Kedy ísť na materskú, 8 či 6 týždňov pred pôrodom ?

mon9492
27. dec 2019

Ahojte chcem sa opýtať , zamestnala som kvoli navyseniu materskej na tych 90 dni . Ale mam to tak ze 1.10.2019 som sa zamestnala . Termin porodu mam 27.2.2020 . Do konca roka 2019 tych 90 dni splnim . Na socialne mi povedali ze sa mam dat na matersku ale 6 tyzdnov pred porodom . Ale ak sa dám na matersku vypísať 6 týždnov pred pôrodom ( 16.1.2020) tak si musim este zaplatit odvody od 1. Januara do toho 16. Januara s ktorymi som uz neratala . Ide o to ze pani na socialke mi povedala nech sa dam vypisat na MD 6 tyzdnov pred porodom. A nechapem preco nie tych 8 tyzdnov ?? Keby sa dam tych 8 tyzdnov , uz nemusim riesit za polku januara odvody (ktore su mega vysoke ).
Je v tom nejaky rozdiel , ist 6 alebo 8 tyzdnov ? Ovplyvni to nejak vysku materskej ?Lebo niekto mi povie ze mam ist kludne 8 a niekto ze 6 (hlavne ma zmiatla ta pani zo socialky ze preco teda 6 povedala) Som zmatena z toho uz . Ďakujeeeem za pomoc .

blunka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
blunka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fokuska
27. dec 2019

@blunka Ak sa nemylim, tak v pripade nastupu na MD v ochrannej lehote to musi byt presne 6 tyzdnov.
Nemozes si to zvolit. Teda "mozes" ale aby bol narok na materske, tak to musi byt tych 6.

fokuska
27. dec 2019

@mon9492 V pripade, ze v case nastupu na MD nebudes mat aktivne NP a budes teda nastupovat v OL, tak je to 6 tyzdnov. Daj na to pozor.

blunka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizita
27. dec 2019

Ja som to presne takto mala min rok. Od 2.1 som este sla na PN do 16.1 a plynulo som presla na matersku 6 tyzdnov pred terminom.

lenzas
27. dec 2019

@blunka A preco by mala platit odvody od 01.01-16.01, kedy bola zamestnana? Tiez som to pochopila tak, ze zamestnana je iba do konca roka.

fokuska
27. dec 2019

@blunka Co tu do mna skaces naco som jej napisala OL?
Ty si napisala, ze na 100% a ako sa rehoces a ze datum si mozes vybrat sama.

Ja som ta opravila, ze v pripade OL to MUSI byt 6.
A aj jej som napisala, ze v pripade, ze nastupuje na MD z OL, tak plati 6 tyzdnov.

Napisala som to jasne a zrozumitelne, tak tu na mna nevyskakuj.

evittam
28. dec 2019

@blunka Nie nemôže v tomto prípade. Prekvapivo jej pani na SP dobre radi.
@mon9492 Dobre ti radia na SP. Ale ak nechces vyssiu MD kvoli ktorej si to robila chod 8tyzdnov pred.

evittam
28. dec 2019

@blunka A pozor dnes uz SP preveruje tieto navysenia na 90dni a ak je to presne 90-92dni ešte to moze vyhlásit aj ako ucelove a žiadna vyssia MD. Osobné skúsenosti.

evittam
28. dec 2019

@blunka A suhlas s
@fokuska

mon9492
autor
28. dec 2019

Co sa tyka OL , ja plynulo prejdem na matersku . Takze OL tam ja neriesim . Mne slo len o to preco mi vacsina ludi povie ze si to mam dat 6 tyzdnov a nie 8. Ked idem plynulo prejst
A dakujem vam za reakcie 😊

evittam
28. dec 2019

@mon9492 Na tvojom mieste uz len kvoli tomu,ze to mas k 31.12. 92dni by som to potiahla. Fakt uz robia problémy ako som pisala. Osobne skúsenosti.

blunka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
blunka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fokuska
28. dec 2019

@blunka A vies aj o tom, ze ak bude mat tych 90 dni tesne, tak to SP moze vyhodnotit ako ucelove?

blunka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fokuska
28. dec 2019

@blunka A co? To ze tebe nevyhodnotila este neznamena ze nemoze u nej.
Aj kontroly na PN tisicom nepridu a dalsim tisickam ludi pride.

evittam
28. dec 2019

@blunka Ty mna preskakujes? To je super. A za co sa hanbíš keď ma ani neoznacis? 😀😀😀 Mne ru desiatky zien ci muzov vďačí za max.MD ci podporu a to co som napísala plati do bodky. A Mihal? Najskor posral co mohol a teraz zarába na tom ze radi ako obísť to co posral. Nielen jedna mamicka mu tu zaplatila za poradenstvo a keby spravila podla neho a nie podla mna a podľa tych co tu radíme tak ma holu rit a nie max.MD ci podporu.

evittam
28. dec 2019

@blunka Nam za posledného pol roka zamietla SP v podobných prípadoch 3 mamičkám-mali 90-93dni NP u nového zamestnávateľa. Vyhodnotene ako ucelove.
@mon9492 Vela stastia lebo ja som sprostá a
@blunka je lietadlo.👍😀😀😀😀

blunka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
28. dec 2019

@blunka Na to ze ju upozornime.

evittam
28. dec 2019

@blunka A ty načo hento vypisujes ako si to mala ty? Kto je na to zvedavý? Ani keď ides ohovárat tak slusne nevieš oznacit. Ak som ti niekde zle poradila urcite som priznala chybu nakolko tiez nemôžem vediet vsetko. Ale ty uz vies lebo raz ti Mihal poradil.

lenzas
28. dec 2019

@blunka Tak prepac, ze som si myslela, ze zamestnaci odvody neplatia, asi nieco sa zmenilo pokial som bola na rodicovskej, kedze ja som zatial ako zamestnana ziadne odvody sama neplatila. Takze sa ospravedlnujem za komentar, jasnovydka nie som, skor nevzdelana zena ;)

blunka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronikaszabova
28. dec 2019

@lenzas pravdepodobne je ucelovo zamestnana u nejakeho kamarata na 90 dni, aby mala vyssiu matersku. A plati si cele odvody.

blunka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronikaszabova
28. dec 2019

@blunka pisala som nieco tebe? Nie. Tak nereaguj..
Btw, asi jej to nebolo jasne, ked to napisala. Nie?!

lenzas
28. dec 2019

@veronikaszabova Nevedela som, ze sa to oplati pre navysenie materskej, kedze tie odvody su dost vysoke, kedze aj samotny zamestnavatel plati za zamestnanca. Ale dakujem za vysvetlenie, som o nieco mudrejsia.

lenzas
28. dec 2019

@blunka Tak vidis preco plati tie odvody tiez nebolo napisane, ako aj o OL, a moznosti ako vies je urcite viac ako jedna. Takze mozno mas vyvijat svoj talent jasnovidenia, moj teda zlyhal 😁