Kedy mám nárok na predĺženú rodičovskú?

evickatimi
13. nov 2012

vedel by mi dakto poradit,ci by som mala narok na predlzenu MD ..resp.poberanie RP keby zijem sama s dietatom?som slobodna matka.maly ma 2R.vyzivne mam 70e..byvam s rodicmi ale idem sa sthovat do maleho podnajmu.keby mam predlzenu matersku mozem ist pracovat?a mam v tomto pripade,narok aj na prispevok na byvanie?teda keby este nepracujem?mam24rokov

evita68
13. nov 2012

@evickatimi RP budeš poberať do veku 3 rokov dieťaťa.. Po troch rokoch iba vtedy, ak budeš na RD z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa.. Pracovať môžeš aj teraz hneď, o RP neprídeš.

evickatimi
autor
13. nov 2012

ale ja som dakde citala ze predlzena materska je aj v tom pripade? ak matka zije sama s dietatom v jednej domacnosti..vraj aj vtedy sa da o nu poziadat.nakolko je matka slobodna mamicka. byva sama..a nema nijaaky iny prijem

evita68
13. nov 2012

@evickatimi
No, požiadať o rodičovskú dovolenku môžeš, akurát nebudeš dostávať rodičovský príspevok, pokiaľ bude dieťa zdravé..

evickatimi
autor
13. nov 2012

a potom co je rodicovska dovolenka?budemna RD a nebudem mat ziadny prispevok?

liz_lemon
14. nov 2012

@evickatimi predlzena MD je v pripade osamelej matky (nie slobodnej), a je to len o 3 tyzdne, ale ty nie si osamela, ked zijes s rodicmi, a okrem toho ma tvoje dieta uz 2 roky, cize uz davno nie si na MD ale si na RD, a tam je to tak ako pisala @evita68

evickatimi
autor
14. nov 2012

no ja to chapem.ved ja to pisem,ze mam RP ale stahujem sa sama s dietatom do bytu,cize budem zit sama s dietatom.ja sa pytam na ten pripad,ze ci ma narok na predlzenu matersku zena ktora zije sama s dietatom..a ked nema iny prijem len ten RP..aky je rozdiel medzi slobodnou a osamelou matkou ked zije sama s dietatom?to nechapem..

sympa1
14. nov 2012

@evickatimi takze ak chces si predlzit tak si mozes, ale bez prijmu...ak je dieta zdrave ...a ked pojde do skolky tak len na 4 hodiny... ak chces predlzit zo zdravotnych dovodou, ze mala ma nejake tazkosti tak to musis zaniest zdravotnu dokumentaciu z vysetreni na posudkovu a tam ti mozu priznat a vtedy dostavas aj peniaze do 6 rokov

mummy01
14. nov 2012

@evickatimi nie,nemas narok na predlzenu platenu RD.Iba v pripade ze mas dieta s dlhodobo nepriaznivym zdrav.stavom.Je jedno ci si slobodna,osamela...ak budes v hmotnej nudzi tak mozno mas narok na ine prispevky ale na rodicovsky nie.

evickatimi
autor
14. nov 2012

aha tyk uz chapem 🙂 dakujem za info...a napriklad na prispevok na byvanie by som mala narok,keby byvam sama s malym a mam len RP a ak sa mi zvysi vyzivne tak bude 100e.. pocula som ,ze ak presiahne vyzivne 100e tak mi zanika narok na akekolvek davky.aj na byvanie

sendy182
14. nov 2012

@evickatimi predlžený rodičovský príspevok sa to volá do 6 rokov..............materská je od zamestnávateľa....poberá sa určité obdobie do 6 mesiacov veku dieťatka............máš nárok si vybaviť poberanie do 6 rokov.....od lekárky a od špeciálnej lekárky.....pneumologičky,alergologička.............že je napr.častejšie chorý..........alebo mášpecifické zdravotné problémy..........podáš vypísanú žiadosť na posudkovú komisiu a do 30 dní budeš vedieť....buď ti ho priznajú alebo nie....ale sž po dovršení 3 rokov dieťaťa 😉

