Ahojte, mozno sa to tu uz niekde riesilo, ale nenasla som konkretne odpoved resp skusenost.. chcela by som na MD nstupit NESKOR ako je vypocitanych 6tyzdnov pred terminom porodu, ak sa budem citit dobre a budem bez komplikacii. Nemam nijak fyzicky narocnu pracu, so sefkou velmi dobre vychadzam a tak si chcem porobit este co najviac prace. Narok na financie od statu nemam, kedze do 270 odpracovanych, aby som na materske mala narok mi bude chybat 15dni. Ked som sa gynekologa pytala ci je mozne nastupit na MD neskor, povedal ze to sa neda, ze ani obciansky clovek nedotane pred dovrsenim 15r zivota. Pytam sa teda, je mozne nastupit neskor? Je pre mna zavazny termin kt vypise gynekolog alebo moze napisat termin a ja si nastupit podla seba? Dakujem vsetkym za odpoved
@fokuska zial nevychadza mi to :( zamestnana som od 1.9.2019 a termin porodu 25.6., tym ze musim ist zo zdrav.dovodov sekciou tak este o nejaky tyzden skor.
@loravcovaa Od 1.9.2018 do 25.06.2019 je 298 dni. Ak mas termin porodu vypocitany na 25teho, tak podla toho sa pocita aj nastup na MD. To, ze bude skor sekcia podla aktualnej situacie je ina vec.
Ako si to pocitala ty?
@fokuska Lenze nepocita sa to k terminu porodu ale termin nastupu na MD tych 6tyzdnov pred terminom, nie? Cize 298 dni ale - 6tyzdnov.. ak sa teda nemylim
@loravcovaa Pocita sa to k terminu porodu (ktory urcil lekar) ;) min. 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne 2 roky.
Ked ta lekar bude vypisovat na MD, tak ti da prislusne papiere ;)
@loravcovaa Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat aspon 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom nie pred nástupom na MD!!!
@loravcovaa Mylis sa. Podmienku naroku na MD splnis 28.5.
@loravcovaa Btw.k otazke na MD mozes nastúpiť kedy len chces aj v den pôrodu ale prides o peniaze pri nároku na MD.
@evittam ja som si cely cas myslela ze narok na MD sa pocita ku dnu nadtupenia na matersku.. teda ku dnu tych 6tyzdnov pred terminom.. ja som totiz jun 2018 skoncila skolu, pracovat zacala 1.9.2018..
@loravcovaa Vid zakon o SP. Co si si ty myslela je irelevantné. Plati co píšem.
@evittam dakujem aj za odkaz na soc.p. aj odpoved
Ja som nastúpila na MD skoro o dva týždne neskôr...tiež mi sestrička pri vypisovaní materskej hovorila že sa to nedá ale bola som sa informovať na sociálnej a da sa to...prišla som o peniaze za tie dva týždne ale tak zase som dostala ešte mzdu...
@zdenula223 ahoj a nebola ti kratena materská
@loravcovaa Si si ista, ze nebudes mat narok na MD?
Nejde totiz o odpracovne dni ale o dni poistenia (kalendarne).