Pekný deň všetkým, chcem sa opýtať na niektoré veci ohľadom ukončenia rodičovskej dovolenky.
Naša malá ide mať 20.septembra tohto roku 3 roky.
Vie mi niekto poradiť, čo všetko ma čaká s týmto dátumom? Musím ísť niekam niečo nahlásiť, že sme na materskej skončili? Budem nezamestnaná.
Ak som sa dobre dočítala, materská dovolenka sa dá aj predĺžiť, ale vraj počas tejto predĺženej materskej dovolenky nemôže navštevovať MŠ! Je to pravda, alebo nie. Vie mi niekto poradiť, ktorý zákon o tomto pojednáva? Niekde som sa dočítala, že môže ísť do MŠ, ale iba na 4 hodiny denne. Keď sa pre túto predĺženú materskú dovolenku rozhodnem, musím na nej potom zotrvať do 6 rokov dieťaťa, alebo ju môžem kedykoľvek zrušiť.
Ak sa rozhodnem, že pôjdem na Úrad práce, čo ma čaká.
Ďalšia varianta, ktorá mi z toho vyplýva je, že kedy sa treba ísť hlásiť na ten Úrad práce. Ak malú dáme do škôlky napríklad už od 3.9. tak po tomto dátume do 7 dní?
Alebo je lepšie počkať do 20.9. teda do dátumu jej narodenín a dať ju tam napríklad až od októbra?
Prosím Vás ak viete zákon, ktorý mi toto povie napíšte mi aj ten. Ďakujem a pekný deň všetkým
Katarína
Dobrý deň malú môžeš dať do škôlky od 3.9 a ty si radšej zájdi pred 20 na úrad práce a socialnych vecí lebo to neviem či ti netreba neake tlačivo že ti skončila rodičovská dovolenka ale čo viem určite po ukončený sa musíš do troch dní hlásiť na úrade práce. Dá sa aj predlžiť ale to ti musí detský doktor dať neaké tlačivo že zo zdravotných dôvodov dieťaťa si predlžuješ rodičovské myslím že v tedy nesmie isť dieťa do škôlky vôbec.Snáď som aspoň trochu pomohla.Lenka
Ahoj,no tak ja Ti poviem,ako som postupovala ja,malý mal 10.7. 3 roky,do skôlky ide az 3.9., hlásit na urad sa musís do 7 dní odkedy Ti skončila RD,takže ked malá mala 3 roky,pretože potom by si si musela sama zaplatit zdravotnu poistovnu a tak to hradia za teba. Ja ked ze som ukončila pracovný pomer,musela som este zbehnut na sociálku,ale az po vyzdvihnutí rozhodnutia o zaradení do evidencie,lenže pri vypísaní tlačiva,musís ist,na miesto,kde si si vybavovala RP,pre potvrdenie o poberaní a ukončení RP,kedze ja som poberala aj matersku,ale neviem,či to bude aj tebe treba,podla mna je to individuálne,ale ked si pojdes pre tlačivo,vsetko sa opýtaj,čo Ti treba aby si tam nechodila sto krát,lebo na urade je vzdy vela ludí a načakás sa tam o tom,že mozes ostat s deitatom do 6 rokov,to je pravda,ano nejde ale do skolky a neviem,či to neplatí,len pri zlom zdravotnom stave,alebo nejakých problémoch,ale to neviem presne,to skôr keby mamičky poradili,ktoré su domka, moja známa tak dáva maleho na 4 hod.,ale on ma atopický exem,tak kvoli tomu a poberá aj RP,co viem. A ked budes na urade,tak bduu za teba platit odvody,tak by si ich musela platit sama a neviem,či más nárok na podporu ja mám,ale som bola zamestnaná počas RD aj pred a tam sa berie,že za posledné 3,al.4 roky musís byt za teba 2 roky platene poistenie v nezamestnanosti,ale ked je zena na RD,tak za nu je platené,ale neviem,či sa beru aj mamičky,ktoré neboli zamestnané,počas to už neviem!!! Tak aspon tolko Ti pomozem,keby som sa náhodou v neičom mýlila,tak ma kludne opravte,zase v tom nie som az taký profik,skor laik.....a trasne neznásam tie papierovčky,lebo niekedy som z toho jelen!!! 😒
Ahoj, ja som od min.roka od 1.08. 2011 na predlženej neplatenej RD, dcérka dosiahla 3 roky - 31.07. 2011. Tak somi išla do zdravotnej poisťovne, dali mi vypísať tlačivo, jedno si nechali, druhé mi dali, štát platí za mňa zdravotné a do dôchodku. Bola som aj v sociálnej poisťovne tam si to pani dala do systému a povedala mi, ak by som sa zamestnala, tak mám to do 3 dní nahlásiť v sociálnej aj zdravotnej, prísť zo zmluvou. Inak táto RD trvá do 6 rokov dieťaťa. V zdravotnej mi ešte povedali, ak budem chcieť dať dieťa do škôlky tak len na 4 hod., lebo ak by chodila na viac hodín, tak zdravotné poistenie by som si musela platiť sama. Na ÚPSVAR som nemusela ísť, stačila len zdravot. a sociálna poisť. So sebou som si okrem OP zobrala aj rod.list dcérky a od ÚPSVAR potvrdenie, že som poberala rodič.príspevok do 3 rokov dieťaťa, toto potvrdenie mi dali v roku 2008. Oni si to tam prefotili. Ja som poberala iba rodič.prípsevok, keďže som si neplatila dobrovoľne poistenie a nemala som potrebný počet rokov odpracovaných, tak som nárok na materskú nemala.
