paragraf o minimalnom poberani 14 tyzdnov pre matku. Tak som zvedava, ze ako to je fakt.

igor2013
30. aug 2013

takze oficialne stanovisko soc.poist je 14 tyzdnov (to znamena, ze musime vymysliet co teraz s malym do konca septembra), neviem naco zavadzaju, tak ci tak , aj keby isla zena 8 tyzdnov pred porodom, aj tak je to 14, takze tych sest je tam vlastne zbytocne. Si teraz pripadam ako riadny mongol, pomylili mna, ja vsetkych v robote a v okoli....
Na slovensku je to tak - lava ruka nevie co robi prava 😉

dena1973
30. aug 2013

@igor2013 Dobrý deň. Chcem sa spýtať, ak by Vás to neobťažovalo napísať, ktorým § Vám to odôvodnili? Zaujímalo by ma to... 😉 . Veľmi tomu nerozumiem...prečo práve takto by mal byť nástup manžela na materské... ...?

igor2013
2. sep 2013

@dena1973

Komplet vyjadrenie
v súvislosti s Vaším podaním vo veci nároku na materské uvádzame nasledovné.
Z informácií uvedených vo Vašom podaní vyplýva, že ste boli na pobočke Sociálnej poisťovne vo veci nástupu otca dieťaťa na materskú dovolenku a jeho nároku na materské informovaný, že je to možné po šiestich týždňoch od narodenia dieťaťa a po vybavení všetkých potrebných vecí ste dostali informáciu, že je to možné až po 14 týždňoch. Vaša manželka poberá materské od 24. júna 2013 a syn sa narodil dňa 7. júla 2013. Od 1. septembra 2013 ste chceli prevziať syna do starostlivosti a uplatniť si nárok na materské ako iný poistenec.
Podľa § 48 ods. 9 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení (ďalej len „zákon“) v znení neskorších predpisov, obdobie nároku na materské poistenkyne, ktorá dieťa porodila, nesmie byť kratšie ako 14 týždňov od vzniku nároku na materské a nesmie zaniknúť pred uplynutím šiestich týždňov odo dňa pôrodu.
V zmysle § 49 ods. 1 zákona v znení neskorších predpisov, iný poistenec, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti a ktorý sa o toto dieťa stará, má nárok na materské odo dňa prevzatia dieťaťa do starostlivosti v období 28 týždňov od vzniku nároku na materské, najdlhšie do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa, ak v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti bol nemocensky poistený najmenej 270 dní.
Podľa § 49 ods. 2 písm. d) zákona, za iného poistenca je považovaný otec dieťaťa po dohode s matkou dieťaťa, najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok.
V predmetnom prípade matke nárok na materské vznikol dňa 24. júna 2013. Šesť týždňov odo dňa pôrodu síce uplynulo už dňom 17. augusta 2013, avšak 14 týždňov od vzniku nároku na materské uplynie až 29. septembra 2013.
Keďže zákon striktne ustanovuje, že obdobie nároku na materské matky dieťaťa nesmie byť kratšie ako 14 týždňov od vzniku nároku na materské, Vaša manželka bude mať nárok na materské až do 29. septembra 2013.
Za iného poistenca Vás možno preto považovať najskôr od 30. septembra 2013, a to za predpokladu, že po dohode s Vašou manželkou (matkou dieťaťa) prevezmete syna do svojej starostlivosti a Vaša manželka nebude poberať materské ani rodičovský príspevok. Vzhľadom na vyššie uvedené, nárok na materské ako inému poistencovi Vám vznikne najskôr od 30. septembra 2013.
Po prešetrení prostredníctvom útvarov nemocenského poistenia pobočiek Sociálnej poisťovne možno konštatovať, že v rámci poskytovania informácií zrejme došlo k nedorozumeniu a dúfame, že predmetným stanoviskom boli sporné informácie vysvetlené.

dena1973
2. sep 2013

@igor2013 Ďakujem veľmi pekne....už mám v tom aj ja jasno, pretože som tomu nejako predtým nerozumela.... 😉

havana_frost
autor
18. sep 2013

Ja som sa tiež špeciálne na toto pýtala na infocentre Sociálnej poisťovne, že či MUSÍM byť tých 14 týždňov na materskej. Odpovedali mi, že nastúpiť do práce môžem kedy chcem, aj po 6 týždňoch od pôrodu (kedy pôjde na materskú manžel) a oni mi proste prestanú vyplácať materskú. Nárok každého poistenca sa posudzuje samostatne, tak neviem prečo pletú dokopy manželkinych 14 (akože povinných) týždňov a otcov nástup po 6 týždňoch od pôrodu, to sú dve nezávislé skutočnosti.
Dúfam, že sa mi nestane to čo Igorovi, lebo tiež to budem riešiť v Nitre 😒 To vyjadrenie poisťovne je totálny blaf. Keď nastúpi do práce po 6 týždňoch od pôrodu čo urobia, zavrú ju?

