Potrebovala by som poradit . Od ktoreho mesiaca sa mozem dat na matersku dovolenku?
Dobre,cize teraz mi bezi 6 mesiac ( 22 tyzden ) Termin mam v januari. Cize este nemozem?? :D
nie nemôžeš...tak ako Ti píše halienka na materskú nastupuješ buď 8 týždňov pred pôrodom čiže v 32 tt aj to zo zdravotných dôvodov ale normálne 6 týždňov pred pôrodom..))),...takže musíš ešte "chvíľočku" počkať)
Na matersku dovolenku ta posle doktor, da ti tlacivo ktore musis odovzdat zamestnavatelovi alebo socialke podla toho ako pracujes. Skor ako 8 tyzdnov pred TP sa neposiela, skor mozes ist jedine ak na PN.
ja som bola na PN od 24tt pre hroziaci predčasny pôrod a na MD ma gynekologička vypísala až v 34tt...
No a na PN ak pojdem ,to z vyplaty asi niec nebudem mat ,vsak?
No takze to je nic 🙂 musim cakat este vsak? 🙂
@adriel22
ešte raz a pomaly 🙂
na materskú dovolenku ak splnaš podmienku 270 dní nemocenského poistenia ťa vypíše tvoj gynekolog 6tt max 8tt pred predpokladaným termínom pôrodu 🙂
štandardne tehotenstvo trvá 40tt, to znamená, že minimálne 6tt vychádza na 34tt kedy môžeš štandardne nastúpiť na materskú ... teraz si v 22tt ... takže počítaj 🙂 34 - 22 rovná sa 12 týždnov 🙂 tolko musíš ešte vydržať 🙂
ak ovšem nesplniš podmienku 270 dní nemocenského poistenia do termínu porodu tak nárok na materskú mať nebudeš a budeš poberať len rodičovský príspevok 🙂
Jasne chapem 🙂 . Ratala som si to. 🙂
Já jsem šla 6 tt před plánovaným termínem porodu. 8 tt jen když máš nějakou namáhavou práci či problémové těh, pokud teda už nejsi na rizikovce, ale jinak tě posílají 6tt před a PN se moc neoplatí, mě se apsoň neoplatila.
To akoze mam robit aj ked uz vladat nebudem? Lebo na PN sa fakt neoplati 😒
tak vyber si všetku dovolenku, na ktoru maš narok - pripominam, že aj doba materskej je odpracovany čas, takže maš za nu narok na dovolenku (ale nie za rodičovsku) a potom ti zostava jedine PN... nič viac... 🙂
@adriel22 6-8 týždńov pred predpokladaným termínom pôrodu 🙂