Ahojte. Nechcem ísť na materskú dovolenku, takže sa pýtam, či je materská povinná,alebo ako toto vlastne je. Čakam prve babatko,mam sidce este vela času ale absolutne netušim sko je to s materskou, rodičakom, pridavkamk, kolko to je, ako to je atd.
Tak aj rady potešia.
A aby som predišla otazkam a obvinivaniu, že prečo preboha nechcem ist na matersku... je to cisto len tá vyhoda, ze budem doma a zaroven mi moze normalne chodit plat, a zamestnavatel s tym nema problem.
@maminee Neviem presne, este som to s HR neriesila, ale bola by som velmi nasrata, keby som nemala takuto moznost, nakolko zamestnavatel na mna plati vysoke odvody tomuto statu, myslim si ze by bolo nefer aby som nemala svoju matersku, len preto, ze chcem pracovat (a platit zase odvody statu), kym niekto radsej sedi doma 3 roky, a este aj pri zdravych detoch hlada sposoby ako si predlzi rodicovsku, len aby nesiel do prace.. Predpokladam, ze by si musela dat vypoved, a podpisat novu zmluvu, ci na ina poziciu, to neviem. Mozno by ti zamestnavatel, niekto z HR vedel poradit? Ved aj pre zamestnavatela je lepsie ked sa vratis skor, mozno by ti chceli vyjst v ustrety, pre nich to nie je "ani z vrecka, ani do vrecka" 🙂
riesim aktualne to iste a bola by blbost neist na matersku, pripravis sa o zaujimave peniazky (teda zalezi aky si mala prijem doteraz). Ja na matersku nastupim, so zamestnavatelom podpisem dohodu (na iny predmet cinnosti ako mas v aktualnej pracovnej zmluve, staci napisat, ze budes robit napr. na inom oddeleni firmy). Tym padom dostanem aj plat aj matersku, a to nie len 6 tyzdnov pred porodom ale aj tych 28 tyzdnov po porode. Nasledne zostanem na rodicovskej dovolenke, ale zaroven nastupim naspat do prace na povodne pracovisko, akurat miesto vykonu prace bude z domova 😉 Este si to premysli, vsetko sa da vyspekulovat 😉
na matersku musis nastupit najneskor 6 tyzdnov pred porodom.
ak nastupis neskor, bude sa Ti skracovat dlzka materskej dovolenky. Treba zvazit, co sa viac financne oplati.
@maminee Budes robit z domu, ci mas tu vyhodu, ze vobec nemusis robit, a aj tak ti bude chodit vyplata? :D
Mna tiez zaujima toto. Ja totizto nechcem byt na materskej dlho, maximalne 6 mesiacov, ale mozem byt aj menej, nakolko mozem pracovat z domu, a mat flexibilny pracovny cas.
Ak sa nemylim, nemusis ist na matersku, teda ak nastupis do prace pocas materskej, tak ti matersku nebudu vyplacat, nakolko budes mat prijem (podla ktoreho sa ti pocitala materska).
Myslim si, ze je najlepsie dohodnut sa so zamestnavatelom aby ste spisali novu zmluvu, tym padom budes dostavat aj matersku aj prijem.