Info - živnosť/úrad práce/materská

damos195
3. jan 2025

Ahojte👋🏻

Keďže rad sa informujem a získavam nové informácie. Hlavne k aktuálnej veci, sa chcem informovať ohľadne priateľky.

Aktuálne je živnostníčka, avšak ďalší týždeň už ideme rušiť/prerušiť živnosť. Živnosť ma len od júla minulého roka, pred tým mala dve prace na TPP. Na úrade práce jej povedali, aby sa po ukončení živnosti nahlásila ihned na úrad a následne jej bude približne 20-22.1. vystavovať lekárka rizikové, takže môže ísť na marodku. Tým pádom následne môže žiadať o matersku. Termín pôrodu vychádza cca na 9.6.2025.

Čo sa týka ochrannej lehoty ak ma 270 dni spätne za 2 roky, netreba nič riešiť ale ak by však chýbalo pár dni, dá sa to nejako doplatiť pripadne nejaké rady pred jej materskou, čo a ako urobiť priapdne kde možno ešte niečo priplatiť aby materská, ktorú bude poberať bola povedzme, že vyssia?

Rad by som dostal nejaké tipy a rady k týmto veciam.

Pripadne ako to je v tomto slede: Živnosť -> Zrušenie/Prerušenie -> Nahlásenie na úrad prace -> Marodka -> Materská.

Len chcem vedieť, či máte s niečím podobným skúsenosť alebo či viete poradiť. Ak by niečo bolo nezrozumiteľne, kľudne mi napíšte rad položím otázku ešte raz a rad na ňu dostanem poriadnu odpoved.

sisa_s
3. jan 2025

Platila si odvody do socialky od jula?
A ak nema aktivne nemocenske/nesplna 7d ochrannu lehotu, pn nebude platena

zalka
4. jan 2025

@damos195 prečo prerušuje živnosť a ide na up? Poberá tehotenské?

mamina7070
4. jan 2025

a ste si isty ze PN bude u nej platena? a dostane vobec materske? evidentne je mimo ochrannej lehoty

mamina7070
4. jan 2025

@damos195 270 dni NP je len jedna z podmienok druha je aktivne NP alebo ochranna lehota a tu najskor nesplna

zalka
4. jan 2025

@mamina7070 spĺňa OL... Otehotnela do 180 dní od skončenia PP

lilinka88
4. jan 2025

@sisa_s
@mamina7070 ako tehotná je v OL, keďže pri ukončení NP už je tehotná. A ak by aj nie, je aj OL+180dni, čiže je v OL aj keď otehotnie do pol roka po ukončení NP

damos195
autor
Dnes o 01:22

@sisa_s do socialky, sme neplatili odvody, keďže prvý rok je oslobodená a tehotenstvo začalo niekedy koncom augusta. Nemá aktívne nemocenské, no spĺňa 270d ochranu. Keďže za posledné 2 roky mala aj TPP (2 prace) a vychádza to na tých 270 dni.

damos195
autor
Dnes o 01:24

@zalka nevidim dôvod aby živnosť pokračovala, keďže ju nikde nevyužije a neviem odkiaľ by sa zarábalo na poistené do poisťovne😄 takže preto ju prerušuje ide na úrad prace (aby nebola samoplatiteľ). Tehotenské nepoberá zatiaľ, to chceme ísť doriešiť.

damos195
autor
Dnes o 01:29

@mamina7070 , PN by mala byt zo zákona platená avšak preto sa pýtam ako to je v prípade ak bude na UP, aj keď bude na UP, je tam špeciálne tlačivo pre UP, kedy je evidovaná no nieje evidovaná ako uchádzač o zamestnanie. Čo sa týka NP, tak to sa vzťahuje 270 dni spätne. Prvé zamestnanie bolo august 2023 - december 2023 a ďalšie cca február 2024 - jun 2024 cca 5m x 30 dni, to máme nejakých 300 dni v PP (+/-). Takže NP by spĺňať mala. Čo sa týka aktívneho NP, niekde som čítal že je nejaké minimálne NP do socialky ale neviem aké, ja ho viem douhradzat ak by nám to v tomto prípade pomohlo…

damos195
autor
Dnes o 01:32

@zalka netuším čo je OL, tak bol by som rad za vysvetlenie. Avšak PP ukončila cca koniec júna začiatok júla, otehotnenie bolo cca koniec augusta. Takže tu lehotu, ktoru uvádzaš spĺňa ak dobre rátam spĺňa aj ochrannú lehotu NP, tých 270 dni spätne za 2r.

damos195
autor
Dnes o 01:34

@lilinka88 poprosil by som vysvetlenie ohľadne toho ukončeneho NP, mas na mysli že ak mala PP, do konca júna a následne bola živnostník, tak automaticky pri živnostníkovi prvý rok nieje povinne NP, takže sa berie ako “neaktivne”? Takto si to mám vysvetliť? Plus tá lehota na to OL, ktorú spĺňa? Vďaka za vysvetlenie

damos195
autor
Dnes o 01:49

Taktiež budem rad za info:

Čo vieme žiadať ešte pred pôrodom, čo sa týka napr. ako je to tehotenské a pod. A čo vieme po porobe počul som o nejakom “kočikovnom”.