evickatimi
autor
14. nov 2012

@sendy182 ano uz viem.lene maly nema taketo zdrav.problemi cize mi nevypliva z toho narok na jej poberanie.ja som myslela.ze je mozne predlzit matersku aj v pripade,ze matka,slobodna matka zije sama s dietatom

liz_lemon
14. nov 2012

@sendy182 materske nevyplaca zamestnavatel, ale socialna poistovna a MD trva 34 tyzdnov (8 mesiacov)

liz_lemon
14. nov 2012

@evickatimi ak poberas RP, tak nepis o materskej, lebo si na rodicovskej, zbytocne to tu mnohych myli
osamela matka, je taka ktora zije preukazatelne sama, teda nie s partnerom ani rodicmi
na davku v hmotnej nudzi by si mala narok, ak tvoj celkovy prijem nepresiahne 283,40 E, ak by si mala narok, tak potom mozes dostavat aj prispevok na byvanie
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo...

sendy182
14. nov 2012

@liz_lemon veď hej 🙂 ale je to na základe že si pred tým bola zamestnaná určitú lehotu a odvádzala...........tak som to myslela..............a po skončení poberania RP sa vrátiš naspäť k svojmu zamestnávateľovi.....buď nastúpiš alebo ti dá výpoveď však áno................. 🙂

liz_lemon
14. nov 2012

@sendy182 ale odvadzas do socialnej poistovne, nie zamestnavatelovi

sendy182
14. nov 2012

@liz_lemon viem..........odvádza za teba zamestnávateľ.....ty tie peniaze nevidíš..............rovno na výplatnej páske to máš fuč........chytáš za slovíčka?????????????????..............možeš si okrem tohjo aj sama prispievať koľko sa ti páči a dostaneš väčšiu PN alebo MD...........lenže to je fakt mimo témy! 😉

evickatimi
autor
14. nov 2012

@liz_lemon a mam narok an prispevok na byvanie ak preukazem ze byvam sama,aj ked namam este 25r? a mozem preukazat ze zijem sama ked som aj v podnajme? staci tam ukazat najomnu zmluvu,a seky ze mi ex plati vyzivne?

evickatimi
autor
14. nov 2012

@liz_lemon moj prijem je len 270e mesacne spolu s vyzivnym...

liz_lemon
14. nov 2012

@evickatimi no, ak nemas 25 rokov, tak najprv musis mat stanovene vyzivne od tvojich rodicov, bez toho ti nic nedaju, lebo rodicia su povinni ta zivit

evickatimi
autor
14. nov 2012

@liz_lemon aj ked su moji rodicia uz na dochodku a maju zivotne minimum?cize aj ked budem zit sama s dietatom,tak tak mi nedaju ziadny prispevok?a ked dovrsim 25r tak by ma uz mali posudzovat samu?

kamatopo
14. nov 2012

ak ti môžem poradiť, choď na socialku, tam kde ti vyplácajú teraz RP a tam je oddelenie pre prípady , ktoré sú v hmotnej núdzi. Presne ti povedia na čo máš nárok a čo ti odklepnú. Viem že je v tom životné minimum na teba i bábo, výpomoc na zdravie a aj na bývanie. mne sa ale zdá že máš strašne malé výživne, on nepracuje? velmi ti držím palce a obdivujem ťa , že sa chceš osamostatniť

igorbalog
18. jan 2015

Ahoj chcela by som od vas opytat ja som mala predlženu matersku dovolenku lebomoja dcerka je sluchovo postihnuta a preto som poberala ale mi sme prišli byvat do nemecka a tu matersku dovolenku mi prerušili na urade prace .ale tu nanu nepoberavam iba detske pridavky a do 2014 maja by mala dostavat na slovensku a ony mi prerušili v novembri 2013 ony by mi mohli aj za tie mesiace preplatit ked ja im odnesiem potvrednie že tu iba detsje pridavky dostavam nanu a mala by som hej na slovensku tiež vybavit aj opatrovatelske ma narok lebo v nemecku nedavaju na sluchovo postichnute deti iba ked bevedia chodit opatrovatelsje dakujem a budem čakat odpoved