Kde a ako sa vybavuje rodičovský príspevok?

marlenka1889
20. júl 2022

Ahojte, dúfam že touto otázkou nikoho neurazím, nie je to môj cieľ, chcem sa len informovať.. na čo má nezamestnaná budúca mamička, bez príjmu nárok? (Tehotenský príspevok a materská zamietnutá kvôli nedostatočnému počtu dni nemocenskeho poistena). Viem že nárok na rodičovský určite je ale kde sa to vybavuje ako sa to rieši? A po akej dobe príde rodičovský príspevok prvý krát ?
Som už zúfalá, absolútne týmto veciam nerozumiem :( ďakujem za každú odpoveď

elis248
20. júl 2022

O rodičovský príspevok sa žiada na úrade práce. Je na to tlačivo a dokladá sa k tomu aj kópia rodného listu dieťaťa.

nikol_l
20. júl 2022

@marlenka1889
https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...

Odporúčam ti pozrieť túto 👆 stránku. Je tam komplet všetko čo sa ti zíde a načo sa pýtaš a je z roku 2022, čiže nové info. Ja som si tiež sama zisťovala informácie, choj sa opýtať aj priamo na úrad práce🙂 držím palce.

zojanka
21. júl 2022

@marlenka1889 no pokiaľ nemáš nárok na materské a tehotenské, tak počkáš kým porodíš. Po narodení, s rodným listom pôjdeš na Úrad práce, kde si vybavíš prípevok pri narodení (jednorázovo 830€), prídavok na dieťa (30€/mesačne) a rodičovský príspevok (280€/mesačne). Prvé peniaze ti prídu +/- mesiac po narodení dieťaťa podľa toho kedy podáš žiadosť atď...

katus87
21. júl 2022

Po narodení ísť na úrad práce s rodným listom a požiadať o rodičovský príspevok a prídavok na dieťa, príspevok pri narodení sa už vybavuje automaticky medzi úradmi, to už mamičky neriešia

marlenka1889
autor
21. júl 2022

Ďakujem vám veľmi pekne za pomoc ! 😊🙏🏻