Ďalšia otázka čo ma napadla je, že ak som zamestatny na TPP a do toho mám živnosť. Viem si pri daňovom priznaný uplatniť dane výhody? (Daňové budem odkladať, takže ho budem podávať až po narodený dieťaťa).

Čo sa týka materskej mám informáciu, že tá sa poberá 6 mesiacov a následne sa poberá po zvyšok 2.5 roka len rodičovský. Ak by sme mali zaujem to urobiť štýlom priateľka 6m materská a následne ja 6m otcovská, musí byt priateľka niekde po dobu tých 6m zamestnaná alebo evidovaná? Keďze ak by som chcel ísť ja na 6m tak tým pádom by sa rodičovský pozastavil bola by ako keby ďalšia materská a až potom by sa relatívne už len poberal rodičovský po dobu 2 rokov.

Viem, že mám množstvo otázok ale radšej sa dozvedieť a byt v klude ako stresovať. Ešte je to aj taká situácia kedy je do toho živnosť atd, atd. Plus človek nevie čo presne kde môže žiadať a uplatňovať tak rad sa poradím. Keďže je to naše prvé dieťatko, ktoré spoločne čakáme tak radšej riešim veci v predstihu a ešte raz ďakujem za všetky rady.

lilinka88
Dnes o 07:23

Keďže si neplatí ako SZČO odvody, trochu to mení situáciu. Podmienkou pre priznanie tehotenského/ materského nie je iba 270 dní NP (čo sa mimochodom počíta dva roky spätne odo dňa pôrodu pri materskom a dva roky spätne od 13. týždňa tehotenstva pri tehotenskom), ale aj aktívne NP, resp plynutie OL - ochrannej lehoty. Podľa dátumov, ktoré si písal, by mala spĺňať OL +180 dní, čiže otehotnela do pol roka po skončení prac. pomeru (jún 2024).
Prečo nepoberá už tehotenské?
Materské je 75% z priemernej hrubej mzdy z toho posledného zamestnania (ak tam odrobila aspoň 90 dní bez PN). Ak by jej vychádzalo nižšie ako je vyšší rod. príspevok, na ktory má nárok, ak predtým poberala materské, úrad práce jej odo dňa pôrodu bude doplácať do výšky vyššieho RP, len o to treba požiadať.
Ak by mala mať nízke materské, ešte je možnosť platiť si dobrovoľne poistenie z minimálneho VZ a výpočet materského by bol z toho - materské cca 530€.
Po narodení treba požiadať o prídavky na dieťa 60€ a "kocikovne" sa myslím už vypláca automaticky, ale treba sa informovať na úrade práce.
Ty si môžeš do 6 týždňov od pôrodu vyčerpať 14 dní otcovske (toto sa odráta od tvojho celkového nároku na materské 28 týždňov) a potom po ukončení materského matky môžeš žiadať o rodičovskú dovolenku ty v trvaní 26 alebo 28 týždňov (podľa toho, čo si vycerpas tie dva týždne po pôrode). Matka dieťaťa má materské 34 týždňov. Ak by si ty žiadal o rodičovskú, ona v tom čase nemôže poberať rodičovský príspevok a keďže nemá PP, buď sa eviduje na úrade práce (ale bude si musieť aj hľadať prácu) alebo sa nemusí evidovať, ale bude si zdravotné poistenie platiť sama. Po vyčerpaní tvojej rodičovskej, môže jeden z vás opäť požiadať o RP.

damos195
autor
Dnes o 10:54

@lilinka88 tak to OL + 180 dni určite jej platí. Prečo nepoberá ešte tehotenské? Pretože sme o tom vôbec netušili a až včera mi to spomenula jedna známa, ktorej sa narodilo dieťa minulý rok v auguste. V práci ktorú mala poslednú odrobila bez PN 90 dni to viem isto. Predtým nepovedala materské. Čo sa týka toho VZ, ako to mám konkrétne chápať to minimálne poistenie? Ostatok čo si napísala som pochopil. Ďakujem

damos195
autor
Dnes o 11:14

@lilinka88 akurát som twraz ratal ma za 2 roky spätne 289 dni NP, takže spĺňa nárok na materskú tým pádom.

