Ahojte ,
Prosím vás je odchod na materskú povinnny ? Momentálne som na PN a mám aj tehotenský príspevok . Nástupom na MD by som o tieto príspevky prišla . Je nutne nastúpiť na materskú alebo stačí počkať na rodičovskú dovolenku ? Ďakujem , ja sa v tom vôbec nevyznám , v práci má nútia ísť na MD.
Ešte dodám, že materska býva vyššia ako PNka. PN je len 55% z denného vymeriavacieho základu a materská je 75% z denného vymeriavacieho základu
To je hlupost, o nic by si neprisla. Tehotensky prispevok dostavas do porodu a materska je vyssia ako PN.
@226lenka dnom nastupu na MD sa PN ukoncuje
@veronikaszabova hej, tehotenský a materskú som brala naraz, nie materskú a PN, doplo mi to až keď som odoslala odpoveď
PN máš asi z dôvodu tehotenstva nie? čiže pôrodom ti ju ukončia, rovnako tehotenský príspevok skončí pôrodom
a ak nepôjdeš na materskú dostaneš nižší rodičovský príspevok
@annnnnnnnna to co je za logika?? Tehotenský príspevok berieš kým si tehotná. Čiže aj keď budeš už vypísaná na matersku, berieš tehotenský kým neporodís. Na matersku nastupujes 6 alebo 8 týždňov pred predpokladaným dňom porodu. Je jedno, či si vyberieš 6 alebo 8 týždňov, matersku budeš brat stále len 34 týždňov. Čiže aj keď nastupis skôr, neznamená, že budeš brat dlhzsie matersku. Na PN môžeš byť do dňa nástupu na matersku, potom PN ukončis. Ak budeš poberať matetsku, máš následne nárok na vyšší Rodičovský príspevok. Ak by ti nárok na matersku nevznikol , mala by si o 100 eur mesačne nižší rodičovský príspevok. To sa za 3 roky nazbiera na peknú sumu. Takže určite sa ti neoplatí nenastúpil na matersku, len aby si mala o 6 týždňov dlhzsiu PN 😀