Kedy mi bude končiť materská?

25. sep 2020

Moze mi niekto poradit prosim? Mam nastup na MD. 6.10, kedy mi to bude koncit a zacinat RD? Minule tu pisal niekto ze sa nemame dať pripravit o jeden RD, ale ja tomu nerozumiem.

sasesoe
25. sep 2020

Ahoj, nepises, ci nastupujes 6 alebi 8 tyzdnov pred terminom, ani kolko deti cakas, pripadne ci nie si osamotena matka. Ale ak budem predpokladat, ze mas narok 34 tyzdnov (cakas jedno dieta a zijes s partnerom al rodicmi, cim sa nemysli trvaly pobyt) a uviedla si termin 6tt pred vypocitanym terminom porodu, tak
34 tyzdnov skonci 1.6.2021. Ak by si zacala MD aspon o 2 dni skor, tym padom i skoncila aspon o dva dni skor, vznikol by Ti narok na RP aj za maj 2021. Na MD je narok 8 az 6 tyzdnov pred vypocitanym terminom porodu (kt urci lekar), ale termin od kedy ziadas MD je na tlacive v casti, kt ma vyplnat poistenkyna.

autor
25. sep 2020

ahoj ďakujem za radu, normálne 6 týždňov nastupujem, a 1 dieťa čiže 34 týždňov materská, len niekto mi radil si to posunúť o deň a niekto o 2 tak neviem ako to teda je lebo tie kalkulačky na internete sú čudné, a zdá sa mi že oni ten prvý deň ako keby ani nezapočítavali a mali by lebo veď už ten prvý deň je deň kedy je nárok na MD

sasesoe
25. sep 2020

Ty by si potrebovala skoncit MD 30.5.2021, aby si od 31.5.2021 mohla ziadat o RP. Ak skoncis MD 31.5, tak narok na RP mas od 1.6. Ak to nechas takto, tak narok budes mat od 2.6.. ale pokojne si to mozes posunut ink 3 dni skor a mat este "vacsiu istotu", ze sme sa niekde neprepocitali...

autor
25. sep 2020

našla som na stranke SP lehotník tak nakoniec asi bude stačiť posunúť o ten jeden deň, však? od 5.10 MD a koniec je toho 30.5, dobre tomu chapem?

sasesoe
25. sep 2020

Neviem, napis v juni, ci stacilo ;)

slavkadi
26. sep 2020

Ano podla tohto lehotnika sa to pocita, ak nastupis 5.10. posledny den materskej bude 30.5. a od 31.5. mozes ist na rodicovsku. Prestupny rok bol tento, takze buduci to bude presne podla lehotnika. V prestupnom roku by sa pocitalo o jeden den skor skoncenie MD, kedze februar mal viac dni. Ale teba sa to netyka.

autor
26. sep 2020

@slavkadi ďakujem krasne 🙂 ja som si to potom uz pocitala aj podla dni a naozaj to vychadza ze 238-my deň MD je presne 30.5.2021 a 31. 5 uz mozem ist na RD 🙂

dominikaa77
6. okt 2020

@sasesoe @slavkadi Dievcata poradite aj mne prosim?🙏 Nastup na MD bol 8 tyzdnov pred TP cize 10.5.2020, jedno dieta a partner je mimo sk pracovne uz druhy rok(domov chodi raz do mesiaca) tak rozmyslam ci nemozem mat aj tu predlzenu MD.Pozerala som aj ten lehotnik na SP ale nejako sa neviem vysomarit z toho😁 vdaka

slavkadi
6. okt 2020

@dominikaa77 teoreticky ano, ak neprispieva na chod domacnosti a vsetky naklady si hradis sama, predpokladam, ze ani trvaly pobyt tam nema. Musis do SP predlozit cestne vyhlasenie o osamelosti - vid nariadenie v prilohe. Ak nie ste zosobaseni, nikto nevie ze ste partneri, jedine je zapisany asi ako otec dietata. MD ti trva normalne do 2.1.2021 a ak ti schvalia predlzenie tak do 23.1.2021.