zalka
Dnes o 11:22

@damos195 tých 270 dní musí mať aj ku dnu pôrodu a podla toho čo píšeš tak už o tri týždne necelé nárok na MD stratí ...

lilinka88
Dnes o 11:48

@zalka mala by mať aj ku pôrodu, či zle počítam? Písal,že pôrod by mal byť 9.6.2025, čiže dva roky spätne je cca od 6/23 a to by mala mať odrobenych 8/23-12/23 a 2/24-6/24, čiže ak sú odrobené celé a nie sú to dohody z nulovým VZ, malo by to byť 10 mesiacov, čiže tých necelých 300 dní.
Ale preto som písala aj o tom dobrovoľnom poistení, musia si to oni prepočítať či im to vychádza, ak by bolo málo dní, ešte to stíhajú tým dobrovoľným dohnať

zalka
Dnes o 11:49

@lilinka88 áno ale teraz porátal že má 289 dní ak to má k dnešnému dnu tak ku pôrodu mať nebude

lilinka88
Dnes o 11:51

@zalka ja som vychádzala z toho, čo písal, podľa toho by mala mať OL+180 aj 270 dní, aj keď teda dosť na hrane. Zase, ak má dní a zarobila tam dobre, zbytočne si kaziť materské dobrovoľným.
Záleží už či dobre píše a či dobre počíta dní NP

zalka
Dnes o 11:53

@lilinka88 áno len ak nepracovala pred skončením PP aspon tých 15 mesiacov tak jej to nevýjde .. ak tam mala prácu, neprácu prácu a teraz neprácu ... treba presné dátumy napísať ..

damos195
autor
Dnes o 14:58

@zalka tých 270 dni k pôrodu nemôže stratiť keeze prvé zamestatnie začalo 4.8.2023 skončilo 29.11.2023 a ďalšie začalo 27.2.2024 a skončilo 19.7.2024. A pôrod je predbežne na 8.6.2025

damos195
autor
Dnes o 15:00

Čo mi bolo skôr vysvetlené tak sa 270 dni rata k plánovanému dátumu pôrodu. Spätne za obdobie 2 rokov. Takže to spĺňa keďže ma v priebehu 2 rokov 289 dni

damos195
autor
Dnes o 15:02

@lilinka88 áno, ma to takto odrobene a ma tam cele dni maximálne tam môže byt že z tých 289 dni je nejakých 15 PN. Takže stále to je v kritériu. Čo sa týka s tým dobrovoľným prerátavajú to na sociálke?

damos195
autor
Dnes o 15:08

@zalka prvý pracovný pomer mala 2023 august ktorý trval do decembra 2023 tak tam bola 2 mesiace na UP. A potom bola február až júl zamestnaná. Následne otvárala živnosť kvôli práci. Z týchto 2 prac ma 289 dni NP spätne za 2r.

zalka
Dnes o 15:20

@damos195 samozrejme že môže stratiť dni .. kamoške sa tak stalo .. preto na to ťa upozornujem
Ak má rodiť tvoja priateľka 8.6.2025 a aj reálne toho dna porodí ... tak sa bude skúmať či má 270 dní poistenia ku dnu pôrodu .. tj. za posledné dva roky tj. od 8.6.2023 do 8.6.2025
po uvedení dátumov kedy priateľka pracovala tak má práce v tom období čo sa bude skúmať .. ale občas sa stane, že sa dátumovo tam nestrafí... len na to som upozornovala

damos195
autor
Dnes o 15:33

@zalka jasne tomu chápem ale tak dnes som prechádzal jej zmluvy jedno zmastatanie 144 dni ďalšie 145 dni. Ak to budú skúmať, a budú chýbať dni milé rad ich doplatím.

Ale jedno nezabudnem povedať… na tom Slovensku všetko funguje tak hrozne… človek si musi naštudovať minimálne 10m dopredu určite veci aby vedel čo kde kedy a ako môže žiadať a vybavovať.

zalka
Dnes o 15:47

@damos195 nie má dostatok dní a má nárok na dávky v OL

lilinka88
Dnes o 15:52

@damos195 a má to TPP, sú to odrobené dní? Neboli to dohody, kde by napr nejaký mesiac neodpracovala?
Spätne sa doplatiť nedá

patka06
Dnes o 15:52

@zalka Otázka mimo, nemá na to to SP kalkulačky na stránke, keď sa prihlási do svojho účtu?

zalka
Dnes o 15:53

@patka06 osobne som si nič také tam nevšimla ...