caute kocky a neviete ako je to s mojimi povinnostami, ak mi konci RD v oktobri ale uz polroka pracujem? musim aj tak nieco niekde hlasit? alebo nie? 😉
V zdravotnej poistovi vybaviš - pošles doklad o ukončení poberania rodič.príspevku a podpíšes tlačivo o starostlivosti dieťaťa do 6 rokov a si na predlženej rodičovskej, všetko za teba platí štat ale neplatia ti nič. Môžeš ju kedykolvek zrušiť a zamestnať sa.
Mohla by si ista aj na urad prace ak si pracovala, potom sla na MD a RD mala si nárok na 6 mesiacov podpory a potom ist na predlženu rodičovsku. Aj ked budes na UP všetko za teby hradí stat. treba do 7 dní. Na zdravotku treba nahlásiť skončenie poberania RP do 8 dní.
V socialnej nemusíš nahlasovať nič, tak mi povedali včera, len vtedy ak by si sa zamestnala, ale to urobí zamestnavatel, ak by si otehotnela, tiež nahlasiš zdravotnej zmenu aj na socialke.
Tlačivá su na pobočke, na vyžiadanie ti ich pošlu mailom, mam, ak napišes adresu preposlem ti. Pri predlženej može byť dieťa maximalne 4 hod denne v skolke. tyby si mohla pracovať na dohodu, doma.
dobry den,chcem sa spytat,som na matrskrj dovolenke,synsek bude mat 3.marca 3 roky,pred materskou som bola nezamestnana,takze kedy by som sa mala ist hlasit na UPSVAR?kedze si potrebujem najst pracu,az ked syncek mat presne 3 roky?dakujem pekne
Ahojte, rada by som Vás poprosila o radu, teraz som dala prihlášku do škôlky od septembra, ale ešte nebude mať 3 roky, na rodičovskom som do do 13.decembra čo bude mať syn 3 rôčky, nevie mi niekto poradiť či bude môcť zostať v škôlke len 4 hodiny, alebo aj 8 hodín do toho decembra? a ešte sa chcem opýtať- pravdepodobne budem musieť dať výpoveď u zamestnávateľa kde pracujem od 2008 roku , ako mi skončí RD z dôvodu, že sa mi nebude dať chodiť na 2 smeny, je možné sa potom zaevidovať na úrad práce? ďakujem moc za odpoveď
ahojte...baby teraz 10 aprila mi konci RD PRACU NEMAM.. kde a aco mam ist hlasit ??? diky
(mala si napísať do nejakej témy a nie do otázky, lebo každý tu môže dať len 1príspevok.
Ak si nezamestnaná a dieťa je s tebou doma, tak bud:
1. sa môžeš evidovať na úrade práce, myslím do tých 7dní ako uchádzač o zamestnanie a budeš zdr.poistená štátom ako uchádzač o zamestnanie, Zaevidujú ťa, ak splnaš podmienky, že môžeš, chceš robiť a hladáš si prácu, tj. môže sa stať, že budú chcieť aby si im napísala niečo také, že kto sa bude o dieťa starať, ak si nájdeš prácu. Dieťa nemôže byť prekážkou na nedostavenie sa na up.
+ výhodu to má, že si manžel na teba môže uplatniť odpočet, môžeš byť ajpočas evidovania na up nadalej v soc.poisotvni evidovaná ako osoba riadne sa staraajúca o dieťa do 6rokov a z toho titulu dôch.poistená štátom (z vym.základu 483eur, tč)
- nevýhoda tie preukazovania si hladania práce
ked ťa zaevidujú a ti prídu papiere o zaevidovaní, tak si vybav aj potvrdenie z upsvar odbor soc,vecí a rodiny o dobe poberania rodič.príspevku a zájdi na zdravotnú poistovnu
2. nemusíš sa evidovať na up, ak dieťa je s tebou alebo max. na 4hodiny navšetvuje škôlku, vybavíš si potvrdenie z upsvar o dobe poberania rodič.príspevku a zájdeš na zdr.poistovnu, kde ta zaeavidujú ako osobu riadne osobne a celodenne sa starajúcu o dieeťa do 6rokov
- nevýhoda, manžel si na teba nemôže uplatniť odpočet v danovom priznaní či ročnom zúčtovaní za mesiac, v ktorom už nepoberáš 1vého rodičovský príspoevok a ani k 1vému nie si evidovaná na UP(sú tam aj nejaké iné možnosti)
Tomuto sa obvykle hovorí predlžená rodič.dovolenka, aj ked rodič.dovolenku podla zákona čerpá len zamestnaná mamina.
