Ahojte,viete mi prosím poradiť? Vo februári bude mať dcérka 2,5roka.Plánujem nastúpiť do práce,ale dcérku by som dala na tú dobu k mojej mamke. Má babka nárok na nejaké peniažky?Alebo ako to je,keď ju bude mať na pol dňa v starostlivosti? Ďakujem za rady,nápady a odpovede Chcem si zlepšiť finančnú situáciu a zároveň by som chcela pomôcť aj našim. Mamka je už na dôchodku.
@zuzkaremiaska pri nastupe do zamestnania mas dve moznosti - bud si ponechas rodicovsky prispevok, alebo budes dostavat prispevok na opatrovanie dietata (max 230 eur, ak by UPSVaR predlozila doklad, ze za opatrovanie platis menej ako 230eur, automaticky ti preplatia tu nizsiu sumu). V pripade, ak si poziadas o prispevok na opatrovanie, musis dat dieta bud do jasli alebo osobe, ktora ma na opatrovanie zivnost (co predpokladam tvoja mama nema). Preto mi logicky vychadza, ze v tvojom pripade je najjednoduchsie nechat si RP, nebudes musiet nic dokladovat a peniazky ti ostanu automaticky, dokym nebude mat tvoja dcerka 3 roky.
@zuzkaremiaska Nie nemá... Babka by si musela vybaviť živnostenský list, v tom prípade by jej štát platil do výšky 270EUR, z ktorých by však musela hradiť odvody a dane a nedostávala by dôchodok... 😉
Tebe ostane tých 190EUR plus plat do 3och rokov dieťaťa, takže jedine že by si jej dala z tejto sumy... 😉 A pozor, pokiaľ si na sociálku podáš žiadosť o prípevok automaticky strácaš nárok na rodičovský príspevok... A vrátiť späť sa to už nedá...
Takže byť tebou ak chceš babke pomôcť aj finančne dávaj jej peniaze z tých 190,10EUR a plat ostane do rodiny... 😉 😉 😉
Ahojte baby obnovujem tému,pretože mám podobný problém.Som zamestnaná na dohodu a deti dávam varovat svokre.Nedá sa niečo urobiť ako si ešte pomocť?Chcem aby svokre dochodok ostal,ale by som bola rada.keby sme si s manelom ešte prilepšili.Aj keby si zobrala živnost a varovala malého,peniaze by nám dávala,... Ako to robia cigáni,že dokážu okrádat tento štát a my čo povinne na nich pracujeme a platíme to nevieme? ☹ Poradíte niečo ak viete? 😔
@zuzkaremiaska
ved este budes dostavat rodicovsky( aspon ako viem) tak ho mozes dat jej. Stat prispieval na opatrovatelov alebo jasle, ale museli byt oficialni- zivnostnici, neviem, ako je to teraz