Ideme do škôlky. Dokedy sa mi ráta predĺžená materská?

lea1
25. jan 2009

Kocky ahojte poradite mi ? ... Aj my sme uz boli dat prihlasku na novy sk. rok 2009/10 do skolky. V maji budeme mat 3 roky - ale chceme ju dat az od januara 2010. Povedali mi ze si mam dat potom normalne v septembri do skolky ziadost ze z dajakych dovodov ju dam az v januari - ze v pohode.

Ale teraz neviem ze ked s nou budem este doma 4 mesiace a ona bude vedena v MŠ na šk. rok. ale nebude ju ešte navštevovat hned od septembra ci budem vedena aj ja na predlzenej neplatenej materskej ako budem vlastne od toho maja alebo sa mam od septembra nahlasit na pracovny urad.
Ja si myslim ze nie v podstate ju nedavame na cely šk. rok - ale neviem a preto sa pytam Vas ci nemate s tym skusenosti. Dakujem Vam za odpovede

gapa
25. jan 2009

lea,
takže ak dobre rozumiem, si nezamestnaná, malá bude prijatá do škôlky od cca 2.9.09, chceš ju dať do škôlky až od cca 2.1.2010 a dovrši 3roky v máji 2009 (nie 2010).
Ak si nezamestnaná,
- podala si si po pôrode prihlášku na soc.poistovnu, aby za teba štát platil dôch.poistenie ako za osobu riadne sa starajúcu o dieťa do 6rokov a
- v zdrav.poistovni si tiež pôjdeš podpísať takéto prehlásenie (predpokladám, ak si ho už nepodpisovala, tak od ukončenia poberania rod.príspevku cca od júna 2009) a
- od MŠ budeš mať okrem rozhodnutia o prijatí do Mš aj rozhodnutie o predušení dochádzky do Mš napr. do 1.1.2010 (nikde ho nepreukazuješ, ak už nepoberáš rodič.príspevok, no odlož si ho pre seba, aby si mala preukázané splnenie podmienky riadnej starost.pre soc.poistovnu),
tak môžeš byť na tzv. predlženej rodič.dovolenke až do nastúpenia dcery do škôlky. Ale ty nebudeš nikde takto vedená, len v SP (dôch.poistenie štátom) a zdrav.poistovni (zdrav.poistenie štátom). Napr. UPSVaR s tým predpokladám, nič nemá, lebo nepoberáš rodič.príspevok.

Od jej nástupu už nesplnaš podmienku riadnej starostlivosti o dieťa do 6rokov pre dôch.poistenia. PReto si musíš dať do 8dní od nástupu do Mš odhlášku z poistenia štátom v SP.
Pre zdravotné poistenie by si splnala podmienku riadnej starostlivosti (je tam iná definícia) do doby, kedy by dcera chodila do škôlky max.na 4hodiny. Od doby, kedy bude chodiť do škôlky nad 4hodiny nemôžeš byť zdrav.poistená štátom. POtom si bud musíš sama platiť zdrav.poistenie, alebo sa zamestnať alebo sa registrovať na UP. Bez zdrav.poistenia nemôžeš byť. Ostatné poistenia povinné nie su.

monky1
21. feb 2009

Ahojte, dievcata,

pozeram, gapa, ze sa vyznas, tak sa ta chcem aj ja opytat na svoju situaciu - riesim podobny pripad.

Tiez som odniesla prihlasku do skolky na sk. rok 2009/10. Nasa mala bude mat 3 roky 8. 2., nastup do skolky planujem az od 11. januara 2010, lebo vraj existuje nejake adaptacne obdobie - myslim 1 mesiac, ktory sa vraj da rozdelit do troch, ci tak nejako. Ja som narozdiel od ley1 zamestnana.
Zaujimalo by ma, ci pridem o rodicovsky prispevok, ked nastupi v januari (mesiac pred dovrsenim 3 rokov), prip. skor, lebo do povodnej prace sa asi nevratim. Je to trosku komplikovane - pracujem mimo mesta, z domu som odchadzala o 4.45, 2x som prestupovala na dalsi spoj, obcas som ten 2. nestihla....sefstvo maximalne otrasne, vyjst v ustrety = pojem neznamy, cestou domov som absolvovala to iste co rano a o 16.30 som sa mrtva natiahla na postel. A este som si nosila papiere aj domov. Ina praca sa mi zatial nerysuje. Dakujem a prajem prijemny vecer.

gapa
21. feb 2009

monky,
zákon o rodič.príspevku nehovorí o žiadnej výnimke v prípade adaptácie dieťaťa. Niektoré maminy tu tvrdili, že nárok ostáva, no ked som si dala vyhladať cez google "adaptačný proces" alebo niečo také, tak mi vyhodilo aj žiadosť o rodič.príspevok, kde bolo jasne napísané, že aj v prípade dochádzky do škôlky na adaptačný proces nesplnaš podmienky na nárok na rodič.príspevok. Neviem, či to ostalo aj v tlačive od 1.1.09, no v zákone výnimka nie je. Preto si myslím, že nárok na rodičovský príspevok za február 2010 už mať nebudeš, teda naposledy ti bude vyplatený RP za 1/10 v 2/2010.

No s tým zamestnaním si musíš poradiť sama. Bud môžeš čakať na odstupné, no to v prípade, ak oni budú chcieť ukončiť tvoj PP alebo požiadaš o ukončenie PP ty, no s odstupným v takom prípade nepočítaj.

Mne, ked som bývala u našich a dochádzala som, tak mi chodil bus ráno myslím o 5.10 a domov som chodila cca o cca 17.00. Takže viem o čom to je! S detmi sa to už nedá.