Je možné doplatiť nemocenské, aby som mala nárok na materskú?

julia3004
11. dec 2018

Ahojte, keďže som do svojho prvého pracovného pomeru nastúpila 1. septembra 2018 a tesne pred tým som zistila, že som tehotná a termín pôrodu mám 17. apríla 2019, nevzniká mi nárok na materskú. Z viacerých strán som už počula, že sa možno dá doplatiť nemocenské, aby som dostávala materskú. Veľmi nepríjemné je, že ak by som pracovala do posledného dňa do pôrodu (čisto teoreticky), tak by som bola nemocensky poistená 228 dní (ak to teda správne počítam na kalendárne dni). Keďže od nároku na materskú ma delí "len pár dní", bolo by super, ak by bola aspoň možnosť doplatiť si to poistenie. Neviete niekto poradiť? Ďakujem 🙂

mogaa
11. dec 2018

Spätné sa nemocenské nedá poistiť, doplatiť ano ak by si bola poistená, ale nie dopoistiť....

lubik87
11. dec 2018

@julia3004 koľko je to pár dní?

lubik87
11. dec 2018

@julia3004 aha precitala som si poriadne nie len zbežne ..no a nedá ..a teda pár to není ...nastúpiť na materskú musíš minimálne 6 týždňov pred pôrodom sa mi zdá....

julia3004
autor
12. dec 2018

Dakujem vam za odpovede 🙂
Ano, viem o skorsom nastupe na matersku, preto som pisala "cisto teoreticky". Tiez som par dni uviedla do uvodzoviek. Z hladiska toho, ze nemam narok na matersku VOBEC, ale kebyze rodim o 2 mesiace neskor, mam narok na celkom slusnu matersku, tak mi to pripada par dni a dost ma to mrzi, ze to takto funguje... Nuz, v buducom zivote si pred otehotnenim poriadne prestudujem taketo veci :D Ani zo sna mi nenapadlo, ze sa to pocita takto a ze bud mas nic alebo 75% z platu (vklude by to podla mna mohlo byt nejak odstupnovane, ze by som napr dostala nizsiu matersku...).

lubik87
12. dec 2018

@julia3004 no ono o Tom je plánované tehotenstvo možno to cchu docieliť ? Neviem ....ale stane sa ....ja som tiež pár dní po lehote zistila ako na maximálnu materskú ale už bolo neskoro a keďže 3 neplánujem už len posúvam rady ďalej :D