Je lepšia predĺžená materská alebo práca?

mima1959
18. jún 2012

Dcére končí materská, 22.6. bude mať jej dcéra 3 roky. Čo by bolo pre ňu výhodnejšie - predlžiť materskú (ale od sept.je dieťa prijaté do MŠ) a privyrobiť si na dohodu alebo ísť pracovať normálne. Problém je v tom, že nemože pracovať na zmluvu z osobných dôvodov, takže vždy len na dohodu. Ďakujem

vierkasteffi
18. jún 2012

skuste založiť diskusiu lebo takto vam može každy odpovedať iba raz 😒
a čaka dalšie dieťatko?

zuzka1008
18. jún 2012

pracovať 🙂 , nevedela som že materska sa da predlžiť, to fakt?

zuzanockamt
18. jún 2012

materska sa predlzit neda, iba rodicovska - zo zdravotnych dovodov dietata ... a urcite ist pracovat

liz_lemon
18. jún 2012

v prvom rade jej konci rodicovska, a nie materska
predlzenie RD je mozne len zo zdravotnych dovodov dietata, musi to posudit lekar, v pripade, ze je dieta zdrave, tak moze byt na predlzenej RD, ale nebude dostavat peniaze od statu (stat za nu bude len platit zdravotne a dochodkove poistenie)
najvyhodnejsie je pracovan na normalnu zmluvu, vtedy zamestnavatel plati aj odvody, pri dohode nie
treba si uvedomit, ze pri praci na dohodu nie je narok na gastrolistky, dovolenku a ak by bola PN, tak nema narok, teda pokial si sama nebude platit dobrovolne nemocenske

marthuska
18. jún 2012

predlzit materska sa da (podla mna) len zo zdrav. dovodov dietata najviac do 6rokov, ma vasa vnucka take dovody? 190 eur +22 eur ma vasa dcera do 22.6, potom len 22eur (pridavok na dieta). (a prosim cennte si, ze mate vnucku prijatu do MŠ, co by som ja za to dala, sme obidvaja pracujuci a ... viem, na to ste sa nepytali)

anjelicek26
18. jún 2012

Si na rodicovskej dovolenke...a predlzit sa da, ale uz je to neplatene, len stat bude platit za teba odvody. Vybavit platenu nie je take jednoduche a chce to posudky minimalne dvoch odbornych lekarov,ze stav dietata nie je vyhovujuci, aby ho dala do skolky.

lenka311
18. jún 2012

požiadať o predĺženie rodičovskej.. Budú sa jej aspoň platiť odvody.. Ale od nikoho nebude dostávať nič... Ide to aj bez zdravotných dôvodov - u nás to majú mnohé mamičky ktorým deti nepobrali do škôlky.. neviem určite či je tam nejaký dôvod, ale vybavili si to - predľženie rodičovskej dovolenky dokedy dieťa nepôjde do škôlky - nedostávajú už tých 190,10EUR, štát im však aspoň platí odvody a zdravotné..
Druhá možnosť je ísť na úrad práce a žiadať o prácu - ak si zoženie brigádu - a robiť na dohodu, aj toto sa dá - úrad jej neplatí nič, treba sa tam len každý 2týždeň hlásiť a vždy donesie potvrdenie že pracuje ako brigádnička.
Posledná možnosť je normálne sa zamestnať a dieťa dať niekomu postrážiť do toho septembra...
Musí si jednu z týchto možností vybrať pokiaľ si nechce platiť sama zdravotné poistenie..

szdan
19. jún 2012

Môže si požiadať o predĺženie rodičovskej dovolenky. Keď nie sú na to zdravotné dôvody u dieťaťa, nemá to samozrejme platené. Dieťa v tomto prípade môže ísť do školky len na dopoludnie, na celý deň nesmie.
Ak sa dá zaevidovať na úrade práce môže zarobiť na dohodu len okolo 130 Eur mesačne v hrubom, inak ju okamžite vyradia a bude si musieť platiť zdravotné poistenie vo výške cca 47 eur mesačne sama

zuzmor002
19. jún 2012

Platená je len zo zdravotných dôvodov dieťaťa a vybavenie trvá trošku dlhšie, keďže na to treba nejaké posudky od lekárov a tie potom posudzujú myslí,m na ÚPSVaR a tiež majú asi mesiac na posúdenie, takže to nevybaví tak rýchlo, treba to vybavovať skôr. Neplatená môže byť aj bez dôvodu, ale to asi nemá pre ňu význam, možno ešte tie 2 mesiace, kým dá malú do škôlky. Ale ako dlho trvá vybaviť tú, to neviem.

biancaneve
19. jún 2012

pripravuje sa novela, kedy na dohodu budú môcť pracovať iba študenti a dôchodcovia, takže v jej prípade prichádza do úvahy už len pracovná zmluva.

anniera
19. jún 2012

Ak je matka na predĺženej rodičovskej dovolenke - neplatenej, štát síce za mamičku platí odvody, ale nesmie dať dieťa do predškolského zariadenia, musí sa o dieťa starať sama. Ak je na predĺženej rodičovskej dovolenke - platenej, čiže zo zdravotných dôvodov dieťaťa tak vtedy pokiaľ to zdravotný stav dieťaťa dovoľuje tak ho môže dať max. na 4 hodiny do škôlky. Zdravotný stav dieťaťa posudzuje komisia na základe lekárskych posudkov. Predĺžená rodičovská dovolenka môže byť do 6 rokov veku dieťaťa v obidvoch prípadoch (platená, neplatená).

angel281
16. jan 2013

dnes som bola na sociálke a dozvedela som sa že pokial má matka 3ročné dieťa a nema sa o neho kto starať lebo žije iba s manželom ktorý pracuje (+napr. my nemame v dedine škôlku) tak môže dostať zo sociálky nejaké peniaze (avšak pokiaľ manžel nemá vysoký príjem lebo to odčítavajú od toho) ale musí sa zaevidovať na úrade práce. Kto má o niečo také záujem skúste poinformovať, ja som dnes bola a manžel ma vyšší príjem teda mne by nič nevyšlo.

alena2795
3. nov 2014

Ahojte chcela by som sa opytat poberam RP maly ma 18mes mozem ist na dobrovolnicku pracovat popri RP ?? 🙂 dakujem 🙂

zuuzika
24. nov 2015

ahojte,poradite mi prosim, ze ci sa musim hlasit na urad prace,ked mi skonci rodicovska ale budem ju mat predlzenu na rok? popripade co treba vlastne vybavit a kam sa hlasit?