havana_frost
autor
18. sep 2013

@igor2013
§ 48 odsek 9 zákona si vyložila sociálna poisťovňa veľmi rigidne, že "NESMIE byť kratšie ako 14 týždňov", je to na ochranu matky, nie na jej buzerovanie. Druhá časť vety je ďaleko zaujímavejšia, že: "nesmie zaniknúť pred uplynutím 6 týždňov odo dňa pôrodu". Už len formulácia "obdobie nároku" znamená, že má na niečo nárok, nie povinnosť. Nárok nesmie byť kratší ako 14 týždňov, ale ona si ho nemieni uplatniť, bodka. Po 6 týždňoch od pôrodu nastúpi do práce, zastavia jej výplatu materského a ty máš nárok nastúpiť.
1) Nárok na materské si matka dieťaťa môže a nemusí uplatniť. Ak si uplatníte nárok na materské, môžete tak poberať materské dávky najmenej 14 týždňov. Ak však chcete nastúpiť do práce skôr, ako vyčerpáte nárok na materské dávky, v takom prípade sa poberanie materských dávok zastaví.

Ak sa ti chce čítať ďalej, tu je stanovisko Infocentra:

1) Nárok na materské si matka dieťaťa môže a nemusí uplatniť. Ak si uplatníte nárok na materské, môžete tak poberať materské dávky najmenej 14 týždňov. Ak však chcete nastúpiť do práce skôr, ako vyčerpáte nárok na materské dávky, v takom prípade sa poberanie materských dávok zastaví.
2) Otec dieťaťa si môže uplatniť nárok na materské najskôr po uplynutí šiestich týždňov od narodenia dieťaťa, a to aj v prípade, ak matka si vôbec neuplatnila nárok na materské.
3) Otec dieťaťa si materské uplatní prostredníctvom tlačiva „Žiadosť o materské“, kde v časti C uvedie meno a priezvisko, rodné číslo, adresu trvalého bydliska, poistný vzťah a deň prevzatia dieťaťa do starostlivosti (nástup na materskú). Predmetné tlačivo otcovi dieťaťa vystaví pobočka Sociálnej poisťovne. K Žiadosti o materské otec dieťaťa doloží aj potvrdenie úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o tom, že matka dieťaťa nepoberá rodičovský príspevok a vyhlásenie matky, že nepoberá materské.
4) V prípade otca dieťaťa je nárok na materské podmienený trvaním nemocenského poistenia aspoň 270 dní v období dvoch rokov pred vznikom nároku na materské. Ďalšou podmienkou nároku na materské je existencia nemocenského poistenia ku dňu vzniku nároku na materské alebo plynutie ochrannej lehoty k tomuto dňu. Ochranná lehota je sedem dní. Za predpokladu, že bude spĺňať všetky zákonom stanovené podmienky nároku na materské, môže si uplatniť nárok na materské v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, a to najskôr po uplynutí šiestich týždňov po pôrode.
6) Otec dieťaťa má nárok na poberanie materských dávok po dobu 28 týždňov od vzniku nároku na materské. Dĺžka poberania materskej dávky sa posudzuje zvlášť pre otca a matku.

S pozdravom
Lucia Režňáková
Informačno-poradenské centrum
Sociálna poisťovňa, ústredie
Ul. 29. augusta 8-10
813 63 Bratislava
Tel.č.: 0906 171 989
www.socpoist.sk

havana_frost
autor
19. sep 2013

@igor2013 ako ste to vyriešili? Mám ďalšie stanovisko zo SP, v skratke že musia byť splnené obe podmienky: aj 14 týždňov spolu aj 6 týždňov po pôrode, avšak ak matka začne pracovať, nárok stratí a otec môže nastúpiť po 6 týždňoch od pôrodu (aj keď to nie je 14 týždňov spolu). Ak niektorá pobočka rozhodla inak, možno sa odvolať, ak nevyhovie, ďalšie odvolanie rieši ústredie SP. Obávam sa, že jediný takýto stupidný názor má práve Nitra.

dena1973
19. sep 2013

@havana_frost Ahoj. Aj sa som to tak vedela ako píšeš, ale keď @igor2013 písal, že to tak nie je, vtedy ma to zarazilo a práve preto som si od neho pýtala vyjadrenie, ktoré mu zaslali.
Teraz som znova tam, kde som bola predtým, čiže na začiatku, tak ako som to vedela ja....preto si myslím, že táto verzia, ktorú máš ty je správna... 😉 .

kosta123
7. mar 2017

Kocky kedy to treba nahlasit zamestnavatelovi,ze chce ist muz na MD?
Nemozu muza do nastupu na MD prepustit?

evittam
7. mar 2017

@kosta123 Mesiac pred nastupom. Nie nemozu.

kosta123
7. mar 2017

@evittam dakujem moc.
No to aby zajtra uz povedal,ked chce nastupit od 1.4

evittam
7. mar 2017

@kosta123 Nech to oznami pisomne....