Kam ísť a čo vybaviť po pôrode?

punka24
22. júl 2019

Zdravím, potrebovala by som poradiť, fakt od začiatku po koniec, lebo do tohto sa fakt nevyznám.

Tento rok som odmaturovala. Nie som nikde zamestnaná. Je mi jasné, že nemám nárok na materskú. Od 1.9. sa hlásim na úrad práce, to je jediné čo teraz viem.

Som tehotná a termín mám v polovici septembra. Moja otázka teda znie: Čo všetko musím ísť kam a ako vybaviť teraz a čo po porode...??

Dakujem za všetky vaše odpovede...

loginexistuje
22. júl 2019

dostanes az po porode mesiac spatne rodicovsky prispevok cca 220 eur mesacne plus pridavok na dieta okolo 22 eur mesacne toot dostanes najskor v oktobri ak v septembri porodis
ked sa dieta dozije 28 dni poziadas o jednorazovy prispevok tzv kocikove cca 830 eur
a to je vsetko

loginexistuje
22. júl 2019

plati ak uz mas 18 nast

9lf9
22. júl 2019

@punka24 6t pred pôrodom vypisanu ziadost o MD zaniest na soc.poistovnu a po porode s rodnym listom vybavit na urad prace- prídavok, príspevok pri narodeni, rodicovsky príspevok a vyradenie z evidencie.

klarissa25
22. júl 2019

@9lf9 a to dávať žiadosť o MD aj keď nie je nárok?

9lf9
22. júl 2019

@klarissa25 samozrejme potrebuje k ziadsot o RP rozhodnutie ze nema narok na MD kedze MD je prednostna davka

tiumen
22. júl 2019

@punka24 v septembri sa nahlásiš ako nezamestnaná, keďže budeš mať krátko pred tp tak sa nebudeš musieť hlásiť a po pôrode pôjdeš aj s rodným listom na úrad a vyradia ťa z evidencie a v píšeš si žiadosť o rodičák a rodinné prídavky.. A na sociálnej si už bola? Musíš mať z tade potvrdenie že nemáš nárok na materskú..

punka24
autor
22. júl 2019

Ďakujem všetkým za odpovede... 🙂 len ešte taká vec... dá sa podať žiadosť o MD neskôr ako v 34tt...?? Tlačivo nemám a moja gyn ma objednala až keď budem v 36tt/37tt... mám ísť za ňou ohľadom tlačiva ale o to počká aj do ďalšej poradne...??

evittam
22. júl 2019

@punka24 Pocka. Ale cim neskor to podas tym neskôr budes mat rozhodnutie.

tiumen
22. júl 2019

@evittam mne ten papier od gyn ohľadom materskej hneď potvrdili na sociálnej keď som tam prišla 🤔 (že nemám nárok na materskú) 🤷‍♀️

evittam
22. júl 2019

@tiumen Zaujímavé. S tým som sa nestretla.

tiumen
22. júl 2019

@evittam prišla som tam s tým papierom, pozrela do PC či mám nárok na materskú a o chvíľu to bolo potvrdené

punka24
autor
22. júl 2019

@tiumen takže na počkanie sa dá...?? Som myslela že to nejak posielaju...

tiumen
22. júl 2019

@punka24 mne to dali na počkanie 🤔 termín som mala koncom októbra a na sociálnej som bola v septembri (pozrela som ten papier zo sociálnej) takže to v pohode stíhaš

punka24
autor
22. júl 2019

@tiumen dakujem to je super bola som nervna hlavne kvôli poradni... 🙂