Kedy mi vznikne nárok na materskú?

denisa3036
9. jan 2022

Ahojte mamičky, prosím Vás chcem sa spýtať kedy budem mať nárok na materskú, na prvú materskú som nemala nárok lebo som bola nezamestnaná, do marca 2021 som poberala rodičovský to mal syn tri roky, potom som poberala do decembra pandemický a od 1.decembra pracujem a chcem sa spýtať kedy môžem ísť na ďalšiu materskú, aby som mala na ňu nárok, čítala som tu príspevky, ale nejako som to nepochopila 🙈 študovala som aj na stránke social. poisťovne a tam som pochopila , že musím dva roky odpracovať či sa myslím? Mám v tom zmätok.😊 Ďakujem veľmi pekne 🙏

majamat
9. jan 2022

@denisa3036 nie, v priebehu poslednych 2r musis mat odpracovanych tusim 270dni. ak sa nic nezmenilo. cize okolo 9m. ak ich odpracujes za 9m tak budes mat po 9m matersku.

majamat
9. jan 2022

no vypocitavat by sam mala z prijmu za minuly rok. cize zrejme z toho jedneho mesiaca, co si odrobila.

loginexistuje
9. jan 2022

270 dni treba mat NP platene to mas 9 mesiacov (30 dnovych) tj do konca augusta 2022 a pi nastupe na MD mat aktvne NP alebo ochranna lehota

denisa3036
autor
9. jan 2022

@loginexistuje
@majamat
Ďakujem dievčatá, čiže v auguste sa môžme začať snažiť o mimčo, to budem mať 9 mesiacov odpracovaných a potom ešte 9mes.tehu áno? A budem mať nárok na materskú, vypočítava sa to len z roku 2021 alebo už potom od odpracovanych všetkých mesiacov nejako? Ďakujem moc 😊

zalka
9. jan 2022

@denisa3036 už teraz sa môžeš snažiť o mimčo , ty môžeš byť tehotná a pracovať a nahánať dni, ale ak budeš tehotná skôr tak nárok na tehotenské mať nebudeš, lebo o to sa žiada v 13t tehu .. a musíš mať vtedy splnenú podmienku 20 dní poistenia.
Takže aby si mala nárok aj na tehotenské tak otehotnieť musíš najskôr cca koncom júna, začiatkom júla.
Ak otehotnieš teraz, nárok na tehotenské nebude, ale nárok na MD už áno ak ostaneš aj po otehotnení pracovať.

A ak otehotnieš niekedy jún, júl august .. tak nástup na MD bude v roku 2023 a MD sa ti vyráta z príjmov roku 2022.
Ak by si otehotnela teraz, tak nástup na MD bude v roku 2022 a MD sa ti vyráta z príjmov od 1.12.2021 do mesiaca predchádzajúcemu mesiacu nástupu na MD ( ludsky, ak na MD nastúpiš v auguste 22 , tak sa ti MD vyráta z platov od 1.12.21-31.7.2022 alebo do nástupu na PN )

alka13
9. jan 2022

Ahojte, ja mám pracovný pomer na TPP , kde sa v zmluve uvádza , že som náhrada za materskú a meno kolegyne, ktorá materkú čerpá. Pracujem na jej mieste od 06/2020 čiže ja mám odrobených 270 dní, na materskú sa chystám 29.4.2022 , v čase ked budem odchádzať na nu, ešte budem mat aktívne nemocenské poistenie, ale kolegyna nastupuje 1.5. naspať na svoje miesto a kedže mám v zmluve uvedené záskok za nu, tak rátam, že mne príde k 1.5. výpoveď. Tak budem mat nárok na normálnu materskú ?

zalka
9. jan 2022

@alka13 áno normálne budeš mať nárok na materskú, ale PP ti skončí 30.4.22
Pred 6/2020 si bola niekde zamestnaná? Od kedy kolegynu zastupuješ? Presný dátum.

denisa3036
autor
9. jan 2022

@zalka ďakujem veľmi pekne 🙏 super si mi to vysvetlila 😊🍀 a to tehotenské? Počujem o tom prvý krát, to je nejaká novinka asi 😊

alka13
9. jan 2022

@zalka v tejto istej firme ako teraz som, ale len brigádne, lebo som študovala na vysokej škole. Toto je moja prvá práca na TPP, lebo 05/2020 som skončila výšku. Ju zastupujem od kedy mi trvá zmluva od 1.6.2020.

zalka
9. jan 2022

@denisa3036 od minulého roka apríla ... od 13t tehu má na to nárok žena, ak má 270 dní poistenia.

@alka13 kvôli tomu sa pýtam či by si mala nárok na podporu. A nárok no ak si tam pracovala počas výšky asi si odvody neplatila, mala si len brigádu do 200e mesačne si zarobila?

alka13
9. jan 2022

@zalka na podporu v nezamestnanosti nebudem mat nárok, lebo nemám odrobené 2 roky. Brigádne som mala okolo 300-400eur.

zalka
9. jan 2022

@alka13 aha ale to ti chýba len 1 mesiac a to si vieš doplatiť , partner uvažuje ísť s dieťaťom na materskú?

alka13
9. jan 2022

@zalka žeby som si ja platila nemocenské jeden mesiac a potom by som mala nárok na podporu v nezamestnanosti po skončení materskej? Nie ja chcem ísť na materskú. Muž je živnostník.

