Je zde sociální pracovnice, která mi poradí?

pidanek101
4. okt 2016

dobrý den,
ráda bych požádala o radu.
Jsem češka ktera žila v čr a tam i pobírala rodičsky přispevek i pridavky na dite,
Vzala jsem si manžela který ma sk národnost pracuje tu na sk jako zivnostník,a nato konto mi v čr pozastavili dávky,že nemam v čr nárok ze podle evropske unie musim zadat tam kde pracuje a odvadi dane manzel,,,, v cr mi to sebrali 31.3.2016 a tu na sk mam narok 6 mesicu zpetne. Prisla jsem na urad vybehat davky a tam jsem musela dolozit plno papiru a odmítaji mi to vratit zpetne od datumu co jsem zadala na zádost od 1,4.2016 rodicovsky prispevek mi dali az od 5 teho mesice od prodlouzeni pobytu upresnuji ze pobyt na sk z cizinecke policie mam uz od roku 2009 ale po 5 rokach je obnova a byla zmena adresy proto byla obnova 5 mesic. a pridavok na dite mi dali az od 8 mesice co jsme se nastehovali sem na sk a prihlasili deti na obecny urad,,, proto zadam o radu... jak je mozne ze mi to nedaji od datumu ktery mi v čr zastavili a davaji mi to az od prihlaseni deti vždyt zádam ja ne deti. to kdybych je neprihlasila nemam jako narok? kdybych zustala bydlet v cr tak nemam na nic narok? dekuju za ochotu

gapa
5. okt 2016

@pidanek101 napíš na ústredie upsvar, lebo ak nepožiadaš do konca mesiaca, nárok za 4/16 už strácaš. Nevyznám sa v tom, no možno bolo treba zistiť stredisko záujmov v čase, ked ste ešte nebývali na Sk, lebo niekedy treba aby urady to stanovili (nestačí trvalý pobyt), uviesť všetky údaje, kde mali lekára, chodili do škôlky, školy, bývali ... ale snád ti poradia na ich ústredí, lebo naozaj neviem. Ale teda hrozné, že ti neporadili oni, ako postupovať a na ktorý upsvar sa obrátiť.
napr. tu na tento link:
http://www.upsvar.sk/kontakt.html?page_id=233

emilia25
5. okt 2016

Ano je to tak.mam to iste.tu ide presne o to kde muz odvadza dane.rodicak mam tu v sk a doplatok v cr.ked muz bol mesiac akoze na urade prace vsetko som poberala z cr aj pridavky ked sa v sk zamestnal opet som to mala tak ako predtym len asi o 500cz menej kedze kurz bol iny ako predtym.

emilia25
5. okt 2016

@pidanek101 ano je to komplikovane vybavovat.mne napriklad rozhodnutie nemohli dat lebo ho uz nedavaju v cr bolo potrebne.tak mi dali aspon papier tabulkovy ten som poslala a hned mi aj v cr uznali doplatok.tiez som v cr musela vybavit papiere poziadat o rodicak kopu papierov zo socialky v cr a vsetko postou co trvalo tiez nejaku dobu.ale teraz uz netreba toto zamietnutie to uz nerobia.

pidanek101
autor
5. okt 2016

Já JEN Jestli ma vubec nejakou cenu se odvolat kdyz v čr mi to odebrali 31.3.2016 a žádala jsem od 1.4.2016 a dali mi to od jineho datumu,,, kdyz jsem se byla ptat tak mi ktomu poradne nic nerekli a rekli ze muzu byt rada ze jsem aspon neco dostala zpetne jakoze jednani katastrofa,, proto se chci odvolat

emilia25
5. okt 2016

@pidanek101 no davaju spetne sa mi zda len 3 mesiace rodicak tu v sr.v cr tiez davaju spetne ale tam neviem kolko ale tiez mi hovorila ze keby to nestihnu daju mi spetne.no ja som to vybavovala uz 4 krat a za kazdym to maju inak a za kazdym v cr ina pani.tam na urade sa menia kazde 2 roky a toto vramci eu no katastrofa.

evittam
5. okt 2016

@emilia25
@pidanek101 Spätne máš nárok na 6 mesiacov.

9lf9
5. okt 2016

@pidanek101 spatne mas narok 6 mes. na SK na obe davky...takze v tvojom pripade kde podas v 10/2016 ide doplati od 4/2016.
Zalezi od akeho datumu ste mali sobas a od kedy ma manzel SZCO na SK...ale kedze v CR zastavili od 31.3.2016- tak urcite na zaklade danych dokumentov, tebe v CR prac. pomer netrva?...mas z cudzinecnej policie povolenie na pobyt na SK platne k 4/2016? Pokial ano tak nie je dovod aby ti to nedali o 4/201 obe davky..lebo zalezi do ktoreho soc. systemu odvadzas a bydlisko sa posudzuje az v druhom rade, pokial je zamestnany len manzel a vy ako rodina by ste zili v CR tak by ste aj tak mali narok na davky z SK pokial ma muz na SK trvaly pobyt, pripadne ty povolenie z cudzineckej....
Co sa tyka toho ze ty si si na ziadost dala narok od 1,4,2016 a oni to ho priznali inak- NEMOZU, pretoze oni musia prehodnotit narok od datumu ako si ty uvedies a ak by sa narok podla nich nesplnal d 4/2016 tak tie ziadosti musia ZAMIENUT a nie posunut si datum ak si uviedla na jednom od 5/2016 a druhom od 8/2016- to by si si tam musela dat ziadosti..,tak ak je to tak urcite sa odvolat na ustredie

pidanek101
autor
6. okt 2016

dekuju moc za rady,, ja uz jsem si odvolani napisala,, a uz ho jen podam jak rikam nikdo se semnou nebavi,,, proste reknou toto je podle zakona a tim to pro ne konci,,, ja jsem zila v cr i z detma,, manzel je slovak a odvadi dane na slovenku a proto mi to vse vzali,,, že musim podle zakona tam kde je manzel atd,,, a kdyz jsem prisla na urad vubec nevedeli co chci proc zadam atd,, a ty pridavky mi udelali podle datumu nahlaseni deti tu na nový byt na novou adresu ale vsichni deti meli stejne od 8 mesice,,, a mne v cr vse stoli ke 3 mesici,,, proto jsem zadala od 1,4, aby se mi to vratilo,,,