K akému dátumu sa posiela materská?

mishaella
11. nov 2015

Ahojte,
tie ktoré ste už v jeho dostávani zbehlejsie, ku ktorému dátumu zvykne cca chodiť?
Dostala sa ku mne dnes taká divná info aj ze "že tento mesiac vraj nebude lebo lebo v decembri nam nabehne dvojnasobok cize dve materske ci rodicaky". Dúfam že je to len blbý vtip žiaľ v tomto štáte už človek nikdy nevie co je pravda a čo nie keďže aj samotná výška materskej a rodicaku sú na zaplakanie.
Môže sa také čosi stať že raz neposlu a potom ďalší mesiac za dva naraz?

safranca15
11. nov 2015

Chodi tak okolo 15 a urcite pride aj tento mesiac

kristinka1990
11. nov 2015

dufam ze pride hadam je to len zart mbe chodi 13 alebo 14 do prinabanky.

moni244
11. nov 2015

@mishaella a preco by nemala prist? Radsej verit info z druhej ruky, aby clovek mohol nadavat na stat

moni244
11. nov 2015

@mishaella a vysku materskej si ovplynis platom, ked malo zarabas, malo odvadzas, tim padom nemozes ratat bohvie ako vysoku matersku a nie, ze zeny by boli radi, ze mozu byt doma 3 roky ale furt sa budete stazovat na vysku rodicaku

mishaella
autor
12. nov 2015

@moni244 tak tebe je 200€ pre starostlivosť o dieťa ok?

liuliu
12. nov 2015

@mishaella ; kedze sa jedna o rodicovsky priapevok!!! kde stat LEN prispieva na starostlivost o dieta zda sa mi to byt ok. To nieje davka urcena na vyzivu teba ; dietata ; manzela ; splatku hypoteky a granul pre dvoch psov. Neviem kde ste to a preco zobrali ze stat je povinny vas a casu rodinu vyzivovat 3 alebo 5 rokov pocas starostlivosti o dieta. To este funguje niekde ? :D
A presne ako pise moni vysku materskej ovplyvnis platom to je cisto na tebe.
Bud mas dobre zarabajuceho manzela ktory to zvladne tie tri roky tahat alebo smola a musis nastupit do prace ako aj zeny v inych krajinach. Alebo ako vacsina sloveniek mozes nariekat ze stat vas nedostatocne vyzivuje. U nas konkretne trva materska 4 tyzdne a stat ma u riti dake vyzivovanie po skonceni tohto obdobia :D

evittam
12. nov 2015

@liuliu Maximálne s tebou súhlasím.
@mishaella Žiadny iný štát či už v Európe alebo inde neprispieva do veku 3.rokov dieťaťa nejakými peniazmi. A naozaj toto je len príspevok, či je to dosť to vieme každá posúdiť, ale skús ísť hocikam na svete a nikto sa o teba starať nebude a ani o tvoje dieťa a ani ti nebude na to prispievať a už vôbec nie štát......

lajlilinka
12. nov 2015

Preto sme s mm šetrili už dávno pred malou, aby sme na tých 200 euro neboli odkázaní...
V zahraničí majú vyššie príspevky, ale doma sú do skončenia sestonedelia, tri mesiace, pol roka a hajde do roboty...
Takže sme na tom ešte dobre... Keď si zratas 203x12 a potom x 3 tak ti vyjde možno ešte vyššia suma ako čo celkovo dostanú ženy v zahraničí...

moni244
12. nov 2015

@mishaella ano je, kedze ho dostavame 2,5 roka

betunka39
12. nov 2015

ked som ja bola doma so staršimi deťmi dostavala som uplne na začiatku 900 sk, neskor to bolo 2700 sk. Tiež to nebolo nič moc, ale dalo sa ,ked som sem tam šla na nejaku brigadu, alebo som sa starala o manželovho dedka, to hodilo opatrovne vo vyške 300 sk na vtedajšiu dobu to bolo pre mna na zaplatenie stravy v školke. Pri poslednej dcere som si povedala, aj zamestnavateľ ma poprosil, či by som nenastupila od pol roka do prace. Suhlasila som s tým, že ak bude mala v poriadku dám ju do jasli a nastupim. Išla som od pol roka do prace, malu som však do jasli nedavala, lebo nakoniec s nou ostali svokrovci a manžel chodil na 2-týždnove turnusy. A bola som milo prekvapena, že možem pracovať aj poberať prispevok. Myslim, že toto nikde nie je, a je len na mamičkách ako sa rozhodnu. VIem, že nie vždy sa da, nie vždy je praca, ale ak veľmi chceme ,tak dá sa privyrobiť. MOžEM POVEDAť, žE TERAZ KEM DAVAM MALU DO šKOLKY A CHODIMDO PRACE, BY SOM MOžNO TEN PRISPEVOK PRIVITALA SKOR, AKO KED BOLA DOMA .a MATERSKE ZAVISI OD TOHO KOLKO PRED NASTUPOM ZARABAš.CHODI PRAVODELNE KAžDY MESIAC MYSLIM, žE DO 15. V MESIACI .EšTE SOM NEPOčULA, ABY TO NEDALI V JEDEN MESIAC A POTOM NARAZ A DVA, TO JE NEJAK BLBOSť, TO AKO KEBY NEVYPLATILI DOCHODKY.

