ahoj kočky materskú mám od februára malá bude mať budúci týždeň 8mesiacov, kedy žiadať o rodičák
Najprv musíš požiadať Sociálnu poisťovňu o potvrdenie o poberaní materského - môžeš osobne na ktorejkoľvek pobočke - vystavia ti na počkanie, alebo aj telefonicky a pošlú ti domov. To ti vystavia po ukončení poberania materského (34 týždňov od nastúpenia na MD, teda ak si úplne štandardná žena a nastúpila si 6 tt pred termínom, tak ešte 28 tt po pôrode, t.j. pol roka) a s tým pôjdeš žiadať o rodičovský príspevok na UPSVaR. Nárok zaniká až 6 mesiacov po vzniku, takže neboj, všetko ti doplatia spätne naraz, čo už je splatné.
Janasofi ja som tam uz bola a nastup na matersku som mala 28.2.
V zdravotke som nahlasovala matersku a tam mi kazali nahlasit aj rodicak,no v socialke som nebola,lebo,ze to ma nahlasit zamestnavatel.
Neviem ako to je.
zájdi si na sociáolnu poisťovňu a vyžiadaj si potvrdenie o dobe a výške matersského. Tam ti to vyrátajú na deň presne. Toto potvrdeie aj tak budeš potrebovať doniesť na úpsvar.
vyrátaj si 34. týždňov od nástupu na materskú. už by si podľa mňa mala požiadať. závisí, koľkého februára máš nástup na materskú