Chcela by som sa opytat kedy zacat vybavovat matersku ci mam vlastne na nu narok. Ak ma gynekolog vypise na md co by malo byt teraz v juni len este neviem od kedy tak treba to vybavit skor aby som dostala peniaze hned alebo sa to vybavuje az od toho 34tt. A kebyze nemam narok na matersku tak rodicovsky sa vybavuje az ked sa babo narodi a do kolkych dni alebo to tiez skor? A pre babo sa vybavuje az ked sa narodi ako rodny list,zdravotnu karticku a co este teba aby som na nic nezabudla a stihla to vybavit aby potom nebol problem. A pred nastupom na porod treba doniest do nemocnice z matriky papier? to mi jedna povedala,ale kedy si ho mam ist zobrat? Prvy krat to budem vybavovat tak aby malo babo vsetko a aj ja. dakujem za odpovede na vsetky otazky.
@beatapittnerova "A pred nastupom na porod treba doniest do nemocnice z matriky papier? to mi jedna povedala,ale kedy si ho mam ist zobrat?" - asi nie ste zobratí však? Ten papier z matriky je súhlas otca dieťaťa aby ho zapísali do rodného listu, bez neho ho tam nezapíšu. Dá sa to vybaviť aj dodatočne, ale máš to jednoduchšie pred pôrodom. Ten si môžeš ísť zobrať aj teraz, ale musíte tam ísť obaja.
Doklad o nástupe na materskú posiela do soc. poisťovne tvoj zamestnávateľ. Odtiaľ ti pošlú výmer - koľko budeš dostávať materskú a s tým musíš ísť na UPSVAR. O príspevok pri narodení dieťaťa požiadaš po narodení, myslím že sa žiada až keď sa dieťa dožije 30 dní alebo tak nejako.
Najistejšie je však zájsť priamo do soc. poisťovne a na UPSVAR osobne kde ti presne povedia podľa tvojej situácie (na čo máš/nemáš nárok)
@marcelatje - ten papier z matriky do pôrodnice potrebuje len v prípade, že nie sú manželia. Je to uznanie otcovstva. Pokiaľ je dotyčná s partnerom v manželstve, netreba to - automaticky zapíšu ako otca dieťaťa manžela 🙂
@katrinka8 viem, preto som sa pýtala či sú zobratí 😅 iný dôvod na nejaký papier z matriky ma nenapadá
@marcelatje To nie je suhlas o zapis do RL, ak nie su zosobaseni ide o vyhlasenie,ze dieta bude mat priezvisko po otcovi,ak to nevybavia pred pôrodom,tak potom v pohode po pôrode,len v pôrodnici bude mat dieta meno po matke.
@evittam dieťa bude mať priezvisko na akom sa rodičia dohodnú. Čiže aj keď má matka súhlas otca (či už si ho berie do pôrodnice, alebo to riešia potom), dieťa sa môže volať aj po nej.
A teda bez tohto papiera otca do RL nezapíšu a áno, písala som že sa to dá vybaviť aj dodatočne
No vyzera to dost zlozito. Niesom z Bratislavy,ale rodit budem tu.Tak hadam to aj tu vybavim. A to este co tam je napisane trvaly pobyt to musim nahlasit osobne kde mam ja nebude to automaticky,lebo to bude dost narocne sa tam dostat hned.
@marcelatjenie nie sme zobraty.
@beatapittnerova - ahoj. Mne gynekologička vypísala papier na MD skôr, ako som na ňu reálne nastúpila (dala tam proste dátum, že vtedy a vtedy bude nástup na MD). Tuto máš celkom dobre popísané, čo a kedy a ako vybaviť pred pôrodom a aj po pôrode:
http://www.dietaaja.sk/index.php/tehotenstvo-a-...
http://www.dietaaja.sk/index.php/tehotenstvo-a-...
Vyzerá to zložito, ale nie je to až také hrozné 🙂 Veľa z toho zvládne aj Tvoj manžel alebo partner. Napr. po narodení dieťatka ísť nahlásiť na matriku, my sme rovno cestou z pôrodnice zašli s prepúšťacou správou k padiatričke, aby sme nemuseli behať, a rovno sme dohodli aj prvú návštevu, a gynekologičke. Potom si doma, v kľude, povypisuješ papiere kvôli príspevkom k narodeniu a príplatku, tie Ti potvrdí pediater a gynekológ, a zaniesť to môže aj manžel na úrad. Tiež môže ísť do zdravotnej poisťovne podať prihlášku bábätka, keď sa narodí (prvých 60 dní mu platí Tvoj preukaz, resp. funguje na Tvojom poistení, ale musíš mať aj potvrdenú prihlášku).