Ahojte, práve zisťujem, a chcem si teda overiť, že je od platenia odvodov do SP oslobodený poberateľ materského, ktorý je SZČO, pričom nemusí prestať podnikať... je to pravda? A v prípade nástupu na poberanie rodičovského príspevku už musí živnosť prerušiť, ak nechce platiť odvody? Ďakujem
Zrušiť si ho nemusí. Ale počas materského by nemal pracovať keďže bude na materskej. Mne tak povedali. Že môžu zobrať materskú.
Po 6/8 mesiacoch kľudne počas rodičovského môže byt príjem na szčo, ale nejaké odvody ajtak treba platiť. Pri DP keď presiahne vymeriavací základ ajtak bude musieť doplácať zdravotne odvody spätne. (Vlastná skúsenosť)!
socialne odvody platit nemusi ale zdravotne ano , tam sa potom doplaca do zdravotky keby neplatil podla toho co zarobi takze lepsie ich zaplatit .
@ingush616
@vsetkounas ja som nasla toto:https://jaspis.sk/aktuality/materske-zivnost-szco
Úplne na konci píše o tom, že szco môže mať príjem počas materskej a nijak sa to nedotkne jej poberania.
jasné, že môže mať príjem SZČO a poberať materské, nikto to na SP nerieši. Problém je materské a práca na TPP či dohoda - čiže závislá činnosť - zamestnanec. SZČO zamestnanec nie je.
@vsetkounas
@ingush616
@alenah31 ešte raz ti dávam, aby sa dalo kliknúť: https://jaspis.sk/aktuality/materske-zivnost-szco
Už to nie je také jednoduché, keďže prax ukázala, že mnoho otcov sa o deti v skutočnosti nestará, ale len poberajú peniaze a ešte aj vykonávajú zárobkovú činnosť.
@draik no chápem, ale ako to je v zákone? Dá sa na niečo odvolať?
@draik ako k tomu teda prídu tí otcovia, ktorí sú doma s deťmi a potrebuju povedzme na týždeň pracovať (ako môj muž, ktorý je cely čas doma)? Čiže im to neumožnia, lebo väčšina si robí po svojom a nie je s deťmi ale podniká…
Počas materskej sa odvody neplatia, fakturovať môže ďalej
Po nástupeni na rodicak - odvody sa do socialky neplatia len vtedy,ak prehlasi, že nemá príjem
@gumkac19 fakturovať, čiže môže mať príjem, áno?
Mne povedali na sociálke že nie
Keďže je to nonstop starostlivosť o dieťa že by som nemala vtedy pracovať ani z homeoffice. No je to diskutabilné a záleží to natom o akú zárobkovú činnosť sa jedna.
@ingush616 ja som nikde na stránke sociálnej poisťovne nenašla zákaz vykonávania činnosti počas trvania materskej pre szco. Nechápem teda, podľa čoho to úradníčky v kancelárii posudzujú.
Odvodzuje sa to od toho, že poberateľ materského sa podľa zákona má starať o dieťa. Podobne škrtajú pokusy zamestnancov pracovať na dohodu s vyšším príjmom u daného zamestnávateľa.
@ingush616 no sama som bola na materskej a zo sociálnej poisťovne mi volali, aby som odvody počas materskej neplatila aj keď budem ďalej fakturovať
Po skončení materskej som prechádzala na rodičovskú, to už mi volali, či budem ďalej fakturovať (v tom prípade som platila poistné) ak by som nefakturovala, mala som poslať cestné prehlásenie, že budem mať 0 príjem ako SZČO počas rodičovskej
Iné je zdravotná poisťovňa
@ingush616 szčo moje kludne pocas poberania materskeho pracovat a fakturovat. Moj manzel ako szčo normalne pracoval a poberal materske, nikto nenamietal, odvody platit nemusel. Zistoval si to aj v SP a je to tak.
Problem je v tom, ze niektore tety v SP ale aj na inych uradoch netusia a nepoznaju zakony. Stretla som sa s tym uz vela x. Vacsinou je to v mensich mestach.
no tak z praxe ti poviem, ze nemaju problem fakturovat a pracovat szco, ktori maju zamestnanca. Proste ukazem ze ja som na MD, ale pracuje za mna Ferko/Katka, kludne aj na dohodu
. Aktualne kvoli tomu, ze sa MD proste zneuziva, tak mozu preverit, kto sa realne o dieta stara, co orbi. Ja si viem predsatvit, ze szco by to preslo napr. tak, ze ma proste dohodnutu pracu, zabehnuty biznis, a je s detmi doma, vecer ked pride manzelka, postara sa o deti on si hodinu dve porobi pracu... vybavene. Popravde SZCO na MD som nezazila davno, cize ako to riesia neviem. Fakturacia SZCO moze ist aj podla zmluv pauaslne.. :D neviem ako by to kontrolovali.
Odvody platit ale podla mna nebude, ak by mali problem, tak mu podla mna neuznaju matersku ako taku. A nie iba odvody. Podla mna ak je raz niekto nahlaseny na MD, tak je na MD, pocas MD sa odvody neplatia, nepaltia sa ani pocas PN a pod.
ZDravotka sa tiez nemusi, ale ta sa v rocnom zuctovani dorata a to moze byt potom problem.
Áno môže mať príjem
tu je všetko - to čo platí pre matku - szčo platí aj pre otca - szčo.
https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-...