@gapa Ahojte, potrebovala by som poradit:
12. 5. mi skoncila RD a zaroven aj pracovny pomer. Chcela by som ist na neplatenu "predlzenu" rodicovsku dovolenku/ starostlivost o dieta do 6r. veku, kvoli dcerke, ktora este nema skolku (a este nemame rozhodnutie, ze ju zoberu od septembra). Ak by ju zobrali od septembra, chcela by som sa zaregistrovat na urade prace(ak by som nemala este pracu), aby mala mohla chodit na cely den do skolky.
Podla informacie zo socialnej poistovne, narok na podporu v nezamestnanosti by som mala mat v pripade registracie teraz v maji. Vie mi niekto poradit, ci pri registracii na UP v septembri mi to nejako ovplyvni vymeriavaci zaklad, v pripade ze nebudem pracovat ani na dohodu?
pred nastupom do matersku som pracovala od 8. 6. 2009 nastup na MD od 19.3 - 11. 11. 2011 a rodicovska do 12. 5. 2014.
Dakujem velmi pekne.
Ahojte žienky,27 mi končí rodičák a nastupujem do práce čerpaním dovolenky, mala ide od septembra do škôlky.Ja pracujem v školstve, treba mi okrem nahlasenia kde bude mala 3 rokoch ešte niečo niekde nahlásiť a kde,alebo to za mna urobí zamestnávateľ?Ča sa stane ak na niečo zabudnem, upozornia ma,alebo su z toho nejaké problémy?Ďakujem.
@gapa@
A ak treba mate link na tlačivo,čo si vytlačím a vypíšem popredu?
Chcem sa opytat,ked som bola na poistovni,ze budem do 6 roku s dietatom doma,a som si to rizmyslela,mozem sa ist evidovat na urad prace a v poistovni to zrusit,dakujem
Ahojte, prosim o radu, mam dve decka, dcera 18 z prveho manzelstva a teraz som.na materskej, ohladom nahradneho vyzivneho dokladujem urcite potvrdenia, vzdy vsetko ok, poberam rodicovsky, volala mi pani z UPSVAR, ze som u nich vedena ako zamestnana, ci pracujem, som jej povedala, ze zamestnana som, no nepracujem, lebo som na rodicovskej dovolenke, mala 23.6 bude mat 3r.no idem poziadat o predlzenie koli lahsej DMO, musime stale cvicit na cele telicko, ta pani mi povedala, ze ohladom nahradneho vyzivneho na starsiu potrebuju dolozenie prijmu, ze mam zajst na socialnu poistovnu a ziadat potvrdenie o poberani rodicovskeho a, ze za poslednych 6 mesiacov som nemala iny prijem, nechapem, vsak rodicovsky vyplaca UPSVAR, ci? Uz som z toho domotana, dokladala som kazdeho polroka matersku zo socialnej, zo skoly o navsteve skoly, dochadzku a nechapem, poradte, dakujem
dobry den ja by som tiez potrebovala radu maly mal 3roky 8.7.2016. ale medzi tym som porodila dalsie babetko co treba robit treba ist niekde ukoncit rodicovsky a nahlasit dalsi alebo ako mam postupovat pri prvom dakujem za vase odpovede
@biancarv baby,moja mala začala chodiť do škôlky a ja som zatiaľ doma,bo až koncom novembra mi končí RD...minule som sa ocitla v Soc.poisťovni,tak,ze sa opýtam čo a ako lebk by som chcela pracovať aj keď len na polovičný a tetula mi povedala toho:na UPSVAR sa nemusím prihlasovať lebo do 6roku malej mi platia poistenie a z toho mi vyplýva ,že nechcú mať ďalších nových uchádzačov o prácu 🙂 ale predpokladám ,že po skončení RD to tam musím ísť niekde nahlásiť, no a povedala mi,že deň pred nástupom do zamestnania sa mám prísť odhlásiť do Soc.poisťovne.čo vy nato?
Ahojte baby, mam otazocku, mozno viiac, vie mi niektora poradit ako postupovat ak som v 3r.poziadala o predlzenie rodicovskeho zo zdravotnych, bolo mi schvalene 2016, 2018 jun by mi malo koncit, no ja som teraz v januari ostala tehotna, termin by mal byt v oktobri, v praci som to nahlasila, ked mi to USVaR schvalil, tak mi predlzili zmluvu v praci, tam mam zmluvu na dobu neurcitu, no pravdepodobne budem musiet zrusit asi rodicovsky, ak ho zrusim v praci mi daju vypoved, na co budem mat narok a kedy to treba vsetko nahlasit, ma niekto skusenost?vopred dakujem za odpovede
joooj, ako boly som bola rada keby som si mohla byt na materskej 3 roky doma. Tu v UK..to tak bohuzial nie je dostanes zaplatene len 8 mesiacov...a potom uz absolutne nic...☹ p.s. sorry, neviem, co robit...ked sa ti ukonci rodicovska na Sk...ale tie 3 roky doma zneju ak zvonkohra...pre moje usi byt s malinkym tak dlho 🙂