Ahojte, dúfam že touto otázkou nikoho neurazím, nie je to môj cieľ, chcem sa len informovať.. na čo má nezamestnaná budúca mamička, bez príjmu nárok? (Tehotenský príspevok a materská zamietnutá kvôli nedostatočnému počtu dni nemocenskeho poistena). Viem že nárok na rodičovský určite je ale kde sa to vybavuje ako sa to rieši? A po akej dobe príde rodičovský príspevok prvý krát ?
Som už zúfalá, absolútne týmto veciam nerozumiem :( ďakujem za každú odpoveď
@marlenka1889
https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...
Odporúčam ti pozrieť túto 👆 stránku. Je tam komplet všetko čo sa ti zíde a načo sa pýtaš a je z roku 2022, čiže nové info. Ja som si tiež sama zisťovala informácie, choj sa opýtať aj priamo na úrad práce🙂 držím palce.
@marlenka1889 no pokiaľ nemáš nárok na materské a tehotenské, tak počkáš kým porodíš. Po narodení, s rodným listom pôjdeš na Úrad práce, kde si vybavíš prípevok pri narodení (jednorázovo 830€), prídavok na dieťa (30€/mesačne) a rodičovský príspevok (280€/mesačne). Prvé peniaze ti prídu +/- mesiac po narodení dieťaťa podľa toho kedy podáš žiadosť atď...
Po narodení ísť na úrad práce s rodným listom a požiadať o rodičovský príspevok a prídavok na dieťa, príspevok pri narodení sa už vybavuje automaticky medzi úradmi, to už mamičky neriešia
Ďakujem vám veľmi pekne za pomoc ! 😊🙏🏻
O rodičovský príspevok sa žiada na úrade práce. Je na to tlačivo a dokladá sa k tomu aj kópia rodného listu dieťaťa.