vedel by mi dakto poradit,ci by som mala narok na predlzenu MD ..resp.poberanie RP keby zijem sama s dietatom?som slobodna matka.maly ma 2R.vyzivne mam 70e..byvam s rodicmi ale idem sa sthovat do maleho podnajmu.keby mam predlzenu matersku mozem ist pracovat?a mam v tomto pripade,narok aj na prispevok na byvanie?teda keby este nepracujem?mam24rokov
ale ja som dakde citala ze predlzena materska je aj v tom pripade? ak matka zije sama s dietatom v jednej domacnosti..vraj aj vtedy sa da o nu poziadat.nakolko je matka slobodna mamicka. byva sama..a nema nijaaky iny prijem
@evickatimi
No, požiadať o rodičovskú dovolenku môžeš, akurát nebudeš dostávať rodičovský príspevok, pokiaľ bude dieťa zdravé..
a potom co je rodicovska dovolenka?budemna RD a nebudem mat ziadny prispevok?
@evickatimi predlzena MD je v pripade osamelej matky (nie slobodnej), a je to len o 3 tyzdne, ale ty nie si osamela, ked zijes s rodicmi, a okrem toho ma tvoje dieta uz 2 roky, cize uz davno nie si na MD ale si na RD, a tam je to tak ako pisala @evita68
no ja to chapem.ved ja to pisem,ze mam RP ale stahujem sa sama s dietatom do bytu,cize budem zit sama s dietatom.ja sa pytam na ten pripad,ze ci ma narok na predlzenu matersku zena ktora zije sama s dietatom..a ked nema iny prijem len ten RP..aky je rozdiel medzi slobodnou a osamelou matkou ked zije sama s dietatom?to nechapem..
@evickatimi takze ak chces si predlzit tak si mozes, ale bez prijmu...ak je dieta zdrave ...a ked pojde do skolky tak len na 4 hodiny... ak chces predlzit zo zdravotnych dovodou, ze mala ma nejake tazkosti tak to musis zaniest zdravotnu dokumentaciu z vysetreni na posudkovu a tam ti mozu priznat a vtedy dostavas aj peniaze do 6 rokov
@evickatimi nie,nemas narok na predlzenu platenu RD.Iba v pripade ze mas dieta s dlhodobo nepriaznivym zdrav.stavom.Je jedno ci si slobodna,osamela...ak budes v hmotnej nudzi tak mozno mas narok na ine prispevky ale na rodicovsky nie.
aha tyk uz chapem 🙂 dakujem za info...a napriklad na prispevok na byvanie by som mala narok,keby byvam sama s malym a mam len RP a ak sa mi zvysi vyzivne tak bude 100e.. pocula som ,ze ak presiahne vyzivne 100e tak mi zanika narok na akekolvek davky.aj na byvanie
@evickatimi predlžený rodičovský príspevok sa to volá do 6 rokov..............materská je od zamestnávateľa....poberá sa určité obdobie do 6 mesiacov veku dieťatka............máš nárok si vybaviť poberanie do 6 rokov.....od lekárky a od špeciálnej lekárky.....pneumologičky,alergologička.............že je napr.častejšie chorý..........alebo mášpecifické zdravotné problémy..........podáš vypísanú žiadosť na posudkovú komisiu a do 30 dní budeš vedieť....buď ti ho priznajú alebo nie....ale sž po dovršení 3 rokov dieťaťa 😉
@sendy182 ano uz viem.lene maly nema taketo zdrav.problemi cize mi nevypliva z toho narok na jej poberanie.ja som myslela.ze je mozne predlzit matersku aj v pripade,ze matka,slobodna matka zije sama s dietatom
@evickatimi ak poberas RP, tak nepis o materskej, lebo si na rodicovskej, zbytocne to tu mnohych myli
osamela matka, je taka ktora zije preukazatelne sama, teda nie s partnerom ani rodicmi
na davku v hmotnej nudzi by si mala narok, ak tvoj celkovy prijem nepresiahne 283,40 E, ak by si mala narok, tak potom mozes dostavat aj prispevok na byvanie
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo...
@liz_lemon viem..........odvádza za teba zamestnávateľ.....ty tie peniaze nevidíš..............rovno na výplatnej páske to máš fuč........chytáš za slovíčka?????????????????..............možeš si okrem tohjo aj sama prispievať koľko sa ti páči a dostaneš väčšiu PN alebo MD...........lenže to je fakt mimo témy! 😉
@liz_lemon a mam narok an prispevok na byvanie ak preukazem ze byvam sama,aj ked namam este 25r? a mozem preukazat ze zijem sama ked som aj v podnajme? staci tam ukazat najomnu zmluvu,a seky ze mi ex plati vyzivne?
@liz_lemon moj prijem je len 270e mesacne spolu s vyzivnym...
@evickatimi no, ak nemas 25 rokov, tak najprv musis mat stanovene vyzivne od tvojich rodicov, bez toho ti nic nedaju, lebo rodicia su povinni ta zivit
@liz_lemon aj ked su moji rodicia uz na dochodku a maju zivotne minimum?cize aj ked budem zit sama s dietatom,tak tak mi nedaju ziadny prispevok?a ked dovrsim 25r tak by ma uz mali posudzovat samu?
ak ti môžem poradiť, choď na socialku, tam kde ti vyplácajú teraz RP a tam je oddelenie pre prípady , ktoré sú v hmotnej núdzi. Presne ti povedia na čo máš nárok a čo ti odklepnú. Viem že je v tom životné minimum na teba i bábo, výpomoc na zdravie a aj na bývanie. mne sa ale zdá že máš strašne malé výživne, on nepracuje? velmi ti držím palce a obdivujem ťa , že sa chceš osamostatniť
Ahoj chcela by som od vas opytat ja som mala predlženu matersku dovolenku lebomoja dcerka je sluchovo postihnuta a preto som poberala ale mi sme prišli byvat do nemecka a tu matersku dovolenku mi prerušili na urade prace .ale tu nanu nepoberavam iba detske pridavky a do 2014 maja by mala dostavat na slovensku a ony mi prerušili v novembri 2013 ony by mi mohli aj za tie mesiace preplatit ked ja im odnesiem potvrednie že tu iba detsje pridavky dostavam nanu a mala by som hej na slovensku tiež vybavit aj opatrovatelske ma narok lebo v nemecku nedavaju na sluchovo postichnute deti iba ked bevedia chodit opatrovatelsje dakujem a budem čakat odpoved
@evickatimi RP budeš poberať do veku 3 rokov dieťaťa.. Po troch rokoch iba vtedy, ak budeš na RD z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa.. Pracovať môžeš aj teraz hneď, o RP neprídeš.