mishaella
autor
12. nov 2015

@liuliu nie každý má niekoho kto to dokáže počas materskej vykryť. Je fajn ze viete byť taká štipľavá. Ale niesom na vás názor zvedavá ani som sa vás nič nepýtala. A je mi jedno kde ste a ci tam je to 4 mesiace. Je to vaša vec. Štát chce daňových poplatníkov, ktorý ako my ostatní otroci budeme na neho len makať lebo o nič iné im nejde? Tak nech pekne prispieva. Človek do neho prispieva celý život a má z toho... Ešte ma.podporovať lenivých cigánov a "utecencov". Ale pracujúci človek môže aj skapat.

mishaella
autor
12. nov 2015

@lajlilinka koľko žien je doma 3 roky? Asi nežijete na SR lebo nemáte poňatie o realite.

mishaella
autor
12. nov 2015

@betunka39 žiaľ na SR je to s platmi aké je. Už na pohovore sú schopní vám povedať pri otázke o plate že veď predsa sú aj iné benefity v práci ako peniaze (vlastná skúsenosť, vo veľkej nadnárodnej spoločnosti kde rozhodne nemajú problémy s peniazmi, podotýkam keby aspoň nejaké benefity boli ale jedna lož za druhou). Nehovorím o tom ak žena má dieťa. Máte šťastie že máte zamestnávateľa ktorý po materskej s vami ešte rátal a volali vás. Ja sa nemám kam vrátiť, zariadili si to tak ze budem nepotrebna a ak tak mi ponúknu pozíciu kde je ešte nižší plat než som mala. Takže ma čaká úrad práce. Nieje to bohvie aká motivácia. No po rokoch zneužívania ma na všetko radšej na začiatok volím UP ako návrat tam kde si ma nezažili a len zneužívali moju pracovitosť.
Presviedčam partnera aby skúsil prácu v zahraničí a odišli by sme, lebo tu to speje do prdele a to je mi jasné že ani inde to nieje jednoduché. Ale chcem lepší život pre naše dieťa než čo by ho čakalo tu a aký mám ja.

evittam
12. nov 2015

@mishaella Nemusíš byť doma 3 roky a aj tak RP dostaneš - to by si mala vedieť...
A iné štáty nežijú z daňových poplatníkov a tých čo platia odvody alebo ako?! Naozaj môžeme byť len rady, že máme také podmienky -aj keď to samozrejme z finančnej stránky nie je med lízať - aké máme u nás......takže asi tak.
A prečo si sa nechala "zneužívať"? Ak si niečo necháme, tak to tá druhá strana bude robiť stále a skúšať to aj na iných´....

mishaella
autor
12. nov 2015

@evittam ako viete že som sa nechala? Že som sa nesnažila s tým niečo robiť?
Len sa mi to nechce rozoberať.
Bez známosti človek alebo ak sa nezačne minimálne cpat vedeniu do zadku môže akurát tak snívať.
Hádam budem mat aj s dieťaťom šancu nájsť si prácu a bude lepšia ako bola tá posledná. Prvoradé je však pre mňa ono. Neplánujem a ani nemôžem ich mať viac tak mu chcem venovať čo najviac času a starostlivosti lebo to utečie aj tak a aj keď finančne je to v tom období ťažké ak človek je zvyknutý žiť skromne čo našťastie som nejak to hádam zvládnem.

evittam
12. nov 2015

@mishaella Tak to neviem. Ale píšeš o tom, že to tak vyznieva. Ja viem, že je to v tejto dobe ťažké, ale ja mám napríklad aj svoju hrdosť, skúsenosti, prax (netvrdím, že ty nie 😉 ) a nebude so mnou len tak niekto "zametať". A neboj, viem o čom hovorím, zažila som to v poslednej firme ako šéf "zametal" so všetkými, ale vlastne si to dovolil len preto, lebo sa nechali - zavolal o polnoci - zdvihli, prídi vtedy a vtedy-prišli. Ja som mu povedala - moja pracovná doba je odvtedy-dovtedy, jasne som mu vysvetlila moje priority a čuduj sa svete akceptoval to (a to môžem povedať, že jasné, že nebol problém ak naozaj potreboval aby som niekedy prišla keď potreboval mimo prac.dobu, nakoľko býval často na služ.cestách mimo Európu - ale všetko sa dá, ale nie štýlom, že sa spamätá "5 min pred 12). Čiže ja som sa nikdy nikde nepchala a tu som a spokojná a tí čo to robili, tak len nadávali, že ich vlastne využíva - čo bola pravda a vieš čo - možno to bude znieť hlúpo - a ja som sa len smiala- čo ste si nechali to máte.... 😉

