Ahojte, poberali ste niektorá tehotenské ? Kde sa podáva táto žiadosť a dá sa poberať tehotenské aj v tedy keď ešte o tom zamestnávateľ nevie ? V akej výške ste ju mali ?
A musím najprv informovať o tehotenstve zamestnávateľa alebo si môžem poberať tehotenské aj skôr ako by som mu to oznámila ?
ty nemas povinnost mu to oznamovat, zalezi od toho aku mas pracu - ak je to nieco rizikove/narocne tak mas ulavy, pripadne ta mozu preradit na inu poziciu s tym ze mzda sa ti nezmeni
ale niekde som citala, ze SP si potom overuje cez zamestnavatela nieco, kedze do toho tlaciva ktore si podavas ho aj uvadzas.. ale toto neviem naisto🙏mozno ak sa niekto iny vyjadri
ale teda oznamit mu to nemusis, len ci bude OK s tym ked sa to dozvie takto🙂
na tvojom mieste (kde som bola pred par mesiacmi😂) som to spravila tak ze som napisala oznamenie o tehotenstve a zasles to postou na adresu zamestnavatela, pripadne poziadas o preradenie alebo upravenie pracovneho casu, ak by si to nespravila pisomne a dozvedel by sa to tymto sposobom cez SP tak si nie som ista ci si v takom pripade chranena a ci by ti nemohol dat jednoducho vypoved (kedze oficialne si mu nedala oznamenie)
Chápem ďakujem teda za info 🙂
@domi2425 Vy ste v ktorom mesiaci oznámili že ste tehotná zamestnávateľovi? Môžu ma vyhodiť ak som na dobu určitú ale nie v skúšobnej dobe? Pracujem tu už od 2022..to viem že pravdepodobne nepredĺžia zmluvu ktorá mi bude končiť v decembri len či majú právo ma vyhodiť keď som tehotná alebo môžem robiť až do pôrodu..
no takto.. vyhodit ta mozu aj ked si na dobu urcitu aj neurcitu v pripade porusenia podmienok zmluvy - pokial neoznamis ze si tehotna, v tomto pripade si chranena pred vypovedou🤣pokial zmluvu nepredlzia tak pracovny pomer zanika uplynutim dohodnutej doby, vtedy “chranena tehotenstvom” nie si
ak teraz oznamis (neviem v akom si tt) ze si tehotna tak ti vypoved dat nemozu a mas isty pracovny pomer az do toho decembra, potom ti ju bud predlzia alebo nie to uz neovplyvnis
ale mysli aj na seba, moze sa nieco stat, budes potrebovat nejake ulavy atd, ak ti je teraz dobre a si fit neznamena ze budes aj o tyzden.. ja som uz PN a druhy trimester znasam podstatne horsie ako prvy, aj ked zvycajne to byva naopak😅ja som to oznamila pisomne hned ako mi gynekologicka dala tehu knizku
Áno jasné to chápem..ďakujem ste zlatá😊
ahoj musis mat tlacivo od gynekologa ktore ti vystavi on (narok mas od 13tt), moja napriklad davala od 16tt s tym ze aj ked podas neskor tak ti to doplatia spätne a podavas bud na socialnej poistovni osobne alebo elektronicky cez formular