Info o materskej

zuzu2013
10. jan 2015

Ahojte chcela by som sa informovať od 1.2.2013 do 31.7.2014 som bola zamestnana na pracovnu zmluvu a od 1.8.2014 som nezamestnana a som vedena na urade prace,chcela by som vediet keby v najbližšej dobe otehotniem či mám narok na materskú 😒

ivkadracova
10. jan 2015

Daj si do excelu (alebo open ofice - calc) tie dva datumy, odcitaj ich, a vyjde Ti 545 dni. Pokial viem, zakonne podmienky na matersku su, ze za posledne dva roky musis byt min 270dni poistena. Takze podla vsetkeho tuto podmienku splnas. (ak za Teba zamestnavatel platil odvody do sicialnej poistovne).
Ktory rok ale bude rozhodujuce obdobie pre vypocet, to uz neviem ake su presne podmienky. Ale rataj cca 65% z Hrubeho prijmu.

zuzu2013
autor
10. jan 2015

Dakujem za radu a kebby si chcem platit dobrovolne nemocenske poistenie kolko by to bolo a kolko by som potom dostala?

evittam
10. jan 2015

@zuzu2013 Ak by si chcela maximalnu matersku,tak by si musela platit odvody z maxima co cini cca 400eur mesacne,potom by si dostavala cca 730eur MD. Da sa urobit aj tak,ze prihlasit sa na DNP zaplatit par dni a potom ist na PN,....

dena1973
10. jan 2015

@ivkadracova to, že niekto spĺňa podmienku 270 dní nemocenského poistenia za posledné dva roky pred pôrodom je iba jedna z podmienkou nárok na materské. Druhá podmienka je aktívne nemocenské poistenie (t.j. zamestnanie, DNP ) alebo splnenie ochrannej lehoty, ktorá je 8 mesiacov po ukončení pracovného pomeru.... a túto podmienku v súčasnosti @zuzu2013 nespĺňa. Musíš mať nemocenské poistenie. Buď sa zamestnáš, resp. si dáš DNP...

zuzu2013
autor
10. jan 2015

Tak poradte co by bolo pre mna najlepšie aby som nieco dostavala? 🙂

evittam
10. jan 2015

@zuzu2013 no ved som ti napisala DNP z maxima a PN az do materskej aby si nemusela platit take velke odvody.

zuzu2013
autor
10. jan 2015

a kolko by som to asi mala platit?

ivkadracova
10. jan 2015

@dena1973 Cize musela by ziadat o matersku najneskor do konca marca 2015 aby splnila tu lehotu, chapem to spravne? A pri materskej po roku Rodicovskej, stale plati, ze sa rata z posledneho prijmu, teda z predpokladaneho prijmu (ak je zena stale v pracovnom pomere)?

dena1973
10. jan 2015

@ivkadracova Aby stihla ochrannú lehotu, musela by byť tehotná ešte keď bola v pracovnom pomere. Inak ochrannú lehotu nestihne.
Ak celý prechádzajúci rok je mamička na RP, nemá v predchádzajúcom roku pred nástupom na 2. materské žiadny iný príjem (nemocenské poistenie) a poistenie jej stále trvá, tak sa počíta z pravdepodobného príjmu, ktorý určí zamestnávateľ.

ivkadracova
10. jan 2015

@dena1973 interesantne, a akou formou sa deje to urcovanie... ja oznamim zamestnavatelovi ze idem na matersku, tym tlacivom do socialky, a on robi co? Iba vyplni nejake tlacivo ktore mu posle socialka? Tam uvedie ten prijem a teda ide to urcovanie predpokladaneho prijmu mimo mna? oficialne myslim

liz_lemon
10. jan 2015

@ivkadracova gynekolog ti da papier, ten odovzdas zamestnavatelovi, on ti tam napise nejaku sumu, a sam to posle do Socialnej poistovne, takze v podstate mimo teba

krasneleto
10. jan 2015

@dena1973 ahoj vedela by si mi poradiť ? Ak by tá to moc neotravovalo. Tento rok v máji idem ný materskú. Zamestnaná som od 1.8.2014 v tomto 'roku som iný pomer nemala bola som na up a hľadala si prácu.od 14.10 som na rizikovom on až do pôrodu. Podmienku 270 splnam ,musím spĺňať ešte nejakú podmienku ?