zalka
9. jan 2022

@alka13 môžeš mať ty materskú a potom tvoj muž materskú ... obaja na jedno dieťa,
príklad,
ideš na MD 29.4.22 a MD ti skončí 22.12.2022
od 23.12. máš nárok na RD
od 01.01.23 sa prihlásiš na dobrovolné poistenie ... a môžeš ísť na PN .. počas PN dobrovolné poistenie neplatíš ... skončíš dobrovolné poistenie 31.1.23
PN môže ti skončiť napr. 13.2.23 a muž požiada o materské od 12.2.23 .. ty ideš na UP a budeš mať podporu 26t .. muž požiada o materské a bude mať 28t platené materské ak si platí odvody do SP ako szčo, a dalej môže faktúrovať a pracovať na živnosť.

ivus32
9. jan 2022

@zalka ahoj prosím ta kamarátka odpracovali 3 roky potom išla na podporu ,v decembri nastúpila do novej prace kde bola len tri tyzdne so skúšobnú dobou tri mesiace ,no zial skončila v nemocnici a odporúčajú jej byť až do pôrodu na PN bude mať nárok na materskú? Ďakujem

zalka
9. jan 2022

@ivus32 záleží kedy jej skončil predošlí PP a kedy má termín pôrodu pri tomto tehu ...

ivus32
9. jan 2022

@zalka myslím ze v júli 2021 a a pôrod ma v juni 2022

zalka
9. jan 2022

@ivus32 poistenie sa jej obnovilo, nárok na PN, MD má aj na tehotenské .. kedže v novom zamestnaní nemá odpracované 90 dní tak PN, MD jej bude rátané z predošlého zamestnania z platu od 1.1.-konca PP 2021

ivus32
9. jan 2022

@zalka ďakujem

hen89
9. jan 2022

@zalka Ahoj, votriem sa tu, lebo neviem ci vsetkemu spravne chapem 🙂 od 1.10.2020 do 25.5.2021 som bola zamestnana, odvedy som na upsvare. S manzelom sme sa rozhodli pre druhe dieta, tak sme sa zacali snazit. Mozem sa teraz zamestnat od februara (buduci zamestnavatel vie o tom a je ochotny mi pomoct). Ak u neho odpracujem 90 dni bez pn, ocr... budem mat narok na MD a bude sa mi pocitat z tohto zamestnania? A co tehotensky? Viem ze k 13tt musim mat aktivne nemocenske poistenie a splnat 270dni. To ked spravne rozumiem budem mat, kedze sa mi budu pocitat aj tie dni z min zamestnania+z noveho. Prosim, je to tak? Dakujem 🙂

zalka
9. jan 2022

@hen89 áno budeš mať nárok .. ešte nie si dlho bez poistenia, takže zamestnaním sa splníš podmienky aj na tehotenské aj na MD,

hen89
9. jan 2022

@zalka super, dakujem 🙂

timulicek
10. jan 2022

@zalka dobrý deň. Ja by som sa tiež spýtala ,vidím za sa vyznáte. Od septembra pracujem ,v októbri som otehotnela ,termín mám na koniec júna.budem mať nárok na materskú ?ja si myslím že áno ,lebo ako som pochopila treba mať 270 dní pred pôrodom .či ? Ďakujem

denisa3036
autor
10. jan 2022

@zalka prosím ťa, ešte som sa chcela spýtať či môžem byť niekedy PN poprípade s dieťaťom na OCR? Aj to sa bude rátať? Ďakujem pekne 🙏🙏🙏

ivushik_anavi
10. jan 2022

Ahojte aj ja by som sa potrebovala opýtať. Vo februáry 2022 mi konči zmluva na dobu určitú a som tehotná. Termín má byť začiatkom júla 2022. Ako potom postupovať či sa hodiť na Pn alebo ísť na úrad pŕace. ??? Odrobené mám 2 a pol roka. Čo je lepšie pre mňa aby som stále mala nárok na matersku ??? Je možné ak by som bola na úrade, že budem mať právo aj na materskú??. Ďakujem pekne. 🙂 🙂

zalka
10. jan 2022

@ivushik_anavi či pôjdeš na UP, alebo na PN stále máš nárok na MD ... 6t pred termínom pôrodu v ochrannej lehote

alka13
4. feb 2022

@zalka ahoj môžem sa ešte opýtať, ako to je keď som bola v práci ako zaskok za materskú dovolenku kolegyni a aj v zmluve mám uvedené meno kolegyne a že som za ňu náhrada, ja som tehotná a od včera 3.2 som na PN až po materskú dovolenku ktorá mi začne 29.4. a kolegyňa ktorá je na materskej sa vráti teraz hneď po mne do prace 11.2. , takže mne by mala prísť výpoveď a bude mi ďalej pokračovať ale dávka nemocenské od sociálnej poisťovne keďže som odrobila 270 dni za posledné dva roky alebo počas ochrannej lehoty keď som PN aj tehotná mi nemôže prísť výpoveď až do materskej ?

zalka
4. feb 2022

@alka13 áno na všetko máš dalej nárok ... aj ked už nebudeš mať prácu

alka13
4. feb 2022

@zalka ďakujem a budem musieť do sociálnej potom zaniesť výpoveď? Papiere k PN čo mám vystavené teraz nebude treba meniť na novú Pn a naďalej pokračujem v tejto ?

zalka
4. feb 2022

@alka13 nie pokračuješ v tejto, akurát ukončenie PN odnesieš do SP rovno, a nástup na MD tiež ... už to nenosíš zamestnávateľovi. Lístok na peniaze tiež rovno do SP ak ti netrvá PP.