Kedy mám nárok na materskú?

benji00
28. máj 2014

Prosim Vas o informaciu, ci mi neviete poradit: Mam odrobenych v kuse 13 rokov. Predchadzajuci pracovny pomer mi skončil k 31.12.2013, potom som mala mimomatern.tehu, bola som PN 2 mesiace, od 1.3.2014 som bola evidovana 2 mesiace na urade prace, cerpala som davky v nezamestnanosti 2 mesiace. Od 12.5.2014 som zacala pracovat, dnes som zistila, ze som v 6.tt, porod mam 22.1.2015 a na matersku pojdem asi zaciatkom decembra 2014. Kolko mam odrobit v terajsom zamestnani, aby sa mi ratala materska z platu z roku 2013, kedze bol vyssi, aky mam teraz? Mam ist na PN-ku? Co je lepsie. Viem, ze som v skusobnej dobe, a este to nechcem hovorit zamestnavatelovi. Prosim poradte. Bola som 2x v socialnej poistovni, a vsade mi povedali, nieco ine....dakujem za vsetky rady, napady. Majte sa pekne. benji

monicm
28. máj 2014

ak tu nenájdeš odpoved,skús stránku porada.sk

havana_frost
28. máj 2014

Musíš odpracovať 90 dní v novej práci (3 mesiace), bez PN.

gapa
28. máj 2014

ak chceš materskú z vym.základu roku 2013 (u zamestnávatela A, ak si mala platené aspon 90dní nem.poistenie!!! ), tak u zamestnávatela B do nástupu na md musíš mať platených kalendárnych dní poistenia menej ako 90, ak dosiahneš 90, tak sa ráta už z vym.základu u zamestnávatela B.
Ale ak neodpracuješ tých 90dní, budeš stále v skúšobnej dobe (tá je dokonca dlhšia ako tých 90dní lebo 2 mesiace majú 31dní, tak neviem, či sa to dá nejako, nič mi nenapadá). Ak oznámiš písomne s potvrdením od lekára tehotenstvo, tak môžu ukončiť pp v skúšobnej dobe len vo výnimočných prípadoch nesúvisiacich s tehotenstvom (no to nie je nejako definované, čo je výnimočné)
pozri priamo zákon:
zdroj: http://www.employment.gov.sk/sk/praca-zamestnan...
Zákonník práce § 72
(1) V skúšobnej dobe môţe zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný
pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je
ustanovené inak. Zamestnávateľ môţe skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe
s tehotnou ţenou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ţenou
len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo
materstvom, a musí ho náleţite písomne odôvodniť, inak je neplatné.
.......