tinka1601
11. jan 2015

Zapojim sa aj ja do tejto diskusie, pretoze sa ma to taktiez tyka. Po precitani vsetkych dostupnych info na nete to chapem tak, ze tych 270 dni musi byt splnenych za posledne dva roky. Ja som bola v roku 2013 zamestnana 3 mesiace, potom od noveho roka na urade prace a od 1.9.2014 som zamestnaná. Ked som si to spocitala, tak musim robit do apríla, aby som splnila tu podmienku. Ak by som ale bola na PN, to obdobie sa do tych 270 dni nezapocitava, cize by som nesplnila tu podmienku. Chapem to správne? Co ale dost nechapem je tá ochranná lehota. Nástup na materskú mám 14.5.2015, pracovný pomer mi ale skončí 30.6, pretoze je na dobu určitú.

evittam
11. jan 2015

@zuzu2013 Som ti uz tiez pisala,tak este raz,ak by si chcela max.matersku,co cini cca 730Eur,tak by si musela platit odvody z max.VZ co je 1207,50 a platila by si mesacne okolo 400Eur,ak pôjdes na PN,tak sa odvody neplatia.

dena1973
11. jan 2015

@krasneleto ak ti trva PP tak je to O.K. Aj keby sa ti nahodou PP skoncil, tak ak si otehotnela este v case PP a splnas podmienku 270 dni nemoc. poistenia, tak narok vnika.

dena1973
11. jan 2015

@krasneleto Ešte upresním. Neviem ako si bola pred tým zamestnaná (okrem toho posledného zamestnania, o ktorom sa zmieňuješ) - tých 270 dní nemocenského poistenia sa počíta za posledné dva roky pred pôrodom. Počítajú sa všetky kalendárne dni od všetkých zamestnávateľov za posledné dva r. pred pôrodom (aj PN, OČR, ktoré boli v dobe prac. pomeru).

dena1973
11. jan 2015

@tinka1601 Podľa nástupu na materské predpokladám, že pravdepodobný pôrod máš 25.6.2015. 270 dní nemocenského poistenia od tohto posledného zamestnávateľa (za predpokladu že ti bude trvať PP) budeš mať splnených 28.5.2015. Ak neporodíš skôr, tak podmienka bude splnená. Počítam iba tohto zamestnávateľa lebo neviem v akej dobe si bola zamestnaná v r. 2013 (prvá resp. druhá polovica roka).
PN sa do 270 dní nem. poistenia započítava iba v prípade ak pracovný pomer trvá. Ak sa PP skončí a PN pokračuje dni sa už nezapočítavajú.
Ochranná lehota je pre tehotné 8 mes. po ukončení PP. Ak zamestnankyňa otehotnie, ešte v dobe PP a potom sa jej skončí PP ochrannú lehotu stihne. Ak tehotenstvo je až po skončení PP, tak už ochrannú lehotu nemá. 8 mes. musí stihnúť k dátumu nástupu na materské. Po ukončení PP nástup na materské musí byť presne 6 týž. pred pravdepodobným pôrodom.

tinka1601
11. jan 2015

Dakujem za podrobne info, az mam pocit, ze robis na Soc.P 🙂)
Len akurat ta PN sa zapocitava? Ak by som napr isla na PN 1.4., tak sa mi to obdobie od 1.4 do 14.5. zapocitava do tych 270 dní nemocenského? Kedze pises, ze sa zapocitava len vtedy, ak PP trva, mne skonci 30.6.2015.

krasneleto
11. jan 2015

@dena1973 vďaka🙂

dena1973
11. jan 2015

@krasneleto nie je začo... 🙂

havana_frost
12. jan 2015

@evittam Máš staré čísla, ale v princípe máš pravdu. Tento rok je max materská 819 Euro a patrične sa zdvihol aj VZ. Inak v inom príspevku si písala, že materské sa ráta z predchádzajúceho roka, tak to je pravda len ak žiadateľka pracuje nepretržite u toho istého zamestnávateľa celý predchádzajúci rok a ten nasledujúci ide na MD, to len na upresnenie 🙂 že táto koníkovská "pravda" nie je tak celkom pravidlom.

evittam
12. jan 2015

@havana_frost Dík za info, som ešte tie nové čísla nepozerala 😉 🙂