Ahojte, od začiatku tehotenstva som vypísaná na PN (rizikové tehotenstvo) a od budúceho mesiaca už mám nástup na materskú. Otázka znie či budem dostavať viac alebo menej peniazkov? Nemám v tom prehľad , PN mám vyrátanú podľa minimálnej mzdy keďže som mala na papieri len minimalku. Viem že podľa toho bude aj materská ale netuším či je to viac alebo menej či rovnako? Ďakujem 🌸
@bublinka1426 plus k tomu dostanem naďalej aj tehotenské ? Materská plus tehotenské ? Ďakujeem
tak neviem tehotenske snad len do porodu potom uz tehotna nebudes tak narok len na materske.
aj tak je to podla mna zbytocne rozhadzovanei penazi, to tehotenske. myslim ze zbytocna davka.
@bublinka1426 pre niekoho nie je zbytočných skoro 300€ ……..🙄
prepac ale na zaklade coho rozhadzovanie penazi. nestaci ze sa z roka na rok pekne zvysuju davky rodicak aj materska minimalna toboz ked podobny ako ty robite za minimalku.
nehnevaj sa.
ten system dava viac, ako by si mnohe matky zasluzili.
Ak by Ti náhodou MD vyšla nižšia ako je suma vyššieho RP, tak od dátumu pôrodu máš nárok na doplatok do tej sumy, treba požiadať na úrade prace.
Tehotenske zanika dnom porodu. Takze ano da sa poberat spolu materske a tehotenske. Zavisi kedy porodis.
@sasesoe vyborne, dalsie rozdavanie. potom budu pracujucim znizovat danove bonusy a zvysovat dane lebo v tomto state ma viac ten co vlastne nic nerobi.
@bublinka1426 darmo sa rozčuľujes, ja som ten zákon nepísala ani nepodporila jeho schvalenie ;)
@sasesoe ja viem ze ty si ho nenapisala 🙂 lebo si myslim ze keby viacere z vas co tu radite - a mate prehlad - ste boli pisali zakony, tento stat by vyzeral trocha inac....
No neviem, ale keď máš minimálnu mzdu, tak s tou veľa vody nenamútiš, bohvieakú materskú ti neschvália. Dievčatá, ono vo všeobecnosti až tak súdiť netreba, ja pracujem nepretržite u svojho zamestnávateľa 7 rokov, nebola som okrem covidu na PN, na OČR s dcérou asi 3x. Teraz som zo dňa na deň zostala na rizikovom, tak som rada, že okrem nemocenského mám aj tehotenský príspevok. A že dostanem materskú, no to je snáď samozrejmé, veď koľko som platila na odvodoch. Netreba hneď súdiť. Tiež by som bola radšej v práci ako s progesterónom a Ascorutinom v kľudovom režime do pôrodu. Nie je to mojom pričinením, tak takto mi nemocenské a tehotenský príspevok vykompenzujú plat.
@petronela1985 tiež som na tom rovnako ako ty.. okrem ozaj covidu, rizikového tehu a chripky(skončila som v nemocnici) som si odrobila v práci dosť a prečo by som teraz nemala od štátu dostať príspevok keď som si riadne platila odvody a všetko.. tam treba skôr riešiť iných ktorý si robia deti len kvôli prídavkom a dajú si podplatiť lekárov na rôzne diagnózy aby dostali invalidný a v živote nemuseli robiť.
@mimuska328 presne, správne píšeš. Toľko čo človek zaplatí na odvodoch, ak teda poctivo pracuje, nie papierovo za minimálnu mzdu atď., tak aj tak mi to tento štát nevráti tým, že mi bude pár mesiacov platiť materské. Čo ma však mrzí je tá minimálna výška tehotenského príspevku, to nie je spravodlivé. Takto má autorka možno rovnako vysoký ako ja. To je nefér.
@petronela1985 akurat som si to vygooglila a žiaľ máš pravdu ze to je tiež takto stanovené ci máš 600€ alebo 1000€ plat.
@petronela1985 ja nikomu neodopieram narok na PN ani na materske.
pisem o to ze tehotenska davka je uz naozaj rozmar ....niektore si z neho zalozili asi podnikatelsku cinnost
@mimuska328 podplatit lekarov? vidis ja pznam pravy opak kedy chory clovek ktoremu chyba malo do ID musi makat aby vyzil.
@petronela1985 o tych vyskach, mali byt priamoumerne tomu co clovek odvedie do kasy. to je cele.
@bublinka1426 mi nekecaj ze polka hentych neprisposobilych majú naozaj nejaké diagnózy a sú naozaj na invalidnom a nie preto ze sa im nechce robiť
@bublinka1426 s tým súhlasím. Tu autorka píše o 300€ na tehotenskom príspevku, tak toľko nemám ani ja a odvádzam, teda zamestnávateľ za mňa všetko poctivo. Ale tak keď zostaneš na rizikovom a teda oprávnene, tak nemocenská ti plat nepokryje, s tehotenským príspevkom áno, teda aspoň tak cca. počítam. Ale je žalostné keď si pozrieš napríklad poradňu dane a účtovníctvo a tam sú samé otázky typu PN, čo najvyššia materská, ochranná lehota, čo najvyššia podpora...