mishaella
autor
12. nov 2015

@evittam žiaľ môj šéf bol čistý chuj ktorý mal rád a vyhovovalo mu ak sa mu niekto cpal do zadku a hádzal mu komplimenty. Ja som taka nebola, protivilo sa mi to tak som mala smolu. Mohla som robiť svoju prácu najlepšie ako som vedela vždy mi dal zle hodnotenie, alebo niečo vytkol. A keď už nevedel co vytknúť tak začal robiť iné spinavosti s ľuďmi, napr mi sliedit môj účet na fb cez kadehoho keďže koho sa dalo som si na fb z roboty blokla. Preto tehotenstvo už bolo také vykúpenie. Mala som už napísanú A4ku keď som zistila ze som tehotná. Zároveň som si však vedomá toho že návrat tam by bolo peklo. Ešte mi velkodusne dali pred odchodom na materskú darček takú gycovu plienkovu tortu, ktorú by som najradšej vyhodila. Môjmu dieťaťu ju nedám.
A ako sa dozvedám stále ich ohováranie neprešlo, vyzvedaju o mne ďalej. Neviem dokedy to bude trvať a nerada by som aby mi urobili zle pri hľadaní inej práce. Ale to je na inú debatu a nechcem o tom hovoriť. Skôr už zabudnúť.
Len som chcela povedať že vždy je to na tom ba koho človek narazí. Predošlá šéfka bola fajn.

evittam
12. nov 2015

@mishaella Tak sa vykašli na nich a užívaj si tehotenstvo. Raz ich to prejde a ak nie, tak je to len ich problém. 😉

elis1985
13. nov 2015
Používateľ elis1985 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od elis1985.

Také veci vedie sem tam meškať, nič si z toho nerob a počkaj

betunka39
13. nov 2015

@mishaella tak to je smutne, že takto vuživaju v praci. Aj my mame toho dosť, ale aspon viem na čom som. A fakt mám zamestnavateľa ktorí prijima spať matky z MD a RD naspať, dokonca sa dopredu informuje, či má s nou ratať. Teraz napr. sa vratila kolegyna po 5-tich rokoch spať ,so všetkým na svoje miesto. A pritom naša šefka nema deti, a šef má. Robim sice iba v sklad,e ale máme taký pohyb noveho tovaru a nových produktov ,že ak by som ostala dlhšie, tak sa mi ťažko zvyka. A Vy ak ozaj ste mladi a mate ešte male dieťatko, skusila by som zahraničie. Hoc začiatky su ťažke, ale da sa. Aj ja svoje deti posielam, ale ešte maju nejake zavazky tu tak nemožu. Dnes je ozaj ťažke nájsť zamestnavateľa, ktorí vie zamestnanca podržať.Ale aj zamestnanci su niekedy nevdační, vidim to sama u nás, ako sa vravi, daš palec -a chce hned celu ruku. 😉

mishaella
autor
13. nov 2015

@betunka39 len s hypotékou na byť to bude ťažšie lebo tam musí byť stály príjem aby mala banka čo z účtu každý mesiac sťahovať :(
No stále ma neprešiel sen odísť zo Slovenska preč. Aj keď aj v zahraničí to nieje med.lízať ale Slovensko si pracujúcich poctovych ľudí nezaslúži.

nina230
13. nov 2015

Ahojte môžem sa opýtať na materskú ideš 6 až 8 tyzdnou do porodu ale peniaze ti začnú vaplacat až keď sa dieťa narodi ?

dena1973
13. nov 2015

@nina230 Ak nastúpiš na materské napr. v novembri, tak prvú dávku dostaneš v decembri (ak máš všetky doklady doručené včas a sú v poriadku).

nina230
13. nov 2015

Aha,ďakujem...a ak sa môžem opýtať na socialku potrebujes doniesť iba papier od gynekologa či ešte niečo ?
@dena1973

dena1973
13. nov 2015

@nina230 Ak máš zamestnávateľa, tak žiadosť o materské je potrebné zaniesť zamestnávateľovi. Ten musí žiadosť o materské potvrdiť a potom je potrebné to doručiť na SP.
Ak už pracovný pomer skončil (si v ochrannej lehote), tak žiadosť o materské (na materské v takomto prípade môžeš ísť 6 týž. pred pravdepodobným pôrodom) môžeš zaniesť rovno na SP.

nina230
13. nov 2015

Ďakujem pekne za rada 😊 a ktomu papieru treba ešte niečo na to požiadanie o materskú ?
@dena1973

dena1973
13. nov 2015

@nina230 Nie nič iné. Žiadosť o materské ti vyplní gynekológ.