Kedy mám žiadať o rodičovský?

janasofi
13. okt 2014

ahoj kočky materskú mám od februára malá bude mať budúci týždeň 8mesiacov, kedy žiadať o rodičák

kasiu
13. okt 2014

vyrátaj si 34. týždňov od nástupu na materskú. už by si podľa mňa mala požiadať. závisí, koľkého februára máš nástup na materskú

havana_frost
13. okt 2014

Najprv musíš požiadať Sociálnu poisťovňu o potvrdenie o poberaní materského - môžeš osobne na ktorejkoľvek pobočke - vystavia ti na počkanie, alebo aj telefonicky a pošlú ti domov. To ti vystavia po ukončení poberania materského (34 týždňov od nastúpenia na MD, teda ak si úplne štandardná žena a nastúpila si 6 tt pred termínom, tak ešte 28 tt po pôrode, t.j. pol roka) a s tým pôjdeš žiadať o rodičovský príspevok na UPSVaR. Nárok zaniká až 6 mesiacov po vzniku, takže neboj, všetko ti doplatia spätne naraz, čo už je splatné.

lucasita
23. okt 2014

Janasofi ja som tam uz bola a nastup na matersku som mala 28.2.
V zdravotke som nahlasovala matersku a tam mi kazali nahlasit aj rodicak,no v socialke som nebola,lebo,ze to ma nahlasit zamestnavatel.
Neviem ako to je.

fidorka7
23. okt 2014

zájdi si na sociáolnu poisťovňu a vyžiadaj si potvrdenie o dobe a výške matersského. Tam ti to vyrátajú na deň presne. Toto potvrdeie aj tak budeš potrebovať doniesť na úpsvar.