@mimuska328 ano zial aj taki su. nehadam sa.
no my mame opacnu skusenost. a tiez clovek prosim 30 rokov odvadzal dost vysoke peniaze do statneho gagora a nie par rokov ci mesiacov ako niektore maminky. zial. a neuznali mu ID.
tu si niektore matky robia snad deti len preto aby dostavali zadarmo peniaze ( niektore samozrejme, ved chapem ze nie vsetky) cely system je na draka na staveny a to este budeme plakat ked nam ponizia Danove bonusy a ine veci, ktore sa tykaju pracujucich ...takze stale mi pride ze clovek co to vie odrbat sa ma lepsie ako ten co riadne maka.
@petronela1985 hej, uz sa to tu viac krat riesilo zial
@bublinka1426 bohužiaľ obyčajným ľuďom neuznaju nič.. len henty majú všetko lebo keby niečo zamietnu tak je to diskriminácia
@mimuska328 sak toto
Zbytočne sa tu nad tými dávkami pohorsujete. Reálne sa nám na Slovensku znižuje pôrodnosť. O pár rokov buď tieto dávky ešte vzrastu aby aspoň niekto tie deti mal, alebo bude treba viac podporiť migráciu, lebo to tu prestarne.
@lenkakravcova no a preco sa znizuje. budu to zachranovat tym ze budu rozdavat plnym mescom aj tym co si to mozno ''nezasluzia'' ? toto si mozeme dovolit?
@bublinka1426 ako vieš, kto si to zaslúži a kto nie?
Vezmeš všetkým? Čo sa tým zmení? Navrhni niečo čo by bolo podľa teba lepšie riešenie.
@bublinka1426 A čo sa rozčuľuješ? Všetky tehotné nepracovali? To isté môžem povedať o ľuďoch čo 5 rokov študovali na VŠ aj za moje peniaze a nepracujú na VŠ pozíciách len zaberajú miesta.
Ja osobne odvádzam dosť do kasy a na to aby som nemala minimálku robím víkend/sviatok práce popri zamestnaní.
Aj to budem mať len 1 dieťa.
Kľudne nech štát pomáha inak, nech sa dá ísť do práce skôr 24h škôlky.Nech sa páči.
Stačí dať ľuďom adekvátny plat a nie šetriť na zamestnancoch a strhávať vysoké dane z platu.Nikto by potom príspevok nepotreboval.
@mimuska328 lenze zakladatelka riadne neplatila odvody. Na papieri minimalka, na ruku nezdanene peniaze bez odvadzania prislusnych odvodov...
@lenkakravcova porodnost sa nezvysuje nesystemovym zvysovanim davok. Porodnost by sa zvysila ak by sa vytvaralo stabilne podnikatelske prostredie, ludia by dostavali spravodlivu mzdu za svoju pracu. Porodnost by sa zvysila ak by v state fungovala vymozitelnost prava, podnikanie by malo aspon ake take zaruky, ze sa nebudu kazdu chvilu zvysovat rozne dane a zavadzat nove odvody. Porodnost by sa zvysila ak by ludia mali vacsiu istotu, ze kvoli tomu, ze maju deti neprepadnu na hranicu chudoby. Motivovat porodnost dalsimi davkami je kratkozrake, neekonomicke, neefektivne a neperspektivne. Ale to, ze toto spravia tazko ocakavat od tych, ktori nevidia dalej ako na zaciatok dalsieho volebneho obdobia a tym, ktori nevidia veci v sirsich suvislostiach Keby sa v tomto state oplatilo platit dane a odvody, nebolo by tolko ojebabravacov systemu na strane zamestnavatelov a zamestnancov a nebolo by treba vymyslat dalsie a dalsie davky a prispevky, ktore tak ci tak zabezpecia len hlasy tych, ktori sa spoliehaju len na to, ze sa stat postara ale nie zmenu demografickej krivky.
@viestta pochybujem. Nemecko je na tom v tomto ohľade (čo popisuješ) lepšie a pôrodnosť majú nižšiu. Kde teda Nemci robia chybu?
@viestta to je už žiaľ autorkyna sprostosť ze sa nechala obabrat a na papieri ma len minimalku
@mimuska328 netvrdim, ze je to len hlupost tych, ktori sa takto daju obabrat. Niekedy sa inac neda. Je to chyba statu, ze toto mlcky toleruje. Pretoze aj toto spada do kapitoly vymozitelnost prava.
@lenkakravcova myslim ze Vietta to spravne vystihla. dalej netreba pisat.
ano je, pn mas 55 % a materska cca 75 pero.