Ahoj žiju na Slovesnku a dne 6.10.2015 mi skončila rodičovská dovolená se třetím dítětem. Prosím poradíte kde se hlásit? Co všechno a kde potřebuju nahlásit? Budu vám moc vděčná, děkuji předem. T
děkuji za reakci, nepracuju a ještě nikde jsem se nehlásila, dítě chodí na celý den do školky
@terezaz takže máš trvalý pobyt na SK a poberala si aj rodič.príspevok na SK? si aj zdravotne poistená na SK? V takom prípade treba vybaviť na upsvar potvrdenie dokedy si poberala rodič.príspevok a s tým zájsť na svoju zdr.poistovnu, nahlásiť zmenu. No ale ak chodí do škôlky na celý den a nie si evidovaná na úrade práce, ani z iného titulu zdravotne poistená štátom, tak by si si mala sama platiť zdraovtné poistenie, čo je myslím niečo pod 60eur na mesiac. Neviem, či ti uznajú poberanie RP do dosiahnutia 3rokov alebo až do konca oktobra (oba varianty som počula).
tj. čo sa týka zdr.poistenia:
-bud sa evidovať ako uchádzač o zamestnanie
-, alebo dieťa v škôlke na max. 4hod denne.
- alebo sama platiť zdr.poistenie
!!! ale teda priznávam, nepoznám, ako je to, ak by si nemala rovnaké postavenie ako Slováci, tj. tiež to ber s rezervou.
Dôchodkové poistenie neviem či si riešila, či si si dávala prihlášku na dôch.poistenie na SK. Sa mi zdá, že podla trvalého pobytu to aj záleží a kde je dieťa (by som priamo zákon musela pozrieť). Inak sa dá napísať čo sa týka dôch.poistenia aj otázka priamo na soc.poistovnu cez ich formulár, to je také najistejšie, no treba konkrétne údaje uviesť:
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
záleží, či pracuješ od ukončenia poberania rodič.príspevoku alebo si na úrade práce. Ak nie si na úrade práce, dieťa je s tebou doma? či v škôlke